Tot ce trebuie sa stii despre tromboze

1
De Cristina Tudor
9 apr. 2021

De cand parca se face ping-pong cu stirile legate de efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca, toata lumea vrea sa stie ce este aceea tromboza si care ar fi riscurile dezvoltarii acestei boli.

Orice dictionar iti va spune ca atunci cand vorbim de tromboza, vorbim despre formarea de cheaguri de sange la nivelul vaselor de sange. Cand vorbim de tromboza si vaccinul AstraZeneca, vorbim de tromboza venoasa cerebrala si asupra acesteia ne vom apleca azi atentia.

Tromboza venoasa cerebrala

Tromboza venoasa cerebrala (TVC) reprezinta un cheag de sange al unei vene cerebrale din creier. Aceasta vena este responsabila pentru circulatia sangelui din creier. Daca sangele se colecteaza in aceasta vena, acesta va incepe sa se scurga in tesuturile creierului si va provoca o hemoragie sau umflaturi severe ale creierului.

Cand este depistata devreme, TVC poate fi tratata fara a provoca complicatii care pun viata in pericol.

Care sunt principalii factori de risc ai unei tromboze venoase cerebrale?

Specialistii considera ca exista sanse mai mari ca cheagurile de sange sa apara in corpul pacientului atunci cand exista o intrerupere a fluxului sanguin regulat. In timp ce TVC este o afectiune mai putin frecventa ce poate fi declansata de o serie de factori.

Printre cei mai comuni factori de risc sunt inclusi:

Anticonceptionalele sau excesul de estrogen
Deshidratarea
Infectiile localizate la nivelul urechii, fetei sau gatului
Deficitul de proteine
Traumatisme craniene
Obezitate
Cancer
Tumori
Factorii de risc mai putin frecventi pentru TVC includ sarcina si alte probleme de coagulare a sangelui. Ambele situatii pot duce la o tromboza mai usoara, afectand totusi fluxul sanguin in tot corpul si creierul pacientei.

La sugari, cea mai frecventa cauza a TVC este infectia, in special la nivelul urechii.

Dar, evident, exista si cazuri de tromboza venoasa cerebrala ale carei cauze nu sunt cunoscute, insa in toate situatiile, daca este lasata netratