Cum influenteaza stresul sistemul imunitar?

1
De Cristina Tudor
17 ian. 2021

„Tehnologia ne-a oferit foarte multe avantaje, dar in acelasi timp a depasit ritmul nostru biologic de adaptare.”

Un spirit vesnic tanar, academicianul doctor farmacist Ovidiu Bojor, in varsta de 94 de ani, autor si coautor a peste 40 de carti despre plante, ne invata o serie de concepte de baza pentru un stil de viata sanatos.

Merita sa mentionam, ca marele academician a servit timp de 37 de ani Natiunile Unite in calitate de expert in valorificarea resurselor naturale.

Profesorul Bojor, in toate predicile domniei sale ne aminteste de importanta gandurilor pozitive si cat de multe probleme ne putem rezolva printr-o gandire adecvata.

„Orice gand negativ, care inseamna ura, invidie, ostilitate, agresivitate, violenta, inclusiv pronuntarea cuvintelor vulgare ne face rau si noua, si Universului. Deci noi trebuie sa fim extrem de atenti, sa ne controlam gandirea si emotiile, pentru ca altfel ne putem imbolnavi.”

Cu acest prilej, marele profesor, intervievat de catre „Weekend Adevarul”, ne povesteste si despre mecanismele ce duc la declansarea bolii in organism.

Influenta stresului in nasterea unei boli

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: „Stresul are un rol foarte nefericit. Stresul este reactia pe care o are organismul la o trauma care poate sa fie fizica, psihica, emotionala. Stresul in organism are efect asupra a trei elemente structurale esentiale: neuronul, ADN-ul, adica substratul genetic al organismului, si sistemul imunitar. In ceea ce priveste neuronul, stresul blocheaza neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni.

Si iata ca in secolul nostru vorbim de o frecventa din ce in ce mai mare, de o morbiditate crescanda a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacitatii intelectuale. Asupra acidului dezoxiribonucleic, deci asupra substratului genetic: cromozomii au niste proteine la capetele lor cu rol de protectie, se cheama telomeri. Stresul actioneaza asupra acestor telomeri, pe care ii scurteaza astfel. Mai exact, cu fiecare diviziune celulara, telomerii se scurteaza, stresul actioneaza asupra lor, deci reduce pur si simplu longevitatea, durata vietii.”

Influenta stresului asupra sistemului imunitar

„Un stres, o furie, o manie de cinci minute poate sa blocheze celulele sistemului imunitar aproape pana la cinci-sase ore. Sistemul imunitar este acel sistem de celule si organe care produc limfocite. Acestea ne apara de virusuri, de bacterii si isi fac datoria circuland in permanenta in organism.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.