5 idei gresite despre ingrijirea pielii, pe care sa le elimini din rutina ta in 2021

1
De Teodora Tirca
12 ian. 2021

Mai mult timp pentru a experimenta cu noi produse de ingrijirea pielii inseamna, inevitabil, ca vom face si cateva greseli. Asigura-te ca elimini aceste obiceiuri din rutina ta de ingrijire.

TikTok este o platforma care a generat multe tips&tricks ce tin de ingrijirea pielii. In timp ce unele sunt cu adevarat utile, altele sunt foarte daunatoare, iar problema este ca tindem sa le luam de bune. Mai multi tineri ca niciodata si-au compromis in 2020 aspectul si sanatatea pielii lor, folosind in mod gresit combinatii de acizi sau ingrediente din bucatarie pe post de masti anti-imperfectiuni.

Insa ideile gresite despre ingrijirea tenului circula de generatii intregi si sunt transmise mai departe, uneori cu mici modificari ce le fac mai mult sau mai putin daunatoare. Aici as da ca exemplu folosirea gresita a tonerului, un produs pe care multi dintre noi inca il confunda cu lotiunile astringente de pe vremuri.

Citeste in continuarea pentru a te asigura ca nu-ti stresezi tenul cu una dintre aceste greseli de ingrijire:

1. Nu indepartezi de pe ten demachiantul sau apa micelara

Orice ar scrie pe ambalaj, te asigur ca o curatare eficienta a tenului implica folosirea apei. Indepartarea machiajului si a impuritatilor cu demachiant sau apa micelara este doar primul pas intr-o rutina eficienta de curatare. Al doilea pas este spalarea cu apa si un gel bland de curatare, care indeparteaza toate reziduurile ramase pe ten, inclusiv cele lasate in urma de demachiantul tau preferat. Aceasta rutina imbunatatita va preveni eruptiile acneice, excesul de sebum ce accentueaza porii dilatati, precum si formarea punctelor negre.

6 scruburi de corp care iti lasa pielea fina si parfumata

2. Folosesti tonerul ca produs de curatare

Dupa ce ai folosit demachiantul, aplici tonerul pe discheta demachianta si iti cureti inca o data tenul, imaginandu-ti ca acesta va indeparta toate reziduurile. Insa tonerul nu este un produs de curatare. Departe de formulele astringente si intens alcoolizate din anii 2000, formulele moderne sunt delicate si au scopul de a echilibra pH-ul natural al pielii. Un toner iti va imbunatati cu siguranta aspectul pielii, insa pentru a-si face treaba corect, trebuie sa-l aplici pe tenul curat, dupa spalarea cu gelul de curatare.

3. Te bazezi pe SPF-ul inclus in fondul de ten sau BB cream

Sigur ca e bine sa folosesti produse de machiaj ce contin SPF – dupa mai multe cercetari, s-a demonstrat ca factorul de protectie este cel pe care il contin si cremele solare, asadar este eficient in protejarea tenului. Atunci, care e problema? Cantitatea pe care o aplici. Pentru a te proteja eficient, SPF-ul trebuie aplicat intr-un strat generos, iar in ceea ce priveste fondul de ten sau BB cream-ul, o cantitate suficienta nu va fi niciodata aplicata, pentru ca e pur si simplu prea mult. Produsele de machiaj se aplica in straturi subtiri, pentru a arata cat mai natural, iar tu ai nevoie de mult mai mult din acel factor de protectie pentru a fi protejata de radiatiile solare. Asadar, foloseste o crema cu SPF 30 pe sub fondul tau de ten – chiar daca acesta include SPF.

4. Iti imaginezi ca o concentratie mai mare de ingrediente active este mai buna

Sigur, concentratiile prea mici de acizi AHA sau vitamina C nu-si fac treaba in ceea ce priveste estomparea petelor pigmentare, care pot fi foarte incapatanate – dar asta nu inseamna ca e cazul sa optezi pentru un procent de 30%. Nu toate tipurile de ten tolereaza concentratiile extreme de ingrediente active, asa ca fii foarte atenta cat de des si in ce doze folosesti acizii. De exemplu, 10% acizi AHA si 15% vitamina C sunt doze clasice, care isi fac treaba cu brio. Testeaza intotdeauna toleranta pielii tale inainte de a folosi un serum foarte concentrat si incepe cu o aplicare pe saptamana.

5 masti pentru zona ochilor care diminueaza liniile fine in 15 minute

5. Combini mai multe ingrediente active

Mai mult nu inseamna intotdeauna mai bine pentru pielea ta. E adevarat ca retinolul, acizii AHA, acizii BHA si vitamina C sunt toate benefice pentru piele, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le folosesti pe toate in acelasi timp. Pielea ta poate fi coplesita de aceasta combinatie puternica si, in loc sa vezi imbunatatiri, iti vei compromite bariera naturala de aparare si te vei confrunta cu roseata, descuamare si iritatii. Foloseste ingredientele active alternativ, in zile diferite. Daca azi ai aplicat retinolul, singurul ingredient pe care il poti adauga fara probleme este acidul hialuronic (care nu provoaca iritatii). In alta zi poti introduce vitamina C, daca tenul tau o tolereaza. Nu-ti recomand sa folosesti acizii in perioadele in care aplici retinolul, pentru ca acestea pot sensibiliza si mai mult pielea. In schimb, poti aplica fara probleme un serum cu niacinamide.

Foto: Instagram/@naturabisse