Cum sa practici agilitatea emotionala atunci cand simti ca pierzi controlul asupra propriilor sentimente

1
De Irina Constantin
17 sept. 2021

Treci printr-o perioada foarte agitata si simti ca iti vei pierde in curand cumpatul?

Cu siguranta, stii despre ce vorbim. Un nod in gat, care simti ca va exploda rapid intr-o criza nervoasa, descarcata pe cei din jur. Un ghem in stomac, o buza care tremura si anticiparea unei sesiuni puternice de plans, cu lacrimi mari si fierbinti.

Cand traversezi mai multe zile sau saptamani pline de tensiune, este firesc sa fii mult mai sensibila. Adesea, lasi chiar si cele mai mici lucruri sa te afecteze si sa te transforme intr-un uragan.

Cu toate acestea, exista moduri in care te poti tempera si in care poti prelua controlul. In acest sens, trebuie sa iti dezvolti agilitatea emotionala.

Ce este agilitatea emotionala?

Agilitatea emotionala este un concept care defineste abilitatea noastra de a ne observa emotiile din exterior, de a fi constienti de ele si de a nu le lasa sa ne controleze raspunsurile.

Cand esti agil din punct de vedere emotional, raspunzi situatiilor din viata ta controlat si echilibrat, in loc sa te lasi purtata de val, luand decizii pe care, apoi, le vei regreta.

3 metode eficiente de a-ti dezvolta agilitatea emotionala

1. Acceptarea emotiilor ca fiind separate de tine

Cand ne simtim intr-un anume fel, avem tendinta de a ne identifica puternic cu sentimentul care ne incearca. In fond, chiar spunem vorbe ca „sunt suparata”, „sunt furioasa” sau „sunt coplesita si speriata”. Aceasta identificare ne face sa reactionam impulsiv in fata vietii, fara sa intram in rolul de observator.

Daca vrei sa ai o agilitate emotionala buna, incepe prin a respira adanc atunci cand simti o emotie. Separa-te de ea si observ-o din exterior. Realizeaza ca ea nu te defineste. Tu nu esti o emotie, tu doar o experimentezi temporar. Acest gand te va face sa te opresti inainte sa reactionezi la cald si sa raspunzi controlat si echilibrat la provocarile vietii.

Ce te poate ajuta foarte mult este notarea emotiilor pe hartie, pe masura ce le observi. Acest exercitiu de journaling iti va fi foarte util. Iti recomand Jurnalul Emotiilor, creat de Andreea Raicu impreuna cu psihologii Sorana Kapusta si Mirela Pop, pentru a-ti oferi exercitii practice care te vor ajuta sa-ti procesezi emotiile si sa traiesti liber.

Jurnalul Emotiilor, 79 lei, redus de la 97 lei, shop.andreearaicu.ro

2. Compasiunea fata de propria persoana

Deseori, ne spunem cuvinte grele. Probabil ca si tu te-ai surprins zicandu-ti ca esti in feluri in care nu ai fi indraznit sa spui despre o prietena buna. De fapt, nici macar despre un strain.

Data viitoare cand esti dura cu tine si te lasi purtata de valul de emotii si ganduri negative despre sine, fa acest exercitiu. Intreaba-te ce i-ai spune prietenei tale cele mai bune daca ar trece printr-un moment similar. Cu siguranta, nu i-ai spune ca este incapabila, ca ii lipseste inteligenta sau ca se descurca ingrozitor. Adu acea compasiune pe care o ai fata de cei dragi si pentru tine. O meriti, fara doar si poate.

3. Curiozitatea continua

De cele mai multe ori, emotiile noastre ne pot invata foarte multe lucruri. De exemplu, cand devii extrem de furioasa pe un subiect anume, acest lucru iti poate arata ca acel subiect este esential pentru tine si trebuie sa il adresezi.

Asadar, cand te surprinzi avand reactii emotionale puternice, respira adanc si intreaba-te: „oare ce vrea sa imi spuna despre mine aceasta emotie care ma incearca?”. Daca poti, noteaza-ti imediat constientizarile in jurnal sau pe telefon. In timp, acest gen de exercitiu te va ajuta sa iti dezvolti enorm agilitatea emotionala!

Foto: Pexels.com