Semne ca suferi de un dezechilibru al hormonilor de stres si ce e de facut

1
De Maria Constantin
28 ian. 2024

Episoadele de transpiratie nocturna, somn intrerupt si iritabilitate sunt adesea puse pe seama perimenopauzei sau menopauzei, dar li se intampla si femeilor tinere, care n-au ajuns inca acolo. Aceste stari pot fi cauzate de un dezechilibru al hormonilor de stres.

De multe ori, nu hormonii feminini, estrogenul si progesteronul, sunt cauza problemelor, ci o disfunctionalitate a acestora, provocata de oboseala suprarenala, scrie Wendie Trubow, medic ginecolog, pentru Mind Body Green.

Desi oboseala suprarenala nu e recunoscuta ca o afectiune in comunitatea medicala traditionala, este un diagnostic pe care Trubow il foloseste in activitatea sa. Partea buna este ca poate fi vindecata. Partea proasta e ca necesita sa faci mai putine lucruri din cate faceai, sa nu mai tragi de tine, spune ea.

Oboseala suprarenala este provocata de dezechilibrul hormonilor de stres, iar Trubow spune ca a intalnit multe paciente care isi epuizau corpul, dormeau putin, munceau prea mult, erau prea stresate, consumau prea mult alcool sau pur si simplu cereau prea mult de la organismul lor.

Asadar, ce poate face o femeie in aceasta situatie? In primul rand se recomanda gasirea unui medic care sa o ajute cu cel mai bun tratament. Obiectivul este sprijinirea functiei suprarenale. Pana la consultatia la medic, Wendie Trubow are urmatoarele recomandari:

1. Nu mai bea alcool

E timpul sa-ti iei la revedere de la vin, bere si cocktailuri pentru o vreme. Alcoolul nu doar ca iti streseaza glandele suprarenale, dar iti creste si glicemia, punand o presiune suplimentara pe glandele suprarenale.

2. Urca in pat din timp

In functie de program, sa urci in pat „la timp” inseamna sa faci asta in jur de 22:00 seara si sa renunti la lumina albastra a ecranelor cu cel putin 30 de minute inainte. Cand stai treaza pana tarziu, se declanseaza un al doilea val de cortizol care iti poate tulbura somnul.

3. Incepe sa meditezi

Nu trebuie sa fie toata lumea experta in meditatie, dar avem nevoie cu totii sa stam putin in liniste, fara alte impulsuri (TV, computer, telefon, copii) si sa respiram. Concentreaza-te pe o expiratie mai lunga decat inspiratia, timp de cel putin 20 de minute. Acest lucru va scadea nivelul de cortizol si va imbunatati digestia, echilibrul glicemiei si abilitatea corpului de a se vindeca. In fond, ce ai de pierdut? Meditatia este mai importanta acum ca oricand.

Cum stii ca se instaleaza menopauza si cum previi simptomele neplacute

4. Elimina carbohidratii procesati si zaharul

Acestea sunt surse de inflamatie si pun presiune pe organism, stresand in special glandele suprarenale si afectand nivelurile glicemiei. Cand se simt mai bine, multe persoane pot sa consume din nou carbohidrati procesati si zahar, cu moderatie.

5. Concentreaza-te pe reducerea stresului

Aceasta este cea mai grea parte, dar e important sa incetezi sa te mai ingrijorezi cu privire la lucrurile pe care nu le poti controla. Anxietatea si stresul activeaza glandele suprarenale, iar daca acestea sunt ocupate cu eliberarea cortizolului, nu vei putea sa te vindeci. Tehnici precum tinerea unui jurnal si terapia cognitiv comportamentala pot fi de ajutor.

Daca te simti coplesita de aceste recomandari, afla ca nu e cazul sa-ti faci griji. Alege una dintre ele, incearca-o si obisnuieste-te cu ea, apoi treci la alta cand esti pregatita. Pe de alta parte, nici nu te grabi. Daca ti-ai pierdut echilibrul de ceva timp, o sa dureze ceva pana il vei regasi.

Foto: Freepik.com