Cel mai bun moment al zilei pentru a lua suplimentele cu colagen

1
De Teodora Tirca
28 feb. 2024

Anumite tipuri de colagen aduc beneficii semnificative pielii si intregului organism, dar pentru o absorbtie optima conteaza mult cand le iei.

Unele vitamine ar trebui luate cu alimente, altele la prima ora dimineata, iar in cazul unora nu prea conteaza. Pana de curand, colagenul a fost in aceasta din urma categorie. Cu toate acestea, noi cercetari citate de MindBodyGreen sugereaza ca atunci cand le iei intr-un anumit interval de timp te bucuri de mai multe beneficii pentru elasticitatea pielii si longevitate.

De ce e bine sa iei colagenul inainte de culcare

Un nou studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie a constatat ca peptidele de colagen au redus trezitul de peste noapte si au imbunatatit functia cognitiva la un grup de barbati sportivi care au raportat probleme de somn. Studiul a implicat 13 participanti care au consumat fie 15 grame de peptide de colagen, fie un placebo cu o ora inainte de culcare, timp de sapte nopti consecutive.

Calitatea somnului a fost evaluata prin jurnale subiective de somn, tehnologie la purtator si un studiu de somn. In plus, au fost masurate functiile cognitive, inflamatorii si endocrine, impreuna cu somnolenta si oboseala.

„Acesta este primul studiu care arata ca suplimentarea cu peptide de colagen poate reduce fragmentarea somnului la barbatii sportivi si sugereaza ca ar putea fi folosita ca o strategie non-farmacologica pentru a imbunatati calitatea somnului la sportivi si, eventual, la toti oamenii care au probleme cu somnul, au spus cercetatorii intr-un comunicat de presa.

4 lucruri pe care le faci gresit cand aplici mastile pentru ten

Motivul din spatele corelatiei este inca necunoscut. „Principalul mecanism prin care am emis ipoteza ca peptidele de colagen ar modula calitatea somnului a fost legat de continutul sau ridicat de glicina si de efectul asupra ritmurilor circadiene”, speculeaza cercetatorii.

Glicina este o componenta majora a colagenului si se gaseste si in carnea rosie, arahide, lactate si fructe de mare. Cercetarile anterioare confirma ca glicina imbunatateste somnul prin activarea receptorilor NMDA, care regleaza ritmurile circadiene si scad temperatura centrala nocturna, sustinand astfel explicatia sugerata de echipa.

Odata cu imbunatatirea somnului, se imbunatateste functia cognitiva, asa cum au confirmat nenumarate studii anterioare, relateaza MindBodyGreen.

Foto: Freepik.com