Crioterapia – riscuri, beneficii si tot ce trebuie sa stii

1
De Cristina Tudor
6 sept. 2018

Crioterapia este o terapie prin frig. Cel mai probabil ati auzit de criosauna, acel aparat in care corpul este expus la temperaturi extrem de scazute, de pana la -100 grade Celsius.

Insa crioterapia se mai poate referi si la tratamentele faciale cu azot lichid, sau la crioterapie medicinala – metoda prin care sunt inlaturati negi sau celule canceroase.

Daca credeti ca puteti rezista la astfel de temperaturi, se pare ca ea are si alte beneficii: atletii isi revin mai repede dupa antrenamente si va poate scapa si de celulita! Crioterapia este inca la inceput, tratamentele sunt in faza teoretica, iar daca doriti sa faceti crioterapie ar trebui sa discutati intai cu un medic.

Iata ce trebuie sa stiti despre crioterapie, conform Mind Body Green:

Criosauna

Daca va hotarati sa incercati criosauna, trebuie sa stiti ca temperatura in acest aparat este racita mult sub zero grade (de obicei intre -100 si -140) cu azot lichid, iar pacientii nu poarta haine (poate doar manusi, ciorapi si cateodata o masca pentru a acoperi nasul si gura). Tratamentul poate dura intre 2 si 5 minute.

Cum s-a ajuns la crioterapie?

Se pare ca frigul a fost folosit pentru a trata diverse afectiuni de cateva secole – originile tratamentului dateaza din anul 2500 i.e.n. La mijlocul anilor 1800, doctorii au inceput sa foloseasca gheata, sarea sau diverse solutii pentru a trata cancerul de san sau de piele. Tehnicile moderne au aparut in anii 1960, iar in 1970 crioterapia a devenit o metoda pe care medicii o practica pentru a elimina negi sau celule canceroase. La inceputul anilor 2000, cercetatorii au inceput sa foloseasca crioterapia ca solutie la durerile cauzate de artrita. Din acest motiv, atletii prefera aceasta forma de tratament, pentru a se reface mai repede.

Beneficii

Se pare ca exista beneficii, insa nu sunt inca demonstrate stiintific. Printre acestea se numara:

  • Reducerea durerii la pacientii care sufera de artrita
  • Recuperarea dupa antrenamente la atleti
  • Poate grabi procesul de vindecare
  • Tratarea anumitor tipuri de cancer prin eliminarea celulelor canceroase
  • Reducerea inflamatiilor
  • Unele persoane au scazut in greutate (nedovedit stiintific)
  • Poate elimina celulita (nedovedit stiintific)
Riscuri

Inainte de a incerca crioterapia, chiar ar trebui sa va consultati cu un medic. Daca ati avut un infarct, crize de epilepsie, sunteti claustrofobe sau daca sunteti insarcinate, nu va este recomandata. Desi nu afecteaza sanatatea, s-ar putea sa va afecteze buzunarele si sa nu fie ce v-ati dorit. Unele studii arata ca rezultatele sunt slabe, iar FDA considera crioterapia o metoda dubioasa si ineficienta. A existat chiar si un caz de moarte in timpul tratamentului: Chelsea Ake-Salvacion a murit in salonul in care lucra.

Este important asadar sa va sfatuiti cu medicul inaintea unei sedinte de crioterapie si sa stiti ca studiile in ceea ce priveste aceasta terapie sunt inca la inceput. Daca va permiteti si daca puteti tolera frigul, puteti incerca, insa nu o considerati inca un tratament minune.

Foto: Shutterstock.com