Greseala banala care iti transforma pantofii intr-un focar de infectie cu ciuperca piciorului

1
De Maria Constantin
25 iun. 2020

Infectia piciorului poate avea multe cauze. Dar una dintre ele este foarte simpla si poate fi lesne evitata, arata un medic specialist.

Cand ai o ciuperca a piciorului, greu mai scapi de ea, mai ales daca se raspandeste in zona unghiei. Exista multe motive care explica aparitia acestei afectiuni – de la mersul in picioarele goale in locurile publice, pana la podeaua nedezinfectata de la sala de yoga – dar printre acestea isi face loc si o greseala banala pe care medicii specialisti o intalnesc des. Si e mai simpla decat te-ai astepta: faptul ca nu-ti lasi sneakersii favoriti sa se aeriseasca suficient inainte de a-i incalta din nou. Cand ii porti tot timpul, sunt sanse mari ca inauntru sa se dezvolte o ciuperca sau bacterii care iti pot provoca o infectie.

Rotirea pantofilor, cea mai simpla metoda

„Ciupercile si bacteriile se dezvolta intr-un mediu umed si intunecat, cum este incaltamintea. Acest lucru poate provoca mirosul urat al picioarelor si piciorul de atlet, adica infectarea pielii si a unghiilor de la picior”, explica Jacqueline Sutera, medic pediatru in New York si membra a Vionic Innovation Lab, pentru Well+Good.

Pantofii devin un mediu propice pentru ciuperci si bacterii in sezonul cald, cand picioarele transpira. Pentru a preveni aceasta problema, Dr. Sutera recomanda schimbarea mai multor perechi de sneakersi. „Purtarea acelorasi pantofi toata ziua, zi de zi, va provoca mirosul urat al picioarelor si infectii”, spune medicul. Ea recomanda alternarea pantofilor, pentru a le permite sa se aeriseasca suficient.

Sneakers pentru vremuri mai bune: cele mai cautate modele pentru vara 2020

Daca esti predispusa la infectii ale piciorului, Dr. Sutera spune ca este mai bine sa schimbi chiar mai multe perechi de sneakersi pe parcursul zilei pentru a preveni acumularea transpiratiei. Cei mai buni pantofi pe care sa-i porti in zilele foarte calduroase sunt cei cu invelis din plasa care permit piciorului sa respire.

Exista si alte solutii eficiente

Este indicat sa ai mereu la indemana cateva perechi de sosete in plus in zilele caniculare. Dr. Sutera recomanda si alte solutii eficiente pentru combaterea ciupercilor si a bacteriilor: „Spray-urile antifungice pentru incaltaminte, spray-urile pentru picioare, pudrele, uleiurile din arbore de ceai speciale aplicate pe picioare si antiperspirantele ajuta la pastrarea prospetimii talpilor si a pantofilor.”

„Exista chiar si un aparat foarte eficient cu ultraviolete care ucide ciupercile ce se dezvolta in pantofi si care poate fi folosit intre doua purtari”, adauga medicul.

Foto: Unsplash.com