Cum m-a ajutat mezoterapia sa vindec acneea si petele pigmentare

1
De Teodora Tirca
16 mart. 2019

Auzisem deja multe lucruri bune despre mezoterapie atunci cand am decis sa o incerc pe pielea mea, insa recunosc ca am fost sceptica la inceput: nu am crezut nicio clipa ca imi va schimba complet pielea dupa cateva sedinte.

Incep prin a-ti spune cateva lucruri despre pielea mea dinainte de sedintele de mezoterapie: ten mixt cu tendinta de deshidratare, acnee chistica in zona maxilarelor si cicatrici lasate in urma de eruptiile pe care le-am „atacat”. Poate si ceva pori dilatati in lateralele nasului, insa recunosc ca cel mai mult ma deranjau chisturile acneice si petele pigmentare.

Cand am aflat despre mezoterapie, am tinut sa merg la un cabinet de incredere si astfel am ajuns la Luminita Ivanici, fondatoare Make-up Cafe, Make-up Artist, Phibrows International Microblading Artist si Designer sprancene. Luminita e genul acela de femeie suficient de curajoasa incat sa renunte la un job confortabil pentru a-si deschide propriul cabinet care sa-i permita sa-si urmeze pasiunea – aceea de a le face pe femei sa se simta bine in pielea lor – ceea ce mie mi-a transmis ca pot avea incredere totala in ea.

La Make-up Cafe, de partea de mezoterapie se ocupa Alina Georgiana Popa, cosmetician expert, o alta femeie pasionata de tot ce tine de frumusetea si sanatatea pielii, cu care am rezonat perfect si am impartasit cunostinte despre cele mai noi tehnologii din zona de skincare.

Diagnosticul de ten

Ea mi-a facut mai intai un dignostic de piele, pentru a se asigura ca tenul meu e pregatit sa inceapa sedintele de mezoterapie. Am stabilit impreuna tipul de ten, m-a intrebat care sunt nemultumirile mele, in ce consta rutina mea de ingrijire, daca iau vreun medicament in prezent sau daca sufar de vreo afectiune.

Ce este mezoterapia?

Alina mi-a explicat ca mezoterapia este o terapie faciala ce foloseste un sistem avansat automatic de micro-ace si promite rejuvenarea pielii, netezirea porilor, uniformizarea culorii tenului, inlaturarea petelor si a ridurilor, reducerea cicatricilor si vergeturilor (se poate folosi si pe corp). Interesat mi s-a parut faptul ca aceasta stimuleaza si cresterea parului, astfel ca Alina are multi clienti care efectueaza mezoterapia pe scalp sau in zona sprancenelor (fotografiile before&after pe care mi le-a aratat m-au uimit).

Procedura se realizeaza cu ajutorul Dermapenului, un dispozitiv cu micro-ace, pe care Alina il trece pe suprafata pielii prin miscari liniare, trecand de trei ori pe aceeasi suprafata. Nu este vorba, asadar, despre injectii, ceea ce m-a linistit. Acele nici macar nu se vad, iar trecerile cu Dermapenul sunt atat de rapide, incat nu simti decat o usoara usturime, in functie de adancimea cu care se efectueaza terapia.

Cum actioneaza?

Atunci cand trece pe suprafata pielii, Dermapenul creeaza micro-canale ce activeaza imediat diviziuni ale celulelor pielii pentru autovindecare si autoregenerare pe zona pe care se lucreaza. Cu alte cuvinte, atunci cand este intepata, pielea este stimulata sa creeze noi celule care sa contribuie la vindecare si regenerare.

Mai mult decat atat, Dermapenul lucreaza concomitent cu aplicarea unui serum concentrat potrivit nevoilor pielii, iar micro-intepaturile realizate la nivelul pielii sprijina absorbtia completa a ingredientelor sale pretioase, lucru care nu se intampla atunci cand pur si simplu aplicam un serum pe fata.

Procedura accelereaza de asemenea productia de colagen, care este „impins” la suprafata pielii pentru a o ajuta sa se repare si regenereze. De aceea e o terapie importanta in mentinerea fermitatii si tineretii pielii.

Care a fost planul meu de tratament?

Am stabilit impreuna cu Alina ca cel mai indicat pentru mine ar fi realizam 4 sedinte la intervale de cateva saptamani – 1 luna, si sa lucram cu un serum concentrat cu vitamina A, avand in vedere ca aceasta este un ingredient puternic ce lupta impotriva acneei, incurajand totodata pielea sa se exfolieze, sa se reinnoiasca, eliminand astfel si cicatricile post-acnee sau petele pigmentare.

Vitamina A este adesea confundata cu retinolul. Ce trebuie sa stii este ca retinolul este un derivat al vitaminei A, ceea ce inseamna ca pielea ta trebuie sa lucreze suplimentar pentru a-l converti in vitamina A si a-l absorbi eficient. Desigur, si retinolul este un ingredient anti-aging important, cu rezultate uimitoare, insa vitamina A este mai puternica si incepe sa-si faca efectul imediat ce este absorbita in piele. De aceea m-am bucurat atunci cand Alina mi-a spus ca vom lucra cu acest ingredient.

