Cele mai bune ingrediente active pentru estomparea ridurilor

1
De Teodora Tirca
28 oct. 2021

Prevenirea si estomparea ridurilor este un subiect in continua evolutie, iar eu nu vreau sa ma opresc din invatat. De aceea, am stat de vorba cu medicul dermatolog Monica Paun, care mi-a oferit informatii foarte bine documentate. Hai sa aflam impreuna ce ingrediente ne vor ajuta sa castigam lupta cu ridurile.

Dr. Monica Paun lucreaza in cadrul spitalului Colentina la sectia de Dermatologie si este pasionata de tot ceea ce inseamna ingrijirea pielii, lucru pe care il avem in comun. Din aceasta pasiune s-a nascut si pagina sa de Instagram unde ofera sfaturi din perspectiva unui specialist avizat – iar eu una invat enorm de multe din postarile interesante pe care le creeaza.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Monica Păun (@dr.monicapaun)

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Monica Păun (@dr.monicapaun)

Astazi vom vorbi despre imbatranirea prematura a pielii. Uite cum explica Dr. Monica Paun aparitia ridurilor:

„Imbatranirea pielii este un proces complex care variaza in functie de persoana si este influentat de factori de mediu, precum: radiatiile solare (UV), poluare, fumat, stres, lipsa somnului si expunerea la temperaturi crescute.

Procesul de imbatranire este caracterizat prin diminuarea capacitatii de remodelare si reparare a matricei dermice si se manifesta prin reducerea productiei de colagen si elastina. Fermitatea pielii este determinata de fibrele de colagen, iar elasticitatea de cele de elastina. Ridurile sunt unele dintre cele mai frecvente si timpurii semne ale imbatranirii”.

In continuare, vei gasi cele mai eficiente ingrediente pentru estomparea ridurilor, recomandate de medicul dermatolog Monica Paun, precum si produse care le contin si pe care le poti integra in rutina ta de ingrijire.

Vitamina A

„Vitamina A este aprobata de Food and Drug Administration (FDA) ca agent cu efecte anti-imbatranire. Retinolul, retinaldehida si acidul retinoic sunt derivati de vitamina A care au efecte antioxidante si actioneaza direct asupra metabolismului colagenului, stimuland productia de colagen si fibre elastice. S-a demonstrat ca derivatii de vitamina A pot ameliora aspectul ridurilor fine sau mai adanci, si contribuie la mentinerea elasticitatii pielii. Retinolul este cel mai frecvent utilizat in tratamentul cosmetic, fiind stabil in preparate si bine tolerat. De retinut: numai cantitati reduse de retinol pot fi transformate in acid retinoic in piele.

Acidul retinoic (tretinoina) s-a dovedit a fi de aproximativ 20 de ori mai potent decat retinolul. Retinolul si retinaldehida sunt disponibile fara reteta medicala, pe cand acidul retinoic se elibereaza doar cu prescriptie medicala”, a explicat Dr. Monica Paun.

La Roche-Posay Retinol B3 Serum, 199 lei, notino.ro

Vitamina B

„Niacinamida (vitamina B3) regleaza metabolismul si regenerarea celulara si este utilizat in concentratie de 5%-10% ca agent anti-aging. Studiile au aratat o ameliorare a elasticitatii cutanate, reducerea riduriilor fine si diminuarea rosetii pielii”, a mentionat dermatologul.

SVR Ampoule B3 Hydra, 130,50 lei, farmaciatei.ro

Vitamina C

„Vitamina C este un antioxidant puternic ce previne imbatranirea prematura prin neutralizarea radicalilor liberi. Studiile au aratat ca aplicarea vitaminei C amelioreaza textura pielii si ridurile fine.

Vitaminele B3 si C au capacitate crescuta de a patrunde in piele prin greutatea lor moleculara redusa. Studiile clinice au demonstrat ca protectia antioxidanta este mai crescuta atunci cand acestea sunt asociate”, spune medicul dermatolog.

Mario Badescu Vitamin C Serum, 260 lei, notino.ro

Peptidele

„Peptidele sunt molecule formate din lanturi mici de aminoacizi (proteine). Rolul lor este de a creste cantitatea de colagen nou (colagenul fiind tot o proteina)  si de a reduce colagenul care se descompune. O evaluare ex vivo folosind pielea umana excizata a confirmat ca aplicarea topica a complexului peptidic a crescut semnificativ nivelul colagenului”, explica specialistul.

Paula’s Choice Peptide Booster, 284 lei, paulaschoice.ro

Acizii AHA – glicolic, lactic

„Acidul glicolic actioneaza prin reducerea stratul cornos (stratul mort al celulelor de suprafata) si accelerarea procesului normal de regenerare si exfoliere a pielii. Studiile au aratat ca acidul glicolic in concentratii mai mari de 25% determina cresterea grosimii dermului, imbunatatirea calitatii fibrelor elastice si cresterea densitatii colagenului. Acidul glicolic in concentratii de 20-70% se utilizeaza doar de personalul medical, sub forma unui peeling chimic. Gradul de descuamare este direct proportional cu durata aplicarii produsului si concentratia acestuia; concentratiile mai mari sunt mai eficiente impotriva ridurilor.

Acidul lactic are efecte antimicrobiene, anti-aging si hidratante. Studiile au demonstrat o crestere a fermitatii, grosimii epidermice si dermice, cu o ameliorare vizibila a ridurilor fine”, precizeaza Dr. Monica Paun.

Drunk Elephant T.L.C. Sukari Babyfacial™, 380 lei, sephora.ro

The Ordinary Lactic Acid 10%+HA, 37 lei, douglas.ro

Crema de protectie solara

„Deteriorarea cutanata in urma expunerii la soare se traduce prin descompunerea colagenului si elastinei, componente cu rol esential in mentinerea fermitatii, aparitiei ridurilor si laxitatii cutanate. Crema de protectie solara nu va ameliora ridurile deja formate, insa contribuie la prevenirea acestora.

De retinut: Acidul hialuronic are rol de hidratare, avand o capacitate unica de retinere a apei in celule. El poate reduce aspectul liniilor fine, dar efectul de umplere este temporar”, incheie Dr. Monica Paun.

Foto: Pexels.com