Gustarile dintre mese: te ajuta sa slabesti sau nu?

1
De Denisa Toma
12 feb. 2019

Foarte multi oameni iau o cafea latte in fuga, un baton proteic, un suc, o briosa sau o gustare aparent sanatoasa, fara sa se gandeasca la continutul de nutrienti sau la efectul asupra senzatiei de foame.

Dar adevarul este ca astfel de gustari nu scad foamea. O gustare nu este o masa care sa te sature, ci obiceiul de a consuma constant cate ceva, ceea ce apoi iti poate creste senzatia de foame, este de parere nutritionistul Kelly LeVeque.

Injectia cu B12, o noua solutie pentru slabitul eficient

Mesele care includ un mix de macronutrienti nu doar ca te satura cu ingredientele de care celulele tale au nevoie pentru a se inmulti, dar in acelasi timp scad nivelul hormonilor care provoaca foamea si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. Dar este vorba despre mese, nu gustari.

Gustarile amana inevitabilul si iti afecteaza digestia

Daca iti este foame, mananca o masa adevarata (de preferat bogata in proteine, grasimi sanatoase, fibre si verdeturi pentru a potoli foamea). Atunci cand iti reduci complet foamea cu suficiente alimente adecvate, inveti sa resetezi semnalele cu privire la satietate dintre creier si corp. In esenta, inveti sa mananci numai cand iti este foame cu adevarat, nu cand iti este pofta de ceva„, este de parere nutritionistul, care are numerosi clienti faimosi, printre care Jessica Alba, Emmy Rossum si Molly Sims.

Alimente fara gluten care te ajuta la slabit. Alternative sanatoase

„Probabil te intrebi cum ai putea rezista intre patru si sase ore fara sa-ti fie foame. Multi dintre clientii mei noi au aceeasi intrebare, urmata de aceasta: ‘Nu ar trebui sa stimulez metabolismul mancand o data la trei ore?’ Raspunsul este nu”, spune Kelly LeVeque.

Studiile au aratat ca obiceiul de a manca des este nesanatos si nu este in beneficiul planurilor de slabit.

Cercetarile in materie de endocrinologie ne-au aratat ca obiceiul de a manca o data la trei – patru ore provoaca epuizare si imbatranire prematura, dar si o scadere a numarului de grasimi pe care le ardem. Dar de ce apar aceste efecte?

Digestia necesita timp

Atunci cand mancam, incepe procesul de digestie, care solicita organismul sa consume timp si energie pentru a descompune mancarea in molecule care pot fi absorbite si folosite de corp. Digestia completa dureaza de obicei sase ore sau mai mult. Cand iei gustari intre mese, iti soliciti corpul. Ii ceri sa reinceapa un proces pe care nu l-a incheiat de la ultima masa pe care ai luat-o.

Acest lucru nu doar ca preia energia din ale zone in care era necesara (precum refacerea tesuturilor), dar duce si la cresterea in greutate. Atunci cand corpul nu poate absorbi si utiliza alimentele, le stocheaza sub forma de grasime. Prin urmare, reinceperea procesului de digestie prin gustari reduce capacitatea organismului de a arde grasimi intre mese.

5 cele mai bune ceaiuri care te ajuta sa te mentii supla

Corpul tau are nevoie de o pauza

Un studiu efectuat in 2014 a comparat beneficiile biologice a cinci mese mici pe zi cu cele a doua mese mari (cu acelasi continut caloric total precum cele cinci). Cercetatorii au masurat beneficiile biologice asupra masei corporale, nivelul grasimilor din ficat, rezistenta la insulina si functionarea celulelor beta.

In urma studiului s-a descoperit ca mesele mai putine si mai bogate reduc greutatea corporala, nivelul de grasimi din ficat, glucoza serica, peptidul C si glucagonul si cresc sensibilitatea la insulina in urma testului de glucoza orala.

Suntem mai bine echipati sa sintetizam caloriile pe care le consuman atunci cand avem pauze intre mese, iar corpul raspunde pozitiv.

Gustarile sunt de obicei carbohidrati nesanatosi

Multe dintre gustarile pe care oamenii la iau sunt de obicei „bombe cu carbohidrati”, este de parere nutritionistul. Atunci cand citesti lista de ingrediente trebuie sa te intrebi care este ingredientul principal.

Nu conteaza daca gustarea ta cu carbohidrati este fara cereale, fara gluten sau vegana. Iti creste nivelul zaharului din sange si stimuleaza eliberarea insulinei. Iar atunci cand iei frecvent astfel de gustari, nivelul glucozei din sange creste si scade in maximum trei ore, rezultatul fiind o glicemie scazuta, dar un nivel ridicat de insulina. Acest lucru te va face sa te simti mai infometat si sa poftesti la si mai multi carbohidrati.

Insulina: prieten sau dusman?

Insulina preia glucoza (zaharul din sange) si o transfera din sistemul sanguin catre celule pentru ca sistemul nervos, muschii si alte tesuturi si organe sa o utilizeze pentru a functiona adecvat. Dupa ce si-a facut treaba, insulina poate ramane in sange timp de sase-opt ore. In tot acest timp, previne procesul de ardere a grasimilor, fiind un hormon de stocare a grasimilor, ceea ce te face sa poftesti la alimente care cresc nivelul zaharului in sange, adica la gustari ce contin carbohidrati.

Prin urmare, este mai bine sa mananci mese consistente care elimina foamea si sa-i oferi corpului timpul necesar intre mese in loc sa iei gustari frecvente care iti inunda sangele cu insulina si te fac sa poftesti la alimente de tip junk food.

Foto: Instagram – Negin Mirsalehi