Sindromul de intestin iritabil. Principalele cauze si simptome pe care nu trebuie sa le ignori

1
De Cristina Tudor
19 mai 2021

Sindromul de intestin iritabil este o afectiune a sistemului digestiv, caracterizata prin modificari ale digestiei, dureri abdominale si disconfort.

Aceasta este o boala cronica, simptomele persistand, adesea, toata viata. Evolutia afectiunii se remarca prin diferite cicluri, cu perioade de manifestare activa si perioade in care simptomele nu sunt prezente, fiind sesizata o perioada de ameliorare.

Sindromul de intestin iritabil nu evolueaza catre afectiuni mai grave, precum cancerul colorectal. Cu toate acestea, fiin o boala cronica, este esential sa urmaresti parcursul afectiunii si sa ceri mereu sfatul unui gastroenterolog.

Sindromul de intestin iritabil. Cauze si simptome

Cauzele sindromului de intestin iritabil (SII)

Specialistii nu au descoperit, pana in acest moment, o cauza

exacta a sindromului de intestiniritabil. Cu toate acestea, conform cercetarilor efectuate pana in prezent, se pare ca o comunicare intre creier si tractul gastrointestinal reprezinta principala cauza a afectiunii.

Stresul, modificarile hormonale, sistemul imunitar si neurotransmitatorii contribuie la dezvoltarea bolii cronice si intervin in semnalele transmise de creier catre restul organismului. Aceasta comunicare anormala determina contractii sau spasme abdominale care accelereaza tranzitul intestinal (provocand diaree) sau il incetinesc (provocand constipatie).

De asemenea, sindromul poate fi declansat si de alti factori:

Factorul genetic (SII apare mai frecvent la persoanele cu istorie familiala de SII)
factorul alimentar (desi nu exista anumite alimente care sa se asocieze in mod particular cu SII)
alterarea microflorei intestinului subtire
dezechilibre in flora colonului – agentii implicati in aparitia SII
gastroenteritele infectioase pot declansa SII.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.