Beneficiile gelatinei pentru sanatate si cum o poti consuma sub forma unui desert cu putine calorii

1

Are efecte asupra sistemului osos, dar si pentru frumusetea unghiilor si a pielii.

Gelatina este o substanta obtinuta din colagen animal care confera alimentelor o textura distincta, asemanatoare cu cea a jeleului. Ingredientul este lipsit de aroma si incolor, asa ca este utilizat in mod obisnuit ca agent de ingrosare si stabilizator in suplimente si alimente. Beneficiile gelatinei se intind dincolo de utilizarile sale in bucatarie.

Beneficiile gelatinei pentru sanatatea oaselor

Un studiu a constatat ca administrarea unui supliment de gelatina imbogatit cu vitamina C a imbunatatit sinteza colagenului la barbatii care efectuau exercitii fizice intermitente. Deoarece colagenul ajuta la conferirea structurii si rezistentei oaselor, sinteza colagenului poate imbunatati sanatatea oaselor si poate preveni leziunile musculo-scheletice.

In cadrul studiului, participantii au luat 5 sau 15 grame de gelatina imbogatita cu vitamina C cu o ora inainte de a efectua sase minute de sarituri cu coarda pentru a initia sinteza colagenului, de trei ori pe zi, timp de trei zile. Cu toate acestea, au fost doar opt participanti la acest studiu, iar alte cercetari sunt limitate pe acest subiect.

Consumul regulat de gelatina poate ajuta la reducerea durerilor articulare si la prevenirea degradarii cartilajelor, contribuind la mentinerea flexibilitatii si a mobilitatii.

Sustinerea sanatatii digestive

Gelatina contine glicina, un aminoacid care ajuta la repararea mucoasei intestinale si la stimularea productiei de acid gastric. Aceasta poate ameliora simptomele unor afectiuni digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil si poate imbunatati digestia in general.

Beneficiile gelatinei pentru ten si unghii

Colagenul este un supliment foarte popular pentru sanatatea pielii, iar cercetarile au descoperit ca suplimentarea cu colagen poate favoriza hidratarea si elasticitatea pielii. Deoarece gelatina este fabricata din colagen de origine animala, se considera ca ar putea fi benefica si pentru sanatatea pielii, insa nu exista foarte multe studii care sa ateste clar acest lucru.

Colagenul din gelatina contribuie la mentinerea elasticitatii si hidratarii pielii, prevenind aparitia ridurilor si imbatranirea prematura. De asemenea, colagenul poate intari parul si unghiile, facandu-le mai rezistente si mai sanatoase. Un studiu efectuat pe sobolani a constatat ca administrarea de gelatina din peste sturion japonez a sporit activitatea antioxidanta si a imbunatatit structura pielii, dar cercetatorii nu au demonstrat pana in acest moment ca acelasi lucru este valabil si in cazul oamenilor.

Condimente si ierburi care imbunatatesc productia de colagen din organismul tau

Sprijin pentru controlul greutatii cu o reteta slab calorica

Gelatina este saraca in calorii, dar bogata in proteine, ceea ce o face o alegere excelenta pentru cei care doresc sa piarda in greutate sau sa-si mentina greutatea corporala. Proteinele ajuta la mentinerea senzatiei de satietate pentru mai mult timp, reducand astfel nevoia de gustari nesanatoase.

Pentru a te bucura de beneficiile gelatinei intr-un mod delicios si sanatos, iti propunem o reteta simpla: panna cotta cu iaurt si fructe de padure.

Ingrediente

200 ml de iaurt grecesc slab
200 ml de lapte degresat
1 plic de gelatina (aprox. 10 g)
2-3 linguri de miere sau un indulcitor natural la alegere
1 lingurita de extract de vanilie
200 g de fructe de padure (afine, zmeura, capsuni)

Preparare

Intr-un bol mic, hidrateaza gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj (de obicei, amestecand-o cu 2-3 linguri de apa rece si lasand-o sa stea timp de 5 minute). Intr-o cratita mica, incalzeste laptele la foc mediu, fara a-l aduce la fierbere. Adauga mierea si extractul de vanilie si amesteca pana se dizolva complet. Adauga gelatina hidratata in laptele cald si amesteca bine pana se dizolva complet. Lasa amestecul sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce amestecul de lapte si gelatina s-a racit, incorporeaza-l in iaurt, amestecand bine pana la omogenizare. Toarna amestecul in forme individuale sau intr-o forma mare si pune-le la frigider pentru cel putin 4 ore sau pana cand desertul se intareste complet. Serveste panna cotta cu fructe de padure proaspete pentru un plus de savoare si antioxidanti.

Foto: depositphotos.com