Femeile casnice, tot mai des intalnite in Romania. Motivele care duc la aceasta decizie

1
De Alice Papuc
1 iun. 2024

Potrivit datelor INS, aproximativ 30% dintre femeile din Romania cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani aleg sa fie casnice. Fie ca este vorba despre dorinta de a petrece mai mult timp cu copiii sau de a avea un stil de viata flexibil, femeile care aleg acest drum gasesc adesea satisfactie si implinire in rolul lor.

In ultimii ani, tot mai multe femei din Romania au luat decizia de a se dedica in totalitate familiei si caminului, renuntand, cel putin temporar, la cariera. Alegerea de a deveni casnice vine la pachet cu provocari si satisfactii unice, reflectand o schimbare importanta in dinamica sociala si economica a familiei. Desi decizia de a ramane acasa poate fi influentata de diverse factori, cele mai frecvente motive invocate de femeile casnice sunt urmatoarele:

Grija pentru copii

Unul dintre principalele motive pentru care femeile aleg sa devina casnice este dorinta de a petrece mai mult timp cu copiii lor. In primii ani de viata, copiii necesita o atentie constanta si ingrijire permanenta, iar multe mame considera ca pot oferi cel mai bine aceste lucruri stand acasa. Alegand sa fie casnice, ele pot asigura un mediu stabil si afectuos, contribuind astfel la dezvoltarea emotionala si sociala a copiilor.

Flexibilitate si echilibru

A fi casnica ofera o flexibilitate pe care multe joburi traditionale nu o pot oferi. Femeile care aleg aceasta cale pot gestiona mai usor activitatile zilnice si pot crea un echilibru intre responsabilitatile casnice si timpul liber. Acest stil de viata le permite sa se implice activ in educatia copiilor, sa participe la evenimentele scolare si sa administreze treburile gospodaresti fara presiunea unui program strict de lucru.

Satisfactie personala

Pentru multe femei, satisfactia personala si sentimentul de implinire vin din ingrijirea si organizarea caminului. Ele gasesc placere in activitatile casnice, precum gatitul, curatenia si ingrijirea gradinii, vazandu-le ca pe o contributie valoroasa la bunastarea familiei. Aceste activitati pot oferi un sens profund de realizare si fericire, contribuind la o stare generala de bine.

Da-ti voie sa faci aceste 6 lucruri ca sa ai viata mai usoara si mai fericita

Impactul asupra relatiei de cuplu

Alegerea de a fi casnica poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra relatiei de cuplu. Cu un partener care se ocupa de treburile casnice si de copii, celalalt partener poate sa se concentreze mai bine pe cariera sa profesionala, stiind ca familia este bine ingrijita. Acest lucru poate reduce stresul si tensiunile in relatie, imbunatatind comunicarea si colaborarea dintre parteneri. De asemenea, conform unui articol publicat de Pew Research Center, acest fenomen este adesea intalnit in momentul in care partenerii dispun de venituri substantiale.

Foto: Freepik.com