Tot ce trebuie sa stii despre tratamentele pentru par cu cheratina

1
De Denisa Toma
6 iul. 2019

Cheratina este proteina care ajuta parul sa fie mai rezistent, previne degradarea din cauza folosirii temperaturilor ridicate si netezeste firele rebele.

Dar tratamentele cu cheratina din saloanele de infrumusetare, care promit un par perfect drept si stralucitor, pot avea efecte nocive asupra sanatatii. Iata tot ce trebuie sa stii despre tratamentele pentru par cu cheratina:

Ce este cheratina?

Cheratina este o proteina care face parte din structura parului, pielii si unghiilor. De asemenea, este intalnita adesea in produsele de styling care ajuta la fortifierea parului. Dar termenul de tratament cu cheratina este, de fapt, folosit gresit.

Tratamentele cu cheratina sunt tratamente semi-permanente pentru indreptarea parului care netezesc si ofera stralucire parului aspru sau cret”, declara hairstilistul Andrew Fitzsimons pentru harpersbazaar.com. Dar modul in care aceste tratamente actioneaza nu se datoreaza cheratinei.

Pentru a face parul mai neted si mai drept este folosita o solutie ce contine derivati de formaldehide sau acid glioxilic, o varianta mult mai singura. Aceasta solutie este aplicata pe par pentru a rupe legaturile moleculare ale firelor par si de a le reface intr-o pozitie mai dreapta. Solutia este apoi uscata cu foehnul si sigilata cu placa de par. Rezultatele pot dura intre trei si sase luni.

8 cele mai rele lucruri pe care i le poti face parului tau

Specialistul spune ca tratamentul functioneaza bine pe cele mai multe tipuri de par. El il recomanda oricui doreste sa scape de indreptarea regulata a parului cu placa. In acelasi timp, acest tratament reduce aparitia firelor rebele si ofera mai multa stralucire.

Care este diferenta dintre tratamentul cu cheratina si indreptarea chimica a parului?

Desi este similar cu alte tratamente pentru indreptarea parului, tratamentul cu cheratina este totusi diferit. Un tratament pentru indreptarea permanenta a parului distruge permanent structura naturala a firului de par folosind substante precum tioglicolat de amoniu sau hidroxid de sodiu.

Acestea sunt mult mai eficiente pentru parul ondulat sau foarte cret. Dar in acelasi timp sunt mai agresive cu parul si il pot deteriora. Linia de demarcatie dintre parul tau natural si parul indreptat va fi mult mai vizibila decat in cazul tratamentului cu cheratina.

Este periculoasa formaldehida pentru sanatate?

Un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste tratamentul cu cheratina este unul dintre ingredientele care se gaseste in mod obisnuit in formulele folosite in saloane. Este vorba despre formaldehida, un gaz cu un miros puternic. Este folosit de obicei pentru fabricarea materialelor de constructie, a unor produse precum adeziv sau panouri OSB. Este folosita si sub forma de conservant cand este dizolvata in apa. In tratamentele cu cheratina are rolul de a stabiliza noua forma dreapta a parului si de o mentine astfel cateva luni.

6 sampoane care iti vor proteja parul de soare, clor si sare in vara aceasta

Dar aceste tratamente nu contin de fapt formaldehida, pentru ca este un compus cunoscut ca avand efect cancerigen. Ceea ce contin insa sunt substante precum etilenglicol, formalina, metanal si etanediol. Iar toate acestea elibereaza formaldehida atunci cand sunt amestecate cu apa in timpul tratamentului. Prin urmare, desi formula poate fi fara formaldehida, nu mai este astfel odata ce a fost amestecata cu apa.

Care sunt efectele formaldehidei

Prezenta formaldehidei reprezinta un risc nu doar pentru tine, ci si pentru specialistii care fac in mod repetat acest tratament in spatii inchise. Printre efectele secundare ale formaldehide se numara senzatia de durere in gat, sangerari nazale si mancarime la nivelul ochilor.

In anul 1987 Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite a clasificat aceasta substanta ca fiind una cu potential efect cancerigen, daca expunerea la ea se face pe o perioada lunga de timp. Este important sa citesti eticheta produselor pe care le folosesti. Cere-le stilistilor lista de ingrediente a produselor pe care le folosesc in tratamentele din saloane.

In 2018, Comisia Europeana a emis o alerta pentru un produs destinat indreptarii parului din cauza formaldehidei formate in timpul procesului de aplicare. Produsul a fost retras de pe piata.

Astfel de tratamente cu cheratina pot, de asemenea, sa iti degradeze parul in timp. Fitzsimons spune ca din cauza faptului ca tratamentul necesita temperaturi ridicate pentru a fi fixat pe par, el nu il recomanda celor care au parul foarte fin sau degradat.

10 trucuri de folosire a mastii de par pe care nu ti le-a spus nimeni pana acum

Daca vrei un tratament mai putin daunator si care nu contine cu adevarat formaldehida, cere la salon un tratament cu acid glicolic. Nu iti indreapta parul la fel de eficient, fiind potrivit mai degraba pentru netezirea firelor rebele. Dar este mult mai sigur.

Cat dureaza efectele tratamentului cu cheratina

Regula de baza este sa eviti apa si prinderea parului in coada timp de cel putin trei zile. Nu vrei ca in parul tau proaspat indreptat sa se imprime o linie din cauza elasticului sau clamei. Fitzsimons spune ca cea mai buna metoda de a prelungi efectele unui tratament cu cheratina este sa folosesti un sampon fara sulfati.

Foto: Instagram – @jenny_watwood