Gustul amar dimineata: ce afectiuni prevesteste

1
De Cristina Tudor
3 ian. 2021

Ca este vorba de o bila lenesa sau o bila spastica (foarte activa), disfunctiile vezicii biliare dau intotdeauna simptome neplacute: greata, voma, balonare, constipatie, gust amar dimineata.

Alimentatia are un rol crucial in functionarea corecta a vezicii biliare si amanarea aparitiei litiazei sau calculozei biliare.

Iata ce trebuie sa stim, pentru a asigura o activitate normala a vezicii biliare.

Alimente interzise

Mai intai, daca avem simptomele descrise mai sus si am identificat bila ca fiind „vinovata”, trebuie sa scoatem din alimentatia zilnica o serie de alimente.

Pe primul loc in lista alimentelor interzise se afla grasimile animale. Carnea grasa prajita trebuie evitata pe cat posibil in cazul in care aveti o bila lenesa sau spastica.

Salamurile, carnatii, afumaturile sunt de asemenea periculoase pentru vezica biliara si ficat.

Margarinele, produsele de patiserie si cofetarie, snacksurile, chipsurile, bauturile de tip cola, cele care au un continut mare de zahar au acelasi efect nociv.

Semintele prajite si sarate nu sunt deloc indicate in cazul in care suferim de o afectiune a vezicii biliare. Putem manca nuci, fiindca scad colesterolul si au multe alte beneficii pentru sanatate, dar nu mai mult de 5-10 miezuri. Aceeasi regula este valabila si in cazul migdalelor.

Condimentele tari, cum sunt piperul sau ardeiul, sunt de evitat.

Branzeturile de tip cascaval, telemea, Camembert, Roquefort trebuie inlocuite cu branza slaba de vaci si urda.

Alcoolul este strict interzis in afectiunile hepatobiliare. Nu doar tariile, ci si vinul sau berea sunt nocive pentru ficat si colecist. Ele contin sulfiti, substante care distrug celulele ficatului si neuronii, ingreuneaza absorbtia vitaminelor si nu permit metabolizarea alcoolului si glucidelor.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.