Cat de des ar trebui sa-ti speli peria de par? Sfaturi de la hairstylisti

1
De Teodora Tirca
11 mai 2023

Indiciu: probabil mai des decat o speli in prezent (iar aici ridic si eu timid o mana).

Te pasioneaza periile de par sau o folosesti tot pe cea de pe vremea liceului? Eu am trecut recent la periile din lemn, pentru ca sunt mai sanatoase pentru par si stimuleaza circulatia sangelui de la nivelul scalpului. Insa recunosc ca nu-mi place deloc sa le curat – e un proces greoi, din cauza firelor de par care raman blocate printre peri.

Cu toate acestea, stiu ca e important sa le curat mai des. Insa mereu m-am intrebat cat de des…

Cum se murdareste peria ta?

Din pacate, nu doar firele de par ratacite se aduna pe suprafata periei, ci si celulele moarte de pe scalp, gelurile de par, balsamul, sebumul etc. Toate acestea creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor si a bacteriilor, spune pentru MindBodyGreen tricologul certificat Isfahan Chambers-Harris, Ph.D.

Cand iti perii parul, toate aceste reziduuri se transfera pe par si pe scalp, cauzand alte probleme ce tin de sanatatea parului. Desi nu se vad intotdeauna cu ochiul liber, ele se acumuleaza zi de zi… si nu aduc nimic bun.

Inainte sa intrebi — da, curatarea periei este un pas esential pentru sanatatea scalpului tau. „O perie murdara poate provoca un dezechilibru in microbiomul scalpului, ceea ce poate duce la afectiuni cum ar fi matreata si dermatita. Iar acestea duc la caderea parului”, noteaza Chambers-Harris.

„De asemenea, sebumul vechi blocat in perie iti va murdari parul proaspat spalat – o posibila cauza a senzatiei de par gras, care necesita spalari frecvente”, adauga dermatologul Hadley King. Cu alte cuvinte, peria murdara este motivul pentru care simti nevoia sa te speli mai des pe cap.

7 cele mai luxoase coafuri pentru vara 2023

Cat de des ar trebui sa-ti cureti peria de par?

„Daca folosesti peria in fiecare zi, atunci ar trebui sa o speli cel putin o data pe saptamana”, spune haistylistul Theo Pettway. Daca o folosesti doar ocazional, o poti spala doar o data pe luna, adauga specialistul.

Frecventa exacta depinde, de asemenea, de caracteristicile parului tau. Daca esti predispusa la matreata, exces de sebum si folosesti frecvent produse de styling, atunci cu siguranta este important sa-ti cureti peria cat mai des.

De asemenea, ia in calcul indepartarea zilnica a parului care ramane blocat in perie dupa pieptanare. „Parul trebuie indepartat de pe perie dupa fiecare utilizare, astfel acumularea de bacterii este cu mult redusa”, spune Michael Bowman, hairstylist.

Spalarea corecta a periei:

Vei avea nevoie de:

  • Sapun sau sampon antibacterian
  • Un prosop curat
  • Apa calda
  • Optional: un instrument de curatare a periei

Pasul 1: Indeparteaza tot parul de pe perie. Poti folosi o agrafa subtire ca sa-l scoti mai rapid.

Pasul 2: Aplica sampon sau sapun lichid antibacterian. Daca peria e confectionata din metal sau plastic, o poti lasa la inmuiat 15 minute. Daca e din lemn, nu o lasa prea mult in apa. Foloseste o periuta mica pentru a freca printre peri, apoi clateste cu apa din abundenta.

Pasul 3. Foloseste un prosop curat pentru a sterge peria pe cat posibil, apoi las-o la uscat. Nu o folosi decat dupa ce s-a uscat complet.

Foto: depositphotos.com