Cum sa spalam corect fructele si legumele ca sa nu ne imbolnavim

1
De Cristina Tudor
14 apr. 2024

Fructele si legumele proaspete reprezinta o modalitate sanatoasa de a integra vitamine, minerale, fibre si antioxidanti in dieta ta. Insa nu multi stiu cat de mult conteaza igienizarea acestora inainte de consum.

In mod traditional se recomanda clatirea lor (atat a fructelor cat si a legumelor) cu apa, pentru a elimina eventualele reziduuri nedorite de pe suprafata.

Dar, odata cu pandemia de COVID-19, au aparut zeci, daca nu sute de informatii privind metodele cele mai eficiente si riguroase de spalare a produselor proaspete. Astfel, oamenii au inceput sa puna la indoiala metoda clasica de clatire cu apa si sa adopte alte cai de igienizare. Noi iti prezentam o lista cu cele mai bune practici, conform medicilor, pentru spalarea produselor alimentare proaspete, dar si metodele descurajate de specialisti.

Spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor proaspete este un obicei sanatos pentru a minimiza expunerea la reziduuri si germeni potential daunatori, care iti pot afecta sanatatea. Pe langa faptul ca aceste alimente sunt manipulate de zeci de persoane, trecand prin mainile lor care nu sunt mereu igienizate corect, sunt si depozitate in locuri usor accesibile prafului si germenilor, pana sa ajunga pe rafturile magazinelor si pietelor agricole.

Dat fiind faptul ca multe persoane interactioneaza constant cu aceste produse in timpul calatoriei lor spre tine, este sigur sa presupunem ca au fost expuse la tuse, stranut sau alte surse de contaminare. Astfel ca, prin spalarea adecvata a fructelor si legumelor proaspete inainte de a le consuma, poti reduce semnificativ riscurile.

Cele mai eficiente metode de curatare a produselor proaspete

In timp ce clatirea fructelor si legumelor proaspete a fost mult timp abordarea traditionala in pregatirea lor pentru consum, pandemia de COVID-19 a starnit intrebari cu privire la eficacitatea acestei metode, iar oamenii au inceput sa caute alternative. Spre exemplu, unele persoane au sugerat utilizarea sapunului, a otetului, a sucului de lamaie sau chiar a detergentilor comerciali, cum ar fi inalbitorul, ca o masura suplimentara de curatare.

Cu toate acestea, expertii in domeniul sanatatii si sigurantei alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) si Centers for Disease Control (CDC), recomanda ferm consumatorilor sa nu urmeze aceste sfaturi si sa continue sa foloseasca apa simpla. De ce? Pentru ca utilizarea substantelor de mai sus poate prezenta riscuri pentru sanatate si nici macar nu este necesara. Ingerarea de substante chimice de curatare din comert, cum ar fi inalbitorul, poate fi periculoasa. Repetam: acest produs nu ar trebui sa fie folosit pentru curatarea alimentelor. Citeste continuarea pe divahair.ro.

Foto: depositphotos.com