3 carti de dezvoltare personala pe care trebuie sa le citesti

1
De Gavrila Alina
27 iul. 2022

Fie ca ne referim la carti, ateliere, cursuri sau diverse activitati, dezvoltarea personala este un domeniu de interes.

Schimbarile profunde, atat in viata personala, cat și profesionala din ultimii doi ani ne-au determinat sa ne restabilim si redefinim prioritatile. Sa facem fata provocarilor diverse si sa punem mai mare accent pe sanatatea fizica si mentala.

A trebuit sa invatam rapid sa delimitam viata de familie de viata profesionala, dar, totodata, sa le imbinam armonios. Sa ne construim o noua rutina si un ritual eficient, sa ne transformam si sa evoluam. Iar, indiscutabil, pentru acest lucru, este nevoie sa depunem eforturi considerabile. De la cunoasterea de sine la dobandirea de noi abitilitati, comportamente si obiceiuri.

Cititul, cea mai ieftina metoda de a te dezvolta

Perioada pandemica ne-a invatat, mai mult decat orice altceva,ca trebuie sa ne antrenam mintea pentru a face fata schimbarilor. Dar si pentru a gestiona eficient necunoscutul si pentru a constientiza ce ne dorim de la viata de acum inainte.

Dincolo de cursurile pe care putem face, cea mai simpla si la indemana metoda de evolutie este….cititul. Exista numeroase carti care ne pot ajuta sa acumulam cunostintele necesare in acest demers. Care ne pot ajuta sa scapam de convingeri limitative, sa crestem armonios, sa evoluam.

Cartile ne ajuta sa traim o viata cu sens care sa ne bucure si sa neimplineasca

Cateva dintre cele mai interesante carti de dezvoltare personala se ascund sub titluri mai putin sugestive sau chiar sub o poveste. E, de altfel, si un avantaj. In acest fel, vei parcurge cu usurinta continutul.

O povestecalatorie spre sine

Didactica Publishing House a dezvoltat o colectie utila de carti motivationale si de autocunoastere pentru adulti, dar si pentru adolescenti si copii. Iar una dintre cele mai interesante carti pe segment este “Noua ta viata incepe cand intelegi ca nu ai decat una.”

O poveste fermecatoare si universala a calatoriei unei femei, de la plictiseala si nemultumire la fericire si implinire. Romanul luiRaphaelle Goridano, tradus in 30 de limbi si vandut in peste un milion de exemplare, sprijina dezvoltarea personala a cititorului prin:

ancorare pozitiva, adica reactivarea senzatiilor traite intr-un moment fericit precedent;
ruperea elasticelor trecutului, respectiv evenimentelenegative din trecut care ne afecteaza in prezent;
dezlipirea timbrelor- indrazneala de a spune ce avem pe inima pentru a evita clocotirea sub presiune ce va conduce la explozie.

Importanta echilibrului emotional

Un alt concept despre care s-a vorbit foarte mult in ultimii ani este echilibrul emotional. O viata fericita nu poate fi decat una echilibrata si traita in acord cu valorile si idealurile fiecaruia.

Mentineti creierul in cea mai buna forma de-a lungul timpului”- un indemn atat de rostit. Cartea lui Ginny Smith, Philip Carter si Ken Russel, Exercitii pentru o minte echilibrata atinge tocmai acest subiect. Cititorul afla ce se intampla in creierul sau atunci cand invata lucruri noi. Dar si cand isi dezvolta noi abilitati si cum poate mentine creierul sanatos pe tot parcursul vietii.  Citind aceasta carte, vom invata sa:

Identificam punctele forte si punctele slabe pentru fiecare din cele 6 categorii de sarcini cognitive;
Cream un plan de antrenament personalizat;
Intelegem cum sa introducem aceste exercitii in viața de zi cu zi, pentru a ne dezvolta creierul cat mai mult.

Un alt lucru pe care l-am invatat si trait pe pielea noastra din 2020 incoace este ca, mai ales in perioade de stres, devenim adesea indiferenti la propriile nevoi si limite. Cei care isi depasesc limitele sau isi neaga nevoile nu-si fac, insa, niciun serviciu. Sanatatea lor sufera, nervii sunt intinsi la maximum si tot ceea ce aduce bucurie este ignorat.

O clipa de ragaz pentru tine cu Mindfulness

Daca sunteti in acel punct, Dörthe Huth va arata, in Mindfulness, intr-un mod practice – si in exercitii de doar 30 de minute – cum sa va:

Asumati responsabilitatea cu atentie si sa aveti grija de noi.
Integrati atentia in viata de zi cu zi;
Asigurati starea de bine si contactul benefic cu alte persoane;
Castigati din ce in ce mai mult autocontrol.

Bineinteles, e bine sa stim ca nicio carte de dezvoltare personala nu reprezinta o reteta sigura de succes. Ci un drum care trebuie parcurs in ritmul propriu, sfaturi care trebuie aplicate in concordanta cu obiectivele fiecaruia. Si timp sa aplicam ceea ce ne motiveaza sau inspira in randurile citite.