Cat castiga un broker care actioneaza pe piata de capital si cat se aseamana viata lui cu ce vedem in filme

1
De Cristina Tudor
22 oct. 2020

In anii 1990 – 2000 faceau furori in intreaga lume filmele cu brokeri, care ne aratau oameni mai mult sau mai putin tineri care invarteau pe degete banii milionarilor si miliardarilor din lumea intreaga si, la randul lor, faceau o multime de bani.

Doar ca imaginea reala a brokerajului nu e nici pe departe atat de romantica si inspirationala pe cat arata filmele de la Hollywood. Este o meserie care consuma extrem de mult din punct de vedere psihic si care dupa criza din 2008 a facut ravagii in randul celor care isi duceau traiul in acest fel. Chiar si asa, sunt inca multi care viseaza sa se imbogateasca din tranzactiile pe bursa, asa ca e important sa stie cat castiga un broker si cati se imbogatesc cu adevarat din meseria asta.

Ce presupune meseria de broker

Sa faci bani din piata de capital nu e la indemana oricui. Trebuie sa stii cum sa construiesti un portofoliu adecvat profilului investitional, sa poti face strategii de management al riscurilor financiare, sa stii ce este aceea o piata de derivate sau ce sunt acelea contracte futures.

Asadar, primul pas firesc daca iti doresti sa faci o astfel de meserie este sa urmezi cursurile unei Facultati de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori ca sa ai baza de cunostinte si termeni. Sigur, sunt si brokeri care nu au cursuri universitare in portofoliu, dar studiile de acest fel iti pot oferi un avantaj in intelegerea mai buna a domeniului. Pentru unii insa un simplu curs de servicii de investitii financiare este suficient ca sa mearga sa dea exemenul menit sa le aduca autorizarea din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Apoi, meseria de broker nu este doar ceea ce vedem noi in filme – telefoane multe, vanzari si cumparari de actiuni la limita si mult, foarte mult stres.

Presupune toate aceste lucruri, dar si multa informare la zi, despre mediul bursier, raportari ale emitentilor sau detalii aparute in presa despre companiile listate de la bursa, detalii care pot face diferenta intre un broker cu experienta si unul la inceput de drum sau mai putin focusat de astfel de lucruri. Pentru ca brokerajul, in ciuda riscului presupus al tranzactiilor facute pe bursa, nu este o activitate bazata pe noroc. Se iau in calcul factori precum stabilitate financiara, conditii macroeconomice, conditii politice, prognoze de performanta in industria respectiva. Mai mult, o scadere a cotatiei actiunilor unei companii pe bursa nu inseamna automat ca respectiva firma este in impas. Prin urmare brokerul trebuie sa stie atat factorii de mediu, cat si istoricul acesteia, ca sa poata lua o decizie rapida si corecta.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.