Este sau nu este periculos un tocator de plastic in bucataria ta? Raspunsul surprinzator al medicilor

1
De Cristiana Astefanoaiei
14 ian. 2024

Un studiu recent publicat de revista Ecotoxicology and Public Health a evaluat cantitatea de microplastice gasite intr-un aliment atunci cand se folosesc tocatoarele din plastic.

Daca ai un tocator de plastic in bucatarie, s-ar putea sa te intereseze asta.

In cadrul cercetarii, morcovii au fost taiati pe un tocator din polipropilena si pe un alt tocator din polietilena. La finalul studiului, au constatat ca ambele tocatoare de plastic au dus la aparitia a 1.114 particule de microplastic (bucati de plastic cu o lungime mai mica de 5 milimetri) pe morcovi la fiecare utilizare. Acest lucru inseamna ar putea genera 15 miligrame de microplastice la fiecare taiere si aproximativ 50 de grame pe an – echivalentul a 10 carti de credit din plastic.

Este cu adevarat periculos un tocator de plastic?

Alex LeBeau, PhD, toxicolog si igienist industrial certificat subliniaza ca, desi studiul recent care evalueaza tocatoarele dovedeste eliberarea de particule microplastice, acesta nu formuleaza o concluzie clara despre efectele negative pe care aceste tocatoare le pot avea asupra sanatatii umane.

„Prezenta materialelor plastice in conditii simulate limitate le identifica ca fiind o sursa potentiala de expunere, dar nu este clar daca acestea reprezinta un pericol pentru sanatatea umana sau daca prezinta vreun risc pentru consumatori”, spune el.

10 obiecte din locuinta ta care sunt pline de bacterii si te pot imbolnavi, potrivit unui gastroenterolog

Un singur studiu pe animale realizat in Coreea de Sud in anul 2022 a constatat ca microplasticele ar putea interfera cu sistemele digestiv, respirator, endocrin si chiar cu sistemul nostru reproductiv. Pe oameni inca nu s-a putut realiza o astfel de cercetare. Pentru a determina cu adevarat riscurile pe termen lung, Dr. Lebeau spune ca un studiu ar trebui sa analizeze impactul microplasticelor asupra sanatatii umane pe o perioada mai lunga de timp. De asemenea, aceste studii sunt realizate de obicei prin modele animale standardizate, deoarece a cere unui om sa faca acest lucru ar putea fi la limita eticii.

Asadar, la acest moment, nu exista nicio dovada stiintifica reala care sa sustina afirmatia ca microplasticele pot provoca cancer.

„Desi este posibil sa avem o expunere la microplastice, este posibil sa existe o interactiune biologica redusa si rezultatul este ca acestea nu reprezinta, de fapt, un risc pentru sanatatea umana”, conchide el.

Care este cel mai bun tocator

Dr. Lebeau spune ca deja consumam atat de multe microplastice pe parcursul zilei (cum ar fi in alimentele procesate sau chiar si uneori in apa noastra, chiar daca a fost filtrata), incat microplasticele de pe tocatoarele din bucatarie nu vor face o diferenta uriasa.

De altfel, nici optiunile celelalte nu sunt total sigure. De exemplu, tocatoarele din lemn sunt poroase si este posibil sa nu fie dezinfectate complet in mod corespunzator – adica sa creasca riscul de imbolnavire prin intermediul alimentelor.

Medicii atrag atentia: „Acest obiect din bucatarie e mai murdar decat vasul de toaleta. Riscul de infectii este major”

Daca te preocupa sanatatea ta, ai putea sa folosesti tocatoare fabricate din bambus, deoarece acestea sunt mai dense si mai putin poroase decat alte placi de taiat din lemn, ceea ce scade riscul. Doar asigura-te ca le cureti cat mai bine!

Foto: freepik.com