Familiarizarea cu Dermapenul

Alina tine foarte mult la igiena si utilizeaza Dermapenul doar cu ace sterile si de unica folosinta (cartuse). Inainte de mezoterapie, mi-a demachiat pielea temeinic si a aplicat un peeling enzimatic pentru o exfoliere usoara. In timpul sedintelor de mezoterapie, tenul trebuie sa fie complet curatat si demachiat, insa eu am purtat pe proprie raspundere eyeliner in zona ochilor (#sorry, Alina!).

Dermapenul lucreaza cu 6 nivele de viteza si poate penetra straturile pielii la o adancime de 0,25 milimetri, pana la 3 milimetri, in functie de zona pe care se lucreaza, de afectiune si de tipul pielii.

Pentru ca pielea mea este usor maslinie si nu se irita repede, Alina a decis sa inceapa cu o adancime de 0,5 milimetri, urmand ca aceasta sa creasca pe masura ce tenul meu se obisnuieste cu procedura. Ea trecea usor Dermapenul peste piele, aplicand in acelasi timp cu o eprubeta serum cu vitamina A si masandu-l in piele.

Ma bucur sa-ti spun ca la aceasta adancime nu am simtit nicio durere, iar tenul meu a fost usor inrosit doar o ora dupa procedura. La final, Alina a aplicat o crema lamelara fara parfum, alcool si parabeni si mi-a spus sa nu aplic apa pe fata timp de 24 de ore, sa nu ma machiez, sa nu merg la sauna/solar si sa nu ies afara fara sa aplic o crema cu factor de protectie solara.

Ce am observat dupa prima sedinta?

In primul rand, colegele de la birou mi-au spus la doar doua zile dupa prima sedinta de mezoterapie ca tenul meu este mai uniform si mai luminos. In plus, am observat ca eruptiile acneice s-au uscat si s-au micsorat considerabil, iar porii erau si ei vizibil neteziti, ceea ce m-a bucurat. Tot dupa doua zile, pielea a inceput sa se exfolieze usor, eliminand celulele moarte si, odata cu ele, hiperpigmentarea. Cicatricile s-au deschis usor la culoare cu fiecare zi. Dupa 4-6 zile exfolierea a incetat, asa ca am inceput sa port din nou machiaj asa cum o faceam in mod obisnuit.

A doua sedinta: rezultatele m-au luat prin surprindere

La a doua sedinta, Alina a folosit Dermapenul la o adancime dubla fata de prima data, adica 1 milimetru. A fost un pic mai dureros, ce-i drept, iar pielea s-a inrosit mai mult, insa m-am bucurat sa stiu ca serumul va patrunde mai adanc in piele. Oricum, in doua zile pielea a revenit la normal, iar cu fiecare zi arata tot mai bine.

Astfel, dupa doar doua sedinte puteam deja sa declar ca acneea a disparut complet! Nu-mi venea sa cred. De fapt, nici macar nu mi-am dat seama ce se intampla pana cand n-am programat a treia sedinta cu Alina. Atunci mi-am amintit ca nu m-am mai luptat de multa vreme cu eruptiile acneice, nici macar in perioada menstruatiei. Aceasta a fost pentru mine motivatia suprema de a continua mezoterapia, la aceeasi adancime de 1 milimetru.

Ce rezultate am obtinut dupa 4 sedinte

Fara acnee. Piele perfect curata, pentru ca asta era marea mea „durere”. Fara chisturi dureroase in zona maxilarelor, fara puncte negre si pori dilatati. Stii cum unele femei au genetic pielea aceea fara pori, perfect curata si echilibrata? Ei, bine, acum ma bucur si eu de ea datorita mezoterapiei.

Cicatricile si petele pigmentare au disparut sau au fost diminuate vizibil. Atunci cand am atacat cativa „mostruleti” de pe tenul meu, am cauzat niste cicatrici destul de serioase, care nu voiau deloc sa dispara. Mezoterapia le-a decolorat aproape complet, iar vestea buna e ca voi continua sa vad rezultate in acest sens si in urmatoarele 3-4 luni.

Ridurile fine din jurul ochilor au fost netezite. Incepusera sa ma ingrijoreze liniile de expresie din jurul ochilor, insa acum aproape ca nu le mai observ. Si cele de pe frunte au fost vizibil reduse.

Pielea este mai ferma si mai luminoasa. Am 30 de ani, asa ca inca nu sufar de piele „lasata”, insa observ o schimbare vizibila de tonus: pielea este mai ferma, mai elastica, iar contururile fetei sunt mai definite. Pielea mea straluceste si arata ca si cum beau multa apa si mananc foarte sanatos (din pacate nu sunt inca atat de constiincioasa, dar lucrez la asta).

Recomand? Da, din toata inima, mai ales daca niciun alt tratament anti-acnee nu a functionat pentru tine. Eu voi relua mezoterapia in toamna, pentru ca nu este recomandata pe timpul verii, avand in vedere ca vitamina A face ca pielea sa devina mai sensibila la soare. Alina recomanda mezoterapia in perioada noiembrie – aprilie, adica in sezonul rece.

Foto: Arhiva personala