Beneficiile borsului: de ce ar trebui sa-l bei in fiecare zi

1
De Cristina Tudor
23 ian. 2021

Borsul se numara printre preparatele traditionale nelipsite din bucataria romaneasca, fiind folosit pentru a acri ciorbele.

Desi in prezent nu sunt multe gospodine care prepara bors natural in casa, in trecut era de neconceput ca o familie sa nu aiba propria rezerva de bors.

Beneficiile borsului sunt recunoscute de sute de ani, fiind un remediu natural la care oamenii apelau pentru a trata diferite probleme de sanatate. In prezent, beneficiile borsului sunt dovedite stiintific, in special datorita continutului de probiotice, bacterii „bune” care sunt indispensabile pentru sistemul digestiv.

Borsul este obtinut prin fermentarea taratelor de grau, impreuna cu malai, uste si apa. Ustele sunt amestecul fermentat pastrat de la borsul preparat inainte, care au rolul de cultura starter pentru fermentare. De aceea, se pastreaza intotdeauna un borcan cu uste de fiecare data cand se face borsul.

Beneficiile borsului: Este o sursa excelenta de vitamine si minerale

Pentru ca este obtinut din tarate de grau care sunt fermentate, borsul contine cele mai multe vitamine si minerale prezente in acestea. Taratele nu sunt altceva decat invelisul bobului de grau, partea exterioara a graului care contine cea mai mare concentratie de vitamine si minerale. Reprezinta 14% din bobul de grau si din pacate, sunt eliminate in procesul de obtinere a fainii albe, fiind irositi astfel nutrienti esentiali.

Taratele contin 100% fibre, substante care au rolul de a regla tranzitul intestinal. Continutul de vitamine si minerale al taratelor de grau este impresionant.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Unsplash.com.