Iti speli fata gresit: 5 gesturi care iti afecteaza pielea

1
De Teodora Tirca
4 oct. 2018

Ce presupune ritualul tau de curatare a tenului? Pot paria ca si tu faci una dintre greselile de mai jos.

In fiecare dimineata si seara ne spalam fata pentru a indeparta excesul de sebum, transpiratia, machiajul si impuritatile. E ceva ce facem din automatism, fara sa ne gandim ca am putea sa gresim – la urma urmei, ce poti face gresit atunci cand te speli pe fata?

Si totusi, expertii avertizeaza ca o curatare incorecta a tenului poate duce la uscare excesiva, iritatii, cosuri si riduri – toate „accesorii” pe care le dorim cat mai departe de pielea noastra. Acorda-ti cateva secunde pentru a rememora ritualul tau de curatare: ce temperatura are apa? Carui tip de ten se adreseaza gelul tau de curatare (in speranta ca ai renuntat sa folosesti sapunul)?

Iata 5 greseli pe care cu totii le facem in timpul ritualului de curatare si de ce te impiedica sa ai un ten sanatos si luminos:

1. Te speli pe fata prea des sau insuficient

Fata ta are nevoie de curatare dimineata (pentru ca peste noapte se aduna sebum si transpiratie, care astupa porii si cauzeaza acnee) si seara (pentru a indeparta praful, machiajul si alte impuritati pe care pielea le-a colectat peste zi). Daca te speli prea des in speranta ca vei reusi sa scapi astfel de acnee si sebum, nu vei obtine decat contrariul: atunci cand e curatata in exces, pielea produce si mai mult sebum pentru a compensa.

Daca, dimpotriva, neglijezi ritualul de curatare, tenul tau va deveni tern, porii se vor incarca si va aparea acneea. Echilibrul e cheia, asa ca incearca sa-ti speli fata de doua ori pe zi, dimineata si seara.

2. Folosesti apa fierbinte

Tindem sa uitam ca pielea noastra sufera atunci cand ne spalam cu apa prea fierbinte – chiar si cea de pe restul corpului, chiar daca suporta o temperatura mai ridicata. Apa fierbinte iti deshidrateaza pielea si provoaca astfel imbatranire prematura, ba chiar si iritatii. Daca ai senzatie de piele care „strange”, iar tenul tau este lipsit de stralucire si se descuameaza, acum stii de ce. Spala-ti fata cu apa calduta, iar la final clateste-te cu apa rece, pentru un efect de tonifiere.

3. Nu te demachiezi inainte

Daca iti imaginezi ca nu mai e nevoie sa-ti dai jos machiajul pentru ca gelul de curatare si apa vor indeparta absolut toate impuritatile, te inseli. Mascara si creionul negru nu se vor dizolva, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca fondul de ten modern are o rezistenta impresionanta, astfel ca apa si gelul tau de curatare nu-l vor indeparta complet. Chiar daca nu se vede intotdeauna cu ochiul liber (desi sunt sigura ca ramai cu un cerc negru in jurul ochilor), machiajul ramas pe piele dupa curatare iti astupa porii si provoaca imbatranire prematura.

Dizolva-l folosind un balsam de curatare pe baza de ulei, cu care sa-ti masezi tenul (in cazul pielii uscate) sau apa micelara (daca ai ten gras). Abia apoi spala-ti fata.

4. Nu te clatesti pana la capat

Stiu ca ai multe de facut si poate nu ai timp si rabdare ca sa te dedici complet ritualului de curatare. Insa atunci cand nu clatesti complet gelul de curatare, detergentii care raman pe piele ii afecteaza sanatatea, usuca si atrag si mai multe impuritati. Clateste-te de cateva ori cu apa rece, pana ce esti sigura ca toata spuma a disparut de pe fata.

5. Neglijezi exfolierea sau exfoliezi excesiv

Uitam de importanta exfolierii, care e cheia unui ten stralucitor si uniform, fara eruptii. Da, lipsa exfolierii poate duce la acnee, pentru ca aceasta apare din cauza straturilor de piele moarta care astupa porii. Fie ca folosesti un exfoliant chimic, cu acid glicolic, sau unul fizici, cu mici particule abrazive, exfolierea trebuie sa aiba loc o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de nevoile tenului tau. Nu o face mai des, pentru ca risti sa-ti iriti pielea.

Foto: Shutterstock.com