Cele mai bune trucuri pentru o alimentatie echilibrata pe care le-am invatat de-a lungul timpului

1
De Andreea Raicu
12 mart. 2021

Dupa o sesiune de Q&A pe care am facut-o pe Instagram, mi-am dat seama ca multi dintre voi sunteti interesati de ceea ce mananc si de cum va puteti crea propriul regim alimentar sanatos si echilibrat.

Nu ai idee cat de mult ma bucur sa vad ca tot mai multi oameni si-au dat seama de importanta alimentatiei in cresterea calitatii vietii. Pentru a avea energia sa facem toate lucrurile care ne aduc fericire, trebuie sa fim sanatosi, sa ne putem misca in voie, sa nu ne luptam zi de zi cu disconfortul pe care ni-l aduce o alimentatie nepotrivita.

O dieta echilibrata si sanatoasa, care ii ofera corpului tau toti nutrientii de care are nevoie, este cheia unei vieti lungi si fericite, in care ne bucuram de momentele distractive alaturi de cei dragi.

Daca ma urmaresti, probabil stii ca nu sunt adepta dietelor restrictive, care pot fi atat de periculoase pentru sanatate. E adevarat ca imi doresc sa am un corp fit si armonios, insa sincer iti spun ca asta nu inseamna ca trebuie sa te infometezi.

Poate unii oameni nu ma cred, dar mie imi place sa mananc, imi place sa ma bucur de o mancare delicioasa impreuna cu familia sau cu prietenii mei. Nu imi impun restrictii si, atunci cand am chef, ma bucur chiar si de un desert cu multe calorii. Insa ideea e sa fiu responsabila, sa-mi dau seama ca am niste limite si ca nu-mi permit sa fac constant alegeri care ii fac rau corpului meu.

Mai direct spus, am invatat sa fiu disciplinata. Cred ca este cel mai important lucru atunci cand vine vorba despre o alimentatie echilibrata. De aceea m-am bucurat atunci cand cei de la Inedit mi-au propus sa cream impreuna programul MyFlexiLife, un ghid de nutritie personalizat, care te poate ajuta sa fii mai sanatoasa pe termen lung. Chiar iti recomand sa completezi chestionarul de pe ineditfood.ro pentru a primi propriul plan alimentar personalizat, impreuna cu o multime de trucuri pentru o alimentatie sanatoasa.

Mai jos, iti impartasesc cateva dintre trucurile care pe mine ma ajuta sa ma mentin sanatoasa si fit:

Observa care alimente iti fac bine si care iti fac rau

Atunci cand am facut pasul decisiv spre o alimentatie sanatoasa, primul meu instinct a fost sa elimin acele alimente care ma faceau sa ma simt obosita si imi dadeau o stare generala proasta. Pentru mine, acestea au fost produsele lactate si glutenul. De aceea, am inlocuit laptele clasic cu cel de origine vegetala, care este mult mai light si care nu-mi afecteaza digestia si starea de bine.

Imi plac bauturile din soia Tetra Edge de la Inedit, pentru ca au un continut ridicat de soia (14%) si contin soia nemodificata genetic (un lucru foarte important pentru mine). De asemenea, nu contin coloranti sau conservanti, sortimentul simplu nu contine zahar adaugat, iar vestea buna este ca laptele de soia nu contine colesterol.

Eu folosesc versiunea simpla pentru a face smoothie-uri delicioase de fructe. Pun capsune, zmeura si afine in blender, adaug laptele de soia Tetra Edge de la Inedit, pulsez si gata – ma bucur de o gustare sanatoasa si fresh!

Vezi daca anumite produse te pot ajuta sa reduci consumul de carne

Noi romanii mancam mai multa carne decat organismul nostru poate procesa. Pentru mine, carnea este unul dintre acele alimente care imi incetineste digestia, ma face sa ma simt obosita si uneori imi provoaca disconfort abdominal. Am avut ani de zile in care nu am consumat deloc carne si m-am simtit bine. De ceva timp am reinceput sa o introduc in alimentatie, insa o consum in cantitati mici si destul de rar.

In perioadele in care simti ca ai nevoie de o detoxifiere a organismului, iti recomand sa reduci consumul de carne, mai ales ca ai la dispozitie atatea optiuni vegetariene sanatoase. De exemplu, eu optez in aceste zile pentru TartineroGourmet de la Inedit – e gustarea mea preferata!

Este o crema tartinabila pe baza de tofu, foarte echilibrata nutritional (sursa de proteine vegetale), pe care o consum atunci cand am pofta de ceva bun – cu paine fara gluten sau doar cu legume proaspete.

Consuma alimente cu rol antiinflamator

Alimentele care scad inflamatia sunt foarte importante pentru mine. Inflamatia din corp sta la baza tuturor afectiunilor de care suferim, ne face mai anxiosi, ne provoaca un disconfort fizic si mental, balonare, indigestie, acnee etc. Pentru a reduce inflamatia, consum grasimi sanatoase (ulei de masline extravirgin, somon, nuci si seminte) si golden milk, o bautura calda pe care o obtin adaugand o lingurita de turmeric in laptele meu de soia.

Bea mai multa apa

Stiu ca e un sfat plictisitor, te asigur ca nici mie nu imi placea sa beau apa. Insa, cum spuneam, cheia e sa fii disciplinata, sa faci lucruri care stii ca te ajuta pe termen lung sa fii sanatoasa si energica. Hidratarea este esentiala pentru functionarea optima a organelor noastre, pentru reducerea inflamatiei, a balonarii – nu uita ca pune in miscare digestia si ajuta metabolismul sa functioneze corect. Nu trebuie sa bei trei litri de apa, ci doar sa te asiguri ca te hidratezi constant, pe parcursul intregii zile. Cu timpul, acest obicei iti va intra in reflex, mai ales dupa ce vei vedea beneficiile pe pielea ta.

Consuma cat mai multe alimente proaspete

Daca digeri bine fructele si legumele proaspete, iti recomand sa le consmi in cantitati mari. Acestea sunt pline de apa, vitamine si antioxidanti care ne ajuta sa prevenim imbatranirea prematura si bolile cronice. Mie imi fac foarte bine, asa ca ma bucur in fiecare zi de smoothie-uri din legume si fructe si de salate fresh.

Foto: Instagram/@araicu