Cum se curata bijuteriile din aur. Asa le poti intretine pentru a rezista mult timp

1
De Cristiana Astefanoaiei
24 ian. 2023

Toate avem bijuteriile noastre preferate, cele mai purtate. De la coliere, bratari, pana la la inele si cercei, acestea adauga o nota finala diferita de orice alt accesoriu.

Atunci cand piesele tale de baza devin plictisitoare, vei dori sa iti pastrezi bijuteriile in forma maxima, iar anumite materiale, precum aurul, au nevoie de o curatare delicata.

Aurul este un metal natural pretios, care in forma sa pura este de un galben-portocaliu intens si stralucitor. Este unul dintre cele mai populare metale folosite in bijuterii si este aliat cu alte metale pretioase si nepretioase pentru rezistenta si durabilitate. De exemplu, aurul alb este aliat cu nichel, zinc, paladiu si/sau argint, in timp ce aurul roz este aliat cu cupru.

Aurul pur este intotdeauna aur de 24 de carate. Daca detii o bijuterie care are mai putin de 24 de carate, acest lucru indica faptul ca este amestecat cu alte metale – numite aliaje – pentru a-i creste duritatea si durabilitatea. Acest lucru nu este neaparat un lucru rau. Cu cat stilul tau de viata este mai activ, cu atat mai putin aur pur vei dori sa ai in bijuteriile tale. Aurul este un metal moale si este predispus la zgarieturi, asa ca amestecarea lui cu 10 sau mai multe parti de aliaj ii va creste longevitatea.

Majoritatea bijuteriilor din aur au 10, 14 sau 18 carate. Daca nu esti sigura ce fel de aur ai, caratul metalului va fi stampilat pe bijuterii, de obicei intr-un loc putin vizibil. Poate fi greu de vazut fara marire, dar un bijutier poate folosi o lupa pentru a vedea stampila.

Cum sa cureti bijuteriile din argint care s-au innegrit. 3 metode foarte simple

Cum se curata bijuteriile din aur

Atunci cand cureti bijuteriile acasa, cea mai simpla metoda, cu cea mai mica cantitate de ingrediente, este intotdeauna cea mai sigura. Exista o multime de metode prin care poti curata bijuteriile de aur.

Amesteca putin detergent de vase in apa calduta, nu fierbinte.

Adauga cateva picaturi de amoniac.

Periaza bijuteria cu grija cu o periuta de dinti moale noua.

Clateste cu apa calda.

Usuca la aer sau sterge bijuteria din aur cu un prosop de hartie.

Nu uita: aurul este un metal moale. Fii blanda in timpul proceselor de periere si uscare.

It Girl: cele mai stylish combinatii cu piese din denim

Bijuteriile placate cu aur pot fi curatate cu o baie usoara de sapun de vase, dar nu trebuie frecate cu nimic abraziv. Toate culorile de aur, inclusiv aurul roz si aurul alb, pot fi curatate in acelasi mod. Aurul roz si aurul alb pot fi curatate in acelasi mod ca si aurul galben, dar bijuteriile placate cu aur nu trebuie frecate. Unele pietre semipretioase pot fi inmuiate si curatate in acelasi mod.

Pericolele pe care trebuie sa le eviti atunci cand cureti bijuteriile din aur

Din cauza sansei mari de patare a bijuteriilor din aur (in special cele cu aliaj), exista cateva substante specifice care trebuie evitate:

Sapunul – Evita orice sapun cu ingrediente necunoscute. Nu ar fi rau sa scoti bijuteriile din aur inainte de a face dus pentru a evita acumularea unei pelicule de la gelul de dus.

Clorul – Clorul, in special la temperaturi ridicate, cum ar fi intr-o piscina, poate deteriora sau decolora permanent bijuteriile din aur.

Orice bijuterie purtata in mod regulat ar trebui, de asemenea, sa fie curatata in mod regulat. Bijutierii recomanda o curatare saptamanala delicata si o curatare in profunzime dupa expunerea la murdarie serioasa, resturi sau substante chimice. Bijuteriile pentru ocazii speciale ar trebui inspectate dupa fiecare purtare pentru a vedea daca sunt murdare, patate sau deteriorate. Trebuie curatate doar daca par murdare.

Aceste instructiuni functioneaza pentru majoritatea bijuteriilor din aur, inclusiv pentru bijuteriile din aur cu pietre semipretioase. Asigura-te ca nu cureti bijuteriile in sau langa o chiuveta deschisa. Aseaza un covoras sau o farfurie peste orice scurgere din apropiere inainte de a incepe rutina de curatare.

Reguli de eticheta pentru purtarea bijuteriilor – Cum porti cerceii si colierele la birou sau la petreceri

Specialistii recomanda depozitarea bijuteriilor intr-o cutie de bijuterii cu captuseala moale si compartimente separate, astfel incat metalul si pietrele sa nu se frece intre ele. Colierele ar trebui sa fie asezate la orizontala si niciodata agatate, atat pentru a evita zgarierea in timp, cat si pentru a le impiedica sa se incurce.

Foto: pexels.com