Trucul care te ajuta sa iti pastrezi calmul in timpul unei dispute, conform unui terapeut

1
De Alice Papuc
24 dec. 2023

Daca vrei sa iti pastrezi calmul si sa eviti o disputa pe care vei ajunge sa o regreti, tot ceea ce trebuie sa faci este sa alegi calea cea buna.

Exista momente in care te intrebi cum sa iti pastrezi calmul atunci cand ai o disputa serioasa? Iti doresti o bagheta magica menita sa te indrume? Descopera un truc esential care te ajuta sa pastrezi o atitudine calma, chiar si in disputele aprinse!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eli Harwood (@attachmentnerd)

Terapeuta Eli Hardwood si metoda sa creativa

Eli Hardwood vine in ajutorul tau cu o tehnica inovativa, denumita de aceasta drept “Panta si scara”. Atunci cand te gasesti in mijlocul unui conflict cu o persoana de care iti pasa, Eli sugereaza sa iti acorzi un moment pentru a te vizualiza pe tine insati avand in fata doua cai posibile de iesire din conflict: o panta (menita pentru alunecare), respectiv o scara.

Dar ce inseamna acestea si, mai ales, cum te ajuta?

Panta reprezinta atitudinea defensiva

La inceput, poate parea logic sa alegi panta. Iti doresti sa aluneci, sa scapi, iar aceasta este cea mai simpla si mai rapida modalitate de a iesi din conflict. Cu toate acestea, daca alegi panta, Eli explica faptul ca “te-ai afla intr-un mare necaz”.

Explicatia este una cat se poate de simpla: alunecarea reprezinta partea defensiva a creierului tau, partea care cauta sa detina adevarul absolut. Acesta este momentul in care iti doresti sa castigi disputa, sa ai dreptate. Esti tentata sa folosesti cuvinte dure si sa faci lucruri pe care sa le regreti ulterior. Dupa cum poti sa iti imaginezi, aceasta atitudine nu face nimic decat sa agraveze disputa.

Spunand lucruri precum „Am facut asta doar pentru ca nu mi-ai lasat alta optiune,” poti incerca sa eviti responsabilitatea. Cu toate acestea, le poti aduce neplaceri celor dragi tie.

Scara simbolizeaza o alegere constienta de a imbunatati situatia

Spre deosebire de alunecare, ideea de a urca pe scari necesita mult mai mult efort si mai multa implicare. Cu toate acestea, Eli subliniaza faptul ca mergand treapta cu treapta, ajungi catre o priveliste mult mai frumoasa. Cu fiecare pas pe care il faci, alegi calea cea buna. Ai o atitudine mai calma si mai generoasa.

Scopul tau nu este sa ocolesti conflictul, sa fugi, sa dispari. Tinand cont ca alegi scara, scopul tau este sa cresti, sa te dezvolti, sa ajungi intr-un loc mai bun, depasind situatia actuala.

Desigur, este usor sa spui toate aceste lucruri, dar cum ramane cu practica?

Dupa cum afirma Eli Hardwood, o atitudine amabila si generoasa reprezinta cel mai bun inceput

Bunatatea implica mai mult decat un simplu schimb de politeturi. Bunatatea implica un efort constient, o dorinta de a fi o persoana mai buna, atat pentru tine insati, cat si pentru cei din jurul tau. Exerseaza bunatatea ascultand fara judecata si exprimand apreciere, precum si comunicand sincer cu persoanele de langa tine. Continua sa te exprimi folosind un ton respectuos si aminteste-ti zilnic sa ai ganduri pozitive despre cei dragi.

Cum sa porti cu succes acele conversatii decisive de care te feresti. Lectii invatate din lectura “Noi solutii pentru a gestiona cu succes situatiile critice”

Alegand scara, iti dedici timpul si energia astfel incat sa abordezi conflictul si sa iti imbunatatesti relatia. In final, vei ajunge sa imbratisezi o stare de multumire si de fericire. Si dupa cum spune si terapeuta Eli, este mai bine sa depui un efort si sa alegi scara, in loc sa porti o disputa aprinsa cu o persoana pe care vei ajunge sa vrei sa o imbratisezi.

Foto: freepik.com