4 mituri despre melatonina de care nu trebuie sa tii cont

1
De Maria Constantin
13 sept. 2023

Melatonina este o solutie pe care te poti baza cand calatoresti spre un alt fus orar, fiindca poate schimba ritmul circadian si perioadele de somn.

Daca vrei sa folosesti melatonina noaptea ca sa adormi, ai grija sa citesti mai intai informatiile prezentate de Mind Body Green.

Exista cateva mituri raspandite despre acest supliment si e bine sa le cunosti.

1. Este un supliment pentru somn

Desi folosirea sa ca supliment a devenit populara in ultimii ani, melatonina este, de fapt, un hormon pe care corpul il produce in mod natural. Ea nu este promovata sau folosita ca supliment in Statele Unite si Canada, spune David Kennaway, seful programului de psihologie circadiana la Universitatea Adelaide din Australia. In multe tari se vinde cu reteta, iar utilizarea sa e recomandata doar pe termen scurt.

2. Ajuta la imbunatatirea somnului

Ai putea crede ca, intrucat melatonina transmite semnale organismului ca e timpul pentru somn, iti imbunatateste si calitatea somnului. Insa potrivit medicului Frank Lipman, este conceputa mai degraba pentru reglarea temporara a ritmului circadian. Exista putine dovezi privind imbunatatirea calitatii somnului in perioade lungi de timp.

Kennaway adauga ca acest hormon nu te ajuta neaparat sa atingi faza somnului profund, chiar daca te ajuta sa adormi.

3. E sigura chiar si in cantitati mari

Oricat de tentant ar fi sa iei melatonina ca sa adormi repede, Shelby Harris, doctor in comportamentul somnului si autoarea volumui „The Women’s Guide to Overcoming Insomnia”, a spus ca este mai bine ca melatonina sa fie consumata in doze mici (0,5 miligrame pana la 1 miligram). „Daca iei mai mult de 3 sau 5 miligrame pe noapte, inseamna ca melatonina nu e pentru tine. Nu exista date care sa indice ca mai mult de 0,5 – 1 miligram este indicat pentru problemele de somn, iar uneori mai mult inseamna si mai mult”, a spus ea.

In plus, medicul Ashley Jordan Ferira spune ca „luand melatonina, in special in doze mai mari, poate avea legatura cu fenomene nedorite precum cosmaruri, ameteli si dureri de cap”.

Melatonina nu este cea mai buna solutie pentru un somn odihnitor: Ce recomanda un specialist

4. Nu are efecte secundare

Doar pentru ca este produsa natural de organism nu inseamna ca melatonina e lipsita de efecte secundare daca e consumata ca supliment pentru somn. Melatonina este un hormon si poate afecta alti hormoni. „Luand multa melatonina – multa lume ia 3-5 miligrame pentru somn – cu timpul iti afecteaza ceilalti hormoni si suprima capacitatea organismului de a produce melatonia”, a explicat Lipman.

Cercetarile au aratat ca efectele secundare ale folosirii intensive a melatoninei sunt de regula medii, insa au existat cazuri in care au aparut cosmaruri, ameteli si dureri de cap. Au existat si dovezi ca folosirea unor doze mari in timp poate afecta hormonii cu rol in reproducere, precum estrogenul si testosteronul.

Asadar, daca incerci sa-ti ajustezi programul de somn, melatonina poate fi de ajutor pe termen scurt. Insa daca o folosesti in fiecare noapte, este mai bine sa cauti alta varianta, recomandata de specialisti.

Foto: freepik.com