Mamele si placentele lor: relatia pe termen lung care poate salva vieti

1
De Cosmescu Elisabeta
12 mai 2022

Sarcina este una dintre cele mai frumoase, dar si provocatoare perioade din viata oricarei femei. In timpul celor noua luni pline de bucurie, emotii si ingrijorari, placenta reprezinta intregul univers al celui mic: casa, locul de joaca, restaurantul si printre cele mai importante, conexiunea cu mama. Singurul organ temporar al omului este de multe ori trecut cu vederea, in ciuda rolului absolut esential pe care il ocupa in viata copilului – atat in timpul sarcinii, dar si dupa nastere, atunci cand poate salva viata membrilor familiei.

Cu toate ca e un organ cu adevarat miraculos, multe femei nici nu se gandesc la ce ar putea face cu placenta dupa nastere. In general, dupa ce se naste cel mic, aceasta este considerata deseu biologic – eticheta diametral opusa potentialului pe care il prezinta organul. Relatia mamelor cu placenta nu ar trebui sa se limiteze la sarcina, ci sa exploreze beneficiile pe care le aduce acest miracol al corpului femeii.

Prin recoltare si stocare, placenta poate ajunge sa-i salveze viata copilului tau, chiar si la 20 de ani dupa nastere. Odata ce cordonul ombilical este taiat, acesta poate fi recoltat, alaturi de placenta si stocat, prin criogenare, zeci de ani de zile. De ce ai alege aceasta relatie pe termen lung cu placenta? In primul rand, deoarece la nivelul acesteia se regasesc cele mai multe tipuri de celule stem disponibile in corpul uman. Traditional, acestea erau luate din cordonul ombilical, dar peste 1000 de studii realizate in ultimul deceniu arata ca placenta este, de fapt, cea mai buna sursa a celulelor stem.

“Vedeta medicinei regenerative este placenta. Dispune de cel mai mare numar de celule stem, dar si de cele mai multe tipuri diferite de astfel de celule. E un adevarat miracol al medicinei deoarece reprezinta cele mai bune sanse in cazul unui tratament”, a declarat Dr. Nils Thoennissen, expert international in oncologie si hematologie si Director Medical al Cord Blood Center, cea mai mare banca de celule stem din Romania.

Tratamentele pe baza de celule stem sunt eficiente, in momentul de fata, in cazul a 85 de boli grave, precum anumite tipuri de leucemie si cancer, anevrismul cerebral, scleroza multipla si multe altele. Mai mult, specialistii estimeaza ca in urmatorii 10 ani, sute de boli care astazi sunt considerate incurabile vor putea fi tratate, sau chiar vindecate, cu ajutorul celulelor stem. Placenta, care noua luni a fost intregul univers al celui mic, ar putea, chiar si peste 20 de ani, sa il salveze de urmarile diabetului sau bolilor neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer. In momentul de fata, singura banca de celule stem de pe teritoriul Romaniei care ofera servicii de recoltare si stocare a placentei este Cord Blood Center, prin pachetul Red Diamond.

In ultimii ani, relatia mamelor cu placentele lor a fost influentata de un trend ce implica consumarea organului dupa nastere – placentofagia. Desi beneficiile nu sunt demonstrate, din ce in ce mai multe femei decid sa isi consume placenta. Cautand un mod prin care sa onoreze placenta, dar si incurajate de persoanele ce sustin practica, mamele apeleaza la servicii de prelucrare a placentei in pilule. Cei ce promoveaza fenomenul sustin ca nutrientii regasiti in placenta ajuta mamele sa evite depresia postpartum, ajuta la recuperarea fizica si ofera, per total, o stare de bine noilor mamici. Totusi, mai multe studii arata ca efectele sunt, de fapt, de tip placebo, iar beneficiile nu sunt dovedite stiintific.