Tehnici de dezvoltare personala, de aplicat cu succes la job

1
De Cristina Tudor
25 iun. 2018

Suntem cei mai aspri critici ai nostri, iar asta ne poate trage inapoi cand vine vorba de cariera. Iata patru tehnici de dezvoltare personala care iti pot revolutiona in multe feluri parcursul profesional!

Insuseste-le si apeleaza la ele cand te coplesesc numeroasele taskuri profesionale. Aceste tehnici de dezvoltare personala te vor ajuta enorm sa evoluezi. Mindful.com le considera importante si cred ca si noi ar trebui sa le acordam atentia cuvenita.

In primul rand, trebuie spus ca autocritica nu ne duce pe drumul perfectiunii. Au descoperit acest lucru oamenii de stiinta care au studiat intens acest subiect. Dimpotriva, autocritica ne compromite telurile si ne saboteaza planurile, incurajandu-ne sa renuntam la vise, ca mod de a evita esecurile. Opteaza pentru auto-compasiune. Tehnica aceasta, pe care adesea o aplicam cand vine vorba de ceilalti, ar functiona excelent daca am utiliza-o pe noi insine. Cand simti ca auto-compasiunea devine o provocare, incearca umatoarele abordari:

Respecta masa de pranz

Obisnuieste-te sa respecti masa de pranz. Priveste acel moment ca pe un timp rezervat tie. Cand mananci, fii putin atenta la mancarea pe care urmeaza sa o consumi! Alege sa mananci ceva sanatos, care iti transmite ca trupul tau va fi bine, satul si sanatos dupa masa. Acest comportament te va incuraja ca data viitoare sa alegi din nou alimente sanatoase.

Aminteste-ti ca toti avem dubii si ne subapreciem

Ti s-a intamplat vreodata sa te simti inferioara fata de interlocutorul tau? Sa ai senzatia ca esti veriga slaba intr-o echipa? Fa-ti un bine si nu mai gandi niciodata asa despre tine. Cu totii tindem sa adoptam un comportament depreciativ, deci, in fond, nu esti singura. Te vei simti mai sigura pe tine daca nu te vei sabota si nu vei aplica pe tine tehnicile de bullying. De sindromul de impostor sufera toata lumea din cand in cand. Cand simti ca acest sindrom te cucereste si te controleaza, lupta cu el si taie-i din elan. Si nu uita ca toti avem indoieli si ne simtim nesiguri in anumite momente. Respinge radical sentimentul de inferioritate fata de ceilalti.

Fii prietena ta!

Atunci cand te confrunti cu o problema greu de rezolvat sau chiar cu un esec, imagineaza-ti ca un prieten bun iti da sfaturi salvatoare. Inchipuieste-ti ca suni un prieten si te bucuri ca te asculta si empatizeaza cu tine. Daca un prieten ar avea nevoie de ajutor, ce ai face? Cum ai raspunde? I-ai oferi sprijin? Ce i-ai spune? L-ai judeca pentru greseala facuta? Dupa ce raspunzi la toate aceste intrebari, imgineaza-ti ca tu esti prietenul care are nevoie de ajutor si tot tu esti cel care ofera ajutor. Fii prietena ta, empatizeaza cu tine si nu te mai critica aspru!

Nu-ti fie rusine sa ceri ajutor!

Cei mai multi dintre noi credem ca trebuie sa ne descurcam singuri in toate aspectele vietii daca vrem sa demonstram ca avem „gene” de profesionisti. In acest sens, nu avem nevoie de validarea cuiva legat de ceea ce am facut si nici nu cerem aprecieri. Din pacate, de cele mai multe ori atitudinea „am totul sub control” ne slabeste puterile si ne afecteaza puterea de munca, de concentrare, de a lua decizii. Incearca sa ceri ajutorul cand nu mai poti! Nu iti faci un deserviciu si nu iti va afecta imaginea in fata celorlalti. Oamenilor le place sa ajute, se simt utili. Invata sa ceri ajutorul si ofera-l si tu, oricand ai ocazia.

Foto: Instagram – Talisa Sutton