Sapte informatii gresite despre astm. Iata care este adevarul

1
De Cristina Tudor
8 mai 2021

Cele mai frecvente mituri despre astm sunt: este o boala a copilariei, este contagios, medicatia provoaca dependenta, se trateaza doar cu doze mari de corticosteroizi, crizele de astm sunt de fapt crize de anxietate, persoanele cu astm nu au voie sa faca sport.

Pe 5 mai, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) marcheaza, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ziua Mondiala a Astmului. Tema de anul acesta este Mituri si adevaruri despre astm pentru ca, din pacate, prejudecatile legate de aceasta afectiune stau frecvent in calea unui management optim al bolii.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a astmului din acest an, Societatea Romana de Pneumologie lanseaza un proiect ambitios, www.casapneumologilor.ro, o platforma care va reuni cea mai mare comunitate a pacientilor cu afectiuni cronice respiratorii din Romania.”

spune prof. dr. Roxana Nemes, presedinta Societatii Romane de Pneumologie.

Avand dublu rol, atat informativ, cat si educativ, prin oferirea de informatii medicale pertinente, validate de specialisti recunoscuti in patologiile respiratorii, platforma Casa Pneumologilor Romani va pune la dispozitia utilizatorilor doua instrumente noi si utile: Harta pneumologilor romani si aplicatia Navigator.

Mituri despre astm

1. Astmul este o boala a copilariei, care la maturitate dispare.
Adevarul este ca: astmul este o afectiune cronica. Un pacient diagnosticat in copilarie o va avea pana la batranete.

In adolescenta, simptomele se pot ameliora sau chiar pot sa dispara, insa trebuie avut in vedere ca ele pot sa reapara in orice moment al vietii.

2. Astmul este o boala infectioasa.
Adevarul este ca: NU este o boala infectioasa desi, intr-adevar, infectiile respiratorii (cum sunt racelile sau gripa) pot determina aparitia crizelor de astm (exacerbari).

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.