6 alimente bune pentru pancreas

1
De Cristina Tudor
27 dec. 2019

Pancreasul este un organ destul de rar mentionat cand se discuta despre meniurile care protejeaza organismul, dar conteaza foarte mult sa eviti deteriorarea lui pentru ca este extrem de vulnerabil.

Invata cum sa-ti constitui meniul pentru a include alimente bune pentru pancreas in fiecare zi.

Orice forma de deteriorare a pancreasului il poate face disfunctional partial sau total. Desi este un organ cu dimensiuni reduse si nu constituie prea des subiectul discutiilor legate de meniul zilnic, preparatele pe care le alegi au un impact decisiv asupra lui. Din pacate singurele momente in care este mentionat in mod distinct pancreasul este fie cand este studiat la scoala, fie cand deja cauzeaza stari neplacute.

Care sunt functiile pancreasului?

Pancreasul indeplineste doua functii esentiale in organism:

1. Produce insulina pentru controlul nivelului de zahar din sange
2. Produce enzimele digestive necesare pentru prelucrarea grasimilor si a proteinelor

Daca pana si un minut de reflux gastroesofagian te face sa te simti ciudat, imagineaza-ti ce s-ar intampla daca pancreasul nu ar mai functiona corect.
Din fericire poti corecta problemele minore si vei proteja acest organ vital daca adopti un meniu care contine alimente bune pentru pancreas. Nu ai de ce sa astepti sa te simti rau pentru ca de multe ori aceste stari sunt rezultatul unui meniu deficitar sau nociv urmat timp indelungat. Daca dieta aleasa contine preparate utile vei preveni problemele si vei stimula functionarea corecta a pancreasului.

Iata ce alimente bune pentru pancreas ar trebui sa consumi mai des:

1. Legumele crucifere

Broccoli, varza de Bruxelles, conopida si varza sunt foarte utile pentru a proteja pancreasul impotriva tumorilor. Nu te gandi de doua ori inainte de a le include ca ingrediente in retetele tale preferate, ci gateste-le cat mai des pentru a te simti mereu bine.

2. Lamaia

Alimentele acre cum este lamaia stimuleaza productia de enzime digestive la nivelul intregului organism, mentinand astfel functionarea optima a pancreasului pe termen lung. Daca nu-ti place deloc sa mananci lamaie poti obtine un efect similar consumand kiwi.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Getty Images.