Interviu Tatiana Ernuteanu: “Am scris poezii pentru cei a caror iubire arata ca un bar la ora inchiderii”

1
De Gavrila Alina
17 mart. 2020

Pe Tatiana Ernuteanu o cunoastem ca om de comunicare si publicist. In mediul online o gasim prezentandu-se drept chicstalgic, rockmantic, big believer in self expression.

O prezenta discreta, Tatiana mizeaza intotdeauna pe nonsalanta, autenticitate si sobrietate. De la stilul vestimentar, cu accente nostalgice, pana la maniera in care isi imbraca postarile, am putea sa spunem ca este un melange de trecut si avangarda. Am stat de vorba cu ea despre debutul sau in poezie, cu volumul- Carne, visuri si oase triste uitate in Hydra, aparut de curand in librarii, despre care poetul Ioan Es Pop spune ca este o carte ce pare sa detina toate tehnicile de zi ale scrierii de poezie, de la avangardisti, la moderni si postmoderni.

Cum e poeta Tatiana Ernuteanu ?

Fireasca, fara pretentii, asa cum este Tatiana in orice ipostaza. Excesiva. Vulnerabila. Directa. Impulsiva, dar foarte sincera. Ca o ciocolata cu ardei iute lasata in soare…

Cum se naste un volum de poezie in 2020?

Quite emotional, now!-e chiar titlul unui poem. Din freamatul interior, dictat de propriile anotimpuri emotionale. Se naste?…mai bun e un vers pentru a raspunde, din “sperantele, resturi ale zilei de ieri, vandute de cantina marii uneori la promotii de 2 in 1”

Ce te inspira?

Esecul, nimicul, neintamplatele unei intalniri, dragostea, acest rebus scris cu maini incrucisate, lumina rosie de pe ziduri obscure, linistea sfarsitului de zi ce aduce nelinistea de viata, oasele subtiri, inadecvarile.

Pentru cine ai scris poemele ?

Pentru cei care au pierdut…Pentru cei care au pariat fara nicio masura profilactica. Pentru cei a caror iubire arata ca un bar la ora inchiderii.

Cum ai descrie, condensat si intens, in cateva cuvinte, volumul tau de poeme Carne, visuri si oase triste uitate in Hydra?

Zoom evocativ , o salata cu piersici anestezice, foldere intime.

Textul de pe coperta IV a volumului apartine unuia dintre poetii cei mai iubiti si apreciati ai liricii contemporane, Ioan Es Pop. A fost o intamplare sau o dorinta de-a ta?

La mine nimic nu e intamplare. Exista tot timpul o sageata play! Cu poezia lui Ioan Es Pop m-am intalnit in niste intersectii ale vietii foarte intense. Nu stiu ce coincidente au fost, nu stiu… dar poezia lui a marcat niste momente, in toata tesatura mea. Am sperat sa-l intalnesc candva. Ma gandeam, deseori, cum ar fi sa vada poemele mele. Apoi mi-era teama ca nu ma voi ridica la asteptarile lui, din punct de vedere liric. Ezitam sa ii scriu si sa ii arat manuscrisul meu.  Stiam insa, ca, daca voi alege sa public acest volum, desi am multi poeti pe care ii iubesc, coperta IV voi vrea sa ii apartinta unuia singur, lui Ioan Es Pop. Cu palmele umede, cu degetele gatuite de emotie, cu modestie, cu sentimentul ca nu contez, intr-o buna zi, am dat send. Am asteptat cateva zile, am dormit prost, am fumat mult, am trecut de la nelinisti la visuri indraznete, m-am gandit ca niciodata nu va vedea mailul meu, ca nu va raspunde, ca fiolele mele asternute pe hartie nu ii vor lasa niciun gust. Si apoi, intr-o dimineata, inboxul meu a primit speranta…Mailul incepea cu “da, e poezie si una ce poate concura la capitolul actualitate”. Si de aici, a venit restul. Si iata, cum am spus la inceput, poezia lui Ioan Es Pop intalneste iarasi o intersectie…Dumnealui ii datorez foarte multe.

Fiind un volum de poezii de dragoste, intreb: cum e privita iubirea?

Iubirea se plimba intre idealizare, resemnare si bagatelizare (consecinta a suferintei dusa la paroxism). E cinica, e intruziva, e luata la misto, e ironizata, e catifelata ca o pisica, e demitizata ca unica varianta a acceptarii……

Filozoful si scriitorul Vianu Muresan mi-a scris dupa lectura volumului spunandu-mi “La tine ma frapeaza ceva pe care o sa-l botez cu un concept neuzual: deromantizare. Nu stiu cine sau daca l-a mai folosit cineva, insa il gasesc perfect definitoriu pentru tipul tau de poezie, in care metoda ta este opusa celei aplicate de Novalis. Cred, sincer, ca ar trebui sa ti se ceara viza (americana) pentru vizitarea propriei memorii intime – esti prea cruda, periculoasa, odata ce ai patruns in propria amintire: ce a fost nefericire se preface in nefericire si mai mare, tot ce a fost lipsit de sens, capata apoteoza intunecata, devine umbra. Parca iti place sa musti din carnea trecutului tau si sa te lingi pe buze, sa simti gustul sangelui nefericirii traite. Insa, totodata, acesta este atuul tau, de aici izbucnește forța, autenticitatea, sinceritatea cruda a poeziei tale. Ai o inteligență poetică absolut dezinvolta si suverana.”   

Care a fost prima ta intalnire cu poezia si ce te-a facut sa abordezi acest gen de scriitura?

Dragostea livresca mi-a fost cultivata, de foarte mica, de mama, profesoara de limba romana si limba franceza. Ea mi-a ocazionat intalniri literare de o mare diversitate. Apoi intalnirile mi le-am stabilit eu. In adolescenta m-am apropiat de poezie cu mult interes. Introvertita, solitara, pesimista, primii prieteni au fost Bacovia, Minulescu, Nichita, Edgar Allen Poe… De atunci am tot iubit si parasit poeti. La un moment dat, am realizat ca unii, despre care poate ca nici nu am stiut, au ramas.

Nu stiu daca am ales sa scriu poezie, a curs ea de la sine…A fost ca si cum bataile inimii aveau nevoie de un aparat pentru a ajunge vizibile, ca o electrocardiograma…Poezia a fost acel aparat.

Renteaza sa scrii poezie?

Poezia, de o buna vreme, nu prea se vinde la noi. Daca cineva se gandeste ca te poti imbogati ca poet e un scenariu imatur. Si editurile… sunt doar cateva care mai fac asta…Am avut noroc ca am intalnit o editura selectiva, dar orientata si catre lirica contemporana romaneasca. Tin sa ii multumesc pentru acest lucru editurii Eikon. Dar cine scrie poezie nu o face pentru satisfactii materiale….Este o nevoie.

Unde gasim cartea?

Urma sa existe o lansare, ce s-a amanat din cauza situatiei in care ne aflam. Cartea este deja in Humanitas- Kretzulescu, Humanitas-Cismigiu, Libraria Eminescu-Universitate, cat si online in libraria editurii, dar si in alte online bookshops.

Cartea Tatianei o puteti comanda de AICI

Blog personal: http://www.thehotspotgirl.com
Facebook: https://www.facebook.com/tatiana.ernuteanu
Instagram: https://www.instagram.com/tatianaernuteanu/