Cum iti vindeci copilul interior pentru a trai o viata implinita

1
De Maria Constantin
22 ian. 2024

De fiecare data cand suferi doar pentru ca te-a deranjat o privire taioasa ori o remarca rautacioasa si de fiecare data cand te bucuri din tot sufletul sa sari pe o trambulina sau sa te arunci intr-o piscina, copilul interior se exprima din plin.

Intrand in contact atat cu copilul interior ranit cat si cu cel vesel, folosesti de fapt anumite parti ale personalitatii tale pe care le-ai abandonat in umbra, dar care iti pot oferi multa putere in viata ta de adult. Mind Body Green recomanda cinci modalitati prin care le poti recupera ca sa-ti regasesti puterea si sa faci fata mai bine unor situatii dificile:

1. Accepta-ti toate sentimentele

Cand acceptam doar sentimentele bune si le reprimam pe cele care nu ne fac placere, ne transmitem noua insine mesajul ca experientele umane sunt dificile.

Sentimentele noastre nu dispar pur si simplu cand le ascundem. Ele raman in stare latenta, dandu-ne senzatia gresita ca totul e rau. Daca iti poti concentra atentia pe latura ta de adult iubitor, privindu-ti cu compasiune si empatie toate sentimentele, atunci copilul tau interior se va integra mai usor in personalitatea ta, iar cele doua laturi se vor armoniza in loc sa intre in conflict. Cu cat mai integrate sunt amandoua, cu atat iti vei putea folosi mai bine puterea sinelui.

2. Transforma-ti spiritul critic intr-un aliat

Desi pare greu de crezut, partea aceea din tine care iti reaminteste mereu de examenul pe care l-ai picat in urma cu cativa ani sau ca o colega e mai desteapta decat tine, incearca de fapt sa te ajute. Spiritul tau critic pare sa imite un ingrijitor bun pe care l-ai avut in copilarie si care te pregatea pentru criticile care au urmat de atunci. Sau ar putea fi partea aceea copilaroasa din tine care e ingrozita sa faca greseli, pregatindu-te astfel pentru esec.

Poti sa incerci sa descoperi ce se afla in spatele criticilor accesand ambele parti din tine. Odata ce te vei simti mai bine, iti vor oferi informatii despre obiectivele si temerile care altfel ar fi stat ascunse in autocritica. Informatia inseamna putere, iar aceasta este puterea ta, pe care trebuie sa inveti sa o accesezi.

3. Lasa-ti vocea de adult sa-ti rasune in minte

Asa cum reiese din sugestiile anterioare, latura ta interioara de adult joaca un rol vital in vindecarea temerilor si suferintelor tale de copil. Cu cat mai puternica e vocea ta interioara de adult, cu atat mai puternica te vei simti si tu. Puterea in acest caz s-ar putea sa arate diferit de ceea ce te astepti – de exemplu ar putea fi impulsul care te face sa-i spui sefului ca meriti o marire de salariu sau sa refuzi sa mai ajuti o prietena care nu e niciodata acolo pentru tine. Inveti astfel sa ceri ceea ce meriti.

Un mod de a-ti folosi vocea de adult este sa te obisnuiesti cu atitudinea de curiozitate fata de tine. Stii sentimentul acela cand cunosti o persoana noua si vrei sa stii totul despre ea? Incearca sa-ti imaginezi ca orice durere ai simti e in afara ta si cauta sa fii curioasa despre natura ei. Cu cat faci mai mult asta, cu atat mai puternica va fi vocea ta interioara de adult. Descopera-te din nou, fara frica.

Cum m-a ajutat meditatia sa-mi gasesc pacea interioara si fericirea

4. Foloseste compasiunea pentru a combate autosabotarea

La un anumit punct, toti ne spunem ca o sa facem un lucru si facem exact invers. Gandeste-te care parte din tine doreste sa indeplineasca un proiect si care parte ar dori mai mult sa nu faca asta. Copilul interior are toate sansele sa te traga in jos si sa-ti abata atentia, cerand compasiune.

Kristin Neff, psiholog american, noteaza in cartea sa, „The Self-Compassion Workbook”, ca un nivel crescut de oxitocina, „hormonul iubirii”, sporeste senzatia de incredere, calm, siguranta, generozitate si faciliteaza capacitatea de a simti compasiune fata de tine insati.

Cand trebuie sa faci ceva greu si nu poti sa te concentrezi sau simti ca nu te descurci, spune-ti aceasta mantra: „E un moment dificil – pot sa fiu draguta cu mine?”, recomanda Neff. Asta te va face sa te simti mai bine, pentru ca sprijina cresterea nivelului de oxitocina.

5. Conecteaza-te la bucuria copilaroasa care face mereu parte din tine

Senzatia de libertate pe care o ai cand esti pierdut intr-o activitate placuta este efectul eliberarii copilului din tine. Iar acea senzatie e minunata. Cand a fost ultima oara cand ai sarit o trambulina, ai topait pe strada sau ai cantat ceva tare, din toti plamanii? Garantat, oamenii se vor uita la tine amuzati, dar meriti acea energie in viata ta si nu ar trebui sa renunti la ea doar pentru ca ai crescut.

Cand ne simtim conectati si impacati cu latura noastra copilaroasa, ne permitem sa fim noi insine. Si chiar nu exista ceva mai puternic de atat.

Foto: Freepik.com