Ceaiul care taie greata, reduce pofta de mancare si elimina balonarea

1
De Cristina Tudor
17 oct. 2020

Feniculul este o planta uimitoare, care combate respiratia urat mirositoare si ajuta in cazuri de balonare si digestie lenta. Ce alte proprietati uimitoare pentru sanatate mai are?

Iata de ce este feniculul atat de recomandat in afectiuni ce tin de stomac. De asemenea, prima optiune a proaspetelor mamici, pentru stimularea lactatiei. Pe langa aceasta, compusii plantei miraculoase calmeaza si stomacul fragil al bebelusilor.

Originar din bazinul mediteraneean, feniculul (Foeniculum vulgare) este atat planta alimentara cat si una medicinala. Cu frunze in forma de pana, dar care amintesc de marar, si miros puternic de anason, feniculul a fost cultivat inca din Antichitate.

Desi astazi s-a raspandit in toata lumea, folosirea feniculului predomina in bucataria greceasca si in cea italiana. Planta are florile mici, galben-verzui, care cresc pe capete mari si late. Semintele mici, galben-maronii si aplatizate, au miros si gust aromat.

In scop terapeutic se folosesc semintele, care se recolteaza toamna, cand se ingalbenesc si se folosesc intregi sau se extrage din ele un ulei esential. Preparatele pe baza de fenicul sunt recomandate in caz de sindroame dispeptice, atonie digestiva, balonare, digestie lenta, constipatie, colici abdominale la bebelusi, colita, enterocolita, insuficienta dezvoltare a sanilor si alte caractere feminine, tulburari de ciclu menstrual, tulburari de menopauza, stimularea secretiei lactate la mamele care alapteaza si/sau care prezinta agalactie, dar si insomnie. Mestecarea semintelor este si un remediu pentru halena. Deoarece feniculul are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, este folosit adesea la fabricarea pastelor de dinti naturale.

Retineti! Feniculul poate fi consumat in intregime fiindca bulbul, tulpina, frunzele si semintele sunt toate comestibile.

Feniculul este un cunoscut remediu in curele de slabire, deoarece taie pofta de mancare si stimuleaza metabolismul. Din cate se pare, planta amelioreaza diverse tipuri de greata.

Feniculul este utilizat si pentru calmarea inflamatiilor oculare si ale gatului. Este, de asemenea, expectorant si, datorita actiunii sale antispastice, poate fi folosit in tratamentul tusei.

Planta are actiune asupra colicilor, e antitoxica (combate efectele nocive ale alcoolului), vermifuga, antiseptica si antispastica. Pulberea de fenicul se obtine prin macinarea semintelor de fenicul in rasnita de cafea.

Se ia o lingurita rasa, se tine sub limba 10-15 minute, iar apoi se inghite cu putina apa…

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.