Suferi de balonare dupa fiecare masa? Cauza nebanuita a acestui simptom

1
De Cristina Tudor
25 mai 2021

„De ce ma balonez dupa ce mananc?”. Aceasta este una dintre intrebarile pe care dr. Elena Pacuraru, Medic Primar Medicina Interna, le primeste de la multi dintre pacientii care ii trec pragul.

Si de vina poate fi chiar un medicament pe care multi il iau in ideea de a-si proteja stomacul.

„Vorbim despre un medicament care a devenit ca un fel de agheasma universala: Omez/Omeprazol/Lanzul etc. Peste 80% dintre pacientii care imi calca pragul, cand ii intreb despre schema de tratament urmata, dupa ce imi enumera o lista mai lunga sau mai scurta de medicamente, imi incheie triumfal: <<si dimineata, incep cu un Omez, doamna doctor, pentru protectie>>”, scrie dr. Elena Pacuraru.

Medicul internist admite ca pacientii cu istoric de ulcer sau gastrita pot avea probleme cand sunt in situatia de a urma tratamente cronice complexe, cu multe medicamente si pentru ei este prudent sa fololeasca o protectie gastrica.

Cauza nebanuita a balonarii

Numai ca medicamentele anterior mentionate fac parte dintr-o clasa de antiulceroase ce determina o reducere semnificativa si de lunga durata a aciditatii gastrice si, ce sa vezi, atrage atentia dr. Pacuraru. Acidul chiar este necesar in stomac. Iar atunci cand il reducem foarte mult, asa cum se intampla in cazul administrarii prelungite a acestor medicamente, incep sa apara problemele. Pentru ca, fara acid suficient in stomac nu se produce etapa gastrica a digestiei…

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.