De ce tinerii sunt mai predispusi la pierderea auzului – are legatura cu o „epidemie a zgomotului”, spun cercetatorii

1
De Maria Constantin
5 ian. 2024

In epoca poluarii fonice, problemele de auz au devenit tot mai intalnite. Zgomotul puternic este o amenintare pentru sanatatea tinerilor, in primul rand pentru ca ei obisnuiesc sa asculte muzica la volum tare fara sa-si dea seama de pericolul care ii paste.

Nu doar zgomotul din orasele in care traim contribuie la ceea ce publicatia Nature numeste „epidemia zgomotului”. Dupa cum se arata intr-un raport intocmit de Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite, poluarea fonica in crestere din tarile dezvoltate genereaza riscuri unice asupra sanatatii, de la tensiunea ridicata la tulburari de somn din cauza tinitusului si, in unele cazuri, la pierderea auzului, arata Mind Body Green.

Esti in siguranta intr-un mediu cu 85 de decibeli (nivelul de zgomot dintr-un restaurant sau din traficul intens) daca expunerea nu dureaza mai mult de opt ore o data. Dar daca esti expusa la sunete mai puternice sau care dureaza mai mult timp, risti afectarea permanenta a celulelor capilare delicate din cohlee sau urechea interna. Intrucat avem mii de astfel de celule, pierderea catorva nu e o tragedie. Cu timpul, insa, acest celule sunt afectate, ducand la scaderea sau chiar pierderea auzului.

Din pacate, rata pierderii auzului din cauza zgomotului puternic e in crestere in toata lumea. In SUA, se estimeaza ca 17% din adulti sufera o pierdere permanenta a auzului din cauza expunerii excesive la zgomot. Potrivit CDC, pierderea auzului este acum a treia cea mai intalnita cauza a afectiunilor cronice, fiind de doua ori mai raspandita decat diabetul sau cancerul. Iar Organizatia Mondiala a Sanatatii prezice ca pana in 2050 aproape 2,5 miliarde de oameni vor avea o problema cu auzul, intr-o anumita masura.

Desi pierderea auzului poate parea o problema benigna in comparatie cu alte afectiuni cronice, sa nu ne facem iluzii: este o amenintare asupra sanatatii publice, scrie publicatia mentionata.

Pierderea auzului duce la retragerea din cercul de prieteni, din familie si din comunitate, ducand la izolare sociala si la singuratate. De asemenea, poate afecta productivitatea la locul de munca si capacitatea de invatare, influentand nivelul veniturilor. In unele cazuri, s-a observat ca ar avea legatura si cu riscul instalarii dementei.

In plus, persoanele mai in varsta cu probleme de auz au risc de 2,4 ori mai mare sa cada, ceea ce creste riscul de deces in randul populatiei in varsta.

Copiii si tinerii au un risc mai mare

Nivelul problemelor de auz va continua sa creasca pe an ce trece, pe masura ce generatia Z, supranumita „generatia cu casti” inainteaza in varsta.

Folosirea frecventa a castilor audio a fost asociata cu un risc ridicat de pierdere a auzului. Asociatia Pierderii Auzului din America (HLAA) estimeaza ca un tanar din cinci si-a pierdut un anumit nivel al auzului. Multe dintre aceste cazuri sunt subclinice, ceea ce inseamna ca nu apar neaparat pe o diagrama, testul standard de auz.

Acest lucru arata ca nu cunoastem clar cat de severa este problema pierderii auzului in randul copiilor si tinerilor pana cand acestia nu inainteaza in varsta.

Baia de sunete, o noua practica wellness de incercat pentru energizare si diminuarea stresului

Cercetatorii analizeaza in prezent modurile prin care poate fi prevenita pierderea auzului, dar, pana acum, nu au reusit. Hamid R. Djalilian, medic ORL specializat in tulburari ale auzului, a spus ca se incearca tratarea auzului cu ajutorul terapiei genetice, desi cercetarile in aceasta directie sunt inca in faza incipienta. Totusi, o echipa de la Mass General Brigham’s Gene si Cell Therapy Institute a reusit sa trateze o anomalie genetica a auzului la soarecii de laborator folosind tehnologia CRISPR9 anul trecut, astfel ca ar putea urma testele clinice pe oameni.

Linistea va fi noul lux in viitor

Intre timp, oamenii trebuie sa devina mai constienti si sa actioneze preventiv pentru a-si proteja auzul. Din fericire, noi companii, tehnologii si reglementari apar acum pentru a ajuta in acest sens.

Si autoritatile locale si cele de reglementare in domeniu vor juca un rol important in viitor. Djalilian noteaza ca reglementarile care fixeaza limite de zgomot la concerte, evenimente publice si pentru anumite instrumente si utilaje, precum masinile de tuns iarba, pot duce la un progres in protejarea drepturilor oamenilor la un mediu linistit.

Scriitorul si exploratorul Erling Kagge a spus candva ca linistea este noul lux, iar aceasta afirmatie se va adeveri in anii urmatori. Pe masura ce poluarea fonica ameninta tot mai mult auzul, societatea trebuie sa fie mai critica asupra rolului pe care zgomotul il joaca in viata noastra.

Foto: depositphotos.com