Tarta cu ceapa caramelizata si branza cu mucegai albastru

tarta cu ceapa
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
21 nov. 2018

Niciodata nu vei gresi daca alegi sa uimesti invitatii cu aceasta tarta cu ceapa caramelizata si branza cu mucegai albastru. Reteta este simpla, dar absolut delicioasa!

Aceste tarte sunt la fel de delicioase, pe cat sunt de elegante. Ceapa caramelizata, in combinatie cu branza cu mucegai albastru, cu gustul sau pregnant, si cu smochinele dulci vor crea niste arome pe care familia si prietenii tai le vor adora.

Iar aluatul usor, de patiserie, este gata cat ai zice peste si ii va impresiona pe toti cei care vor avea norocul sa-l manance.

Ingrediente pentru tarta cu ceapa caramelizata si branza cu mucegai albastru:

1 pachet de aluat pentru patiserie (tinut la frigider peste noapte);

4 cepe mari (taiate in jumatati si apoi felii subtiri);

2 lingurite de unt;

4 lingurite de ulei de masline;

1 lingurita de zahar vanilat;

1 lingura de vin alb sec;

Sare;

Piper negru, proaspat macinat;

1 ou + 1 lingurita de apa, batute impreuna;

250 de grame de smochine;

150 de grame de branza cu mucegai albastru, taiata in bucatele;

1 lingura de cimbru proaspat;

Miere.

Mod de preparare:

Se pune o tigaie mare la foc mediu. Cand se incalzeste, se adauga uleiul si untul. Apoi se adauga ceapa si se amesteca pana ce este acoperita de ulei. Se va gati timp de 60 de minute, amestecand la fiecare 4-5 minute.

Dupa primele 10 minute, se adauga un praf de sare. Dupa 40 de minute, se adauga o lingurita de zahar. Dupa 60 de minute, ceapa ar trebui sa aiba o culoare maronie.

Se toarna vinul alb si se desprind toate resturile de pe fundul tigaii, se asezoneaza cu sare si piper si apoi se ia de pe foc.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se desface aluatul si se taie fiecare foaie de aluat, obtinand 6 dreptunghiuri. Din fiecare dreptunghi se decupeaza cateva cercuri cu diametrul de 8 cm.

Cercurile obtinute se vor aseza pe o tava cu foaie de copt, pe 2 randuri, pastrand o distanta de 2 cm intre randuri. Marginile cerculetelor de aluat se vor unge cu ou.

Se ung tartele cu ceapa caramelizata, iar deasupra se bun bucatele de branza cu mucei albastru.

Se condimenteaza fiecare tarta cu frunze de cimbru proaspat si se introduce tava la cuptor timp de 15-18 minute sau pana cand marginea tartelor incepe sa devina maronie.

Se scot de la cuptor, se adauga smochinele taiate in feliute subtiri, se presara cu miere si se servesc calde.

Foto: Shutterstock.com