Cum ti se schimba parul dupa ce implinesti 30 de ani si ce e de facut

1
De Teodora Tirca
11 aug. 2023

Schimbarile care se produc in organismul nostru odata cu trecerea timpului sunt lente, dar sigure. S-ar putea sa observi ca parul tau incepe sa-si schimbe structura mai devreme decat te asteptai – de la 30 de ani.

Corpul tau se schimba pe masura ce inaintezi in varsta si asta e inevitabil. Desi poti face multe lucruri pentru a incetini instalarea semnelor de imbatranire, la un moment dat te vor ajunge din urma. Pentru ca femeile au un sistem hormonal mai complicat, e posibil sa vada multe dintre aceste schimbari chiar cu ani inainte de a incepe menopauza.

E bine sa stii la ce schimbari sa te astepti legat de sanatatea parului si a scalpului, pentru ca astfel vei fi mai bine echipata sa previi si sa repari problemele. Parul este o mare parte din identitatea noastra feminina – de aceea, iti vei multumi mai tarziu daca vei avea grija de el.

Mai jos, dermatologul Panta Rouhani Schaffer, citat de MindBodyGreen, iti explica ce se intampla cu parul tau dupa 30 de ani si ce masuri trebuie sa iei.

1. Poate incepe sa se subtieze si sa piarda din volum

Pe masura ce hormonii incep sa se schimbe, este posibil sa observi ca parul devine mai subtire. „Estrogenul fluctueaza spre o tendinta generala de scadere, iar hormonii omologi cresc”, spune Schaffer. Cand nivelurile acestor hormoni cresc, s-ar putea sa observi ca firele de par se subtiaza. „Cresterea androgenilor ingusteaza firul de par, deci diametrul individual al parului e mai mic”, explica ea.

Acesti androgeni impiedica, de asemenea, cresterea, asa ca e posibil ca parul tau sa se blocheze la o anumita lungime sau sa se regenereze mai greu dupa un episod de cadere masiva (de exemplu, la tranzitia dintre sezoane, dupa o boala etc.). Aceste modificari nu se vor produce peste noapte, dar ar putea incepe in jurul varstei de 30 de ani, adauga Schaffer.

5 motive pentru care salata preferata a lui Jennifer Aniston te ajuta sa slabesti

2. In unele zile se va aranja frumos, in altele iti va da batai de cap

Aceste schimbari de volum si densitate nu au un punct de plecare precis. „In timp ce menopauza este definita ca un an intreg fara menstruatie, inceputul perimenopauzei este neclar pentru majoritatea femeilor”, spune Schaffer. Prin urmare, schimbarile in structura parului sunt treptate si imprevizibile.

Deoarece nivelul de estrogen va fluctua, simptomele perimenopauzei vor aparea si vor disparea. Asadar, daca observi ca suvitele sunt subtiate in unele perioade, iar apoi isi revin la normal, nu te alarma – este doar ceva ce tine de fluctuatiile hormonale.

„Fox Cut” este cea mai frumoasa tunsoare pentru parul lung – cum o obtii

3. Vei raspunde diferit la eforturile de a-l ajuta sa creasca

Dupa cum am mentionat anterior, nu poti evita complet schimbarile prin care va trece parul tau, dar poti pune accent de acum pe sanatatea parului si a scalpului, pentru a usura impactul acestor schimbari hormonale.

Acestea fiind spuse, ceea ce functioneaza pentru prietenele tale s-ar putea sa nu functioneze pentru tine, iar ceea ce a functionat anul trecut poate sa nu te mai ajute de data aceasta, asa ca incearca sa fii flexibila si sa imbratisezi o gama larga de tratamente pentru cresterea parului. Gasesti mai jos sugestiile medicului dermatolog:

  • Incepe din timp: „Incepe sa rezolvi problemele atunci cand detectezi pentru prima oara o schimbare, pentru ca acest lucru ar putea preveni instalarea unor afectiuni mai serioase pe termen lung, asa cum este alopecia”, spune Schaffer. Daca observi subtierea parului sau pierderea volumului, consulta un medic dermatolog pentru a gasi cel mai bun plan de actiune.
  • Gestioneaza-ti asteptarile: inainte de a trage concluzii pripite, ia in considerare ca schimbarile in densitatea parului sunt normale. Nu te compara cu altii si ai rabdare atunci cand incerci un tratament nou de orice fel.
  • Concentreaza-te pe stilul de viata si pe tratamente topice: produsele pentru cresterea parului pot fi extrem de utile, dar nu poti ignora nici impactul unui stil de viata sanatos. „De asemenea, acum avem mai multe informatii despre conexiunea minte-corp si despre cum stresul ne poate da peste cap mecanismele de adaptare”, spune Schaffer. Cercetarile arata ca stresul joaca un rol foarte important in caderea si degradarea parului. Asadar, te va ajuta mult sa introduci in rutina si cateva practici de relaxare activa, pe langa tratamentele si produsele de ingrijire a parului.

Foto: Instagram/@fleurdemode