4 analize esentiale cu ajutorul carora poti depista la timp cele mai frecvente afectiuni

1
De Irina Constantin
13 iul. 2022

Cu totii stim ca exista o serie de analize anuale pe care trebuie sa le facem pentru a preveni problemele de sanatate. Din pacate, ritmul zilnic si toate activitatile de pe to do list ne fac sa amanam aceste analize si, in final, sa le omitem.

Astfel, ajungem sa nu facem investigatii ani la rand. Iar atunci cand apare o problema, ea deja implica stres, anxietate, mai multe analize si tratamente. Pentru a evita situatiile complicate, mergi la medic si fa-ti aceste analize esentiale.

Jennifer Lopez si-a schimbat viata dupa ce a avut un atac de panica indus de epuizare: „Credeam ca sunt invincibila”

Iata 4 analize anuale de facut pentru a afla totul despre corpul tau!

1. Panelul complet de analize pentru tiroida

Tiroida este centrul din care pleaca toti hormonii esentiali sanatatii tale. Dereglarile la nivelul glandei tiroide afecteaza foarte multe procese din corp si pot da simptome neplacute, asa ca este esential sa iti faci analizele complete la acest capitol. Iar daca rezultatele nu sunt cele mai bune, mergi la medicul endocrinolog pentru o ecografie de tiroida si alte investigatii secundare recomandate de acesta.

P.S: Este important sa soliciti analize de laborator complete si nu doar TSH si T4. Lista trebuia sa contina T3 liber si T4 liber, T3 total si orice alt marker care evalueaza tiroida. Astfel, te asiguri ca nu iti scapa nimic.

Ce sa comanzi la restaurant ca sa eviti uleiurile nesanatoase si atunci cand mananci in oras

2. Analize pentru sanatatea digestiva

Chiar daca stomacul a fost de multe ori subestimat si ignorat, adevarul este ca sanatatea gastrointestinala este mai importanta decat crezi. Nivelul de proteine din sange poate fi revelant pentru permeabilitatea stomacului, iar analiza numita coprocultura iti ofera toate informatiile de care ai nevoie – prezenta potentialelor bacterii, disbioza si asa mai departe.

Asadar, chiar daca in prezent sunt promovate o multime de suplimente si de shake-uri pentru un tranzit sanatos, fa-ti aceste analize anual, pentru a avea un punct clar de pornire. Administrarea de suplimente si ingrediente „minune” fara o baza solida nu va avea efectul dorit. Ba dimpotriva, poate face mai mult rau decat bine!

3. Analize de sange pentru carentele nutritionale

O carenta de vitamina D poate da o multime de simptome neplacute, care iti ridica semne de intrebare. Un nivel prea mic de fier te poate face sa te simti lipsita de vlaga si sa iti cada parul. Un nivel mic de magneziu poate da migrene insuportabile. Sunt doar cateva exemple de carente care te pot afecta fara sa stii care este cauza.

Remedii pentru arsuri solare pe care nu ar trebui sa le folosesti, potrivit dermatologilor

De aceea, este esential sa iti faci anual aceste analize – verifica nivelurile de vitamina A, C, D si B12, dar si nivelurile de fier si magneziu. Daca rezultatele sunt in afara normelor, discuta cu un medic care poate face legaturi intre carentele tale si simptome sau alte probleme medicale.

4. Analizele hormonale

Analiza estrogenului, a progesteronului, a testosteronului si a cortizolului spune extrem de multe despre starea ta generala de sanatate. Daca experimentezi oboseala cronica, ciclu menstrual dereglat, tendinta de ingrasare, libido scazut sau migrene, este posibil ca echilibrul hormonal sa fie afectat.

Iar daca nu ai niciun simptom, este la fel de important sa iti faci analizele. Uneori, dereglarile nu dau semne clare, chiar daca ele exista in corp. Descoperindu-le din timp, le poti adresa inainte sa produca efecte neplacute.

Foto: depositphotos.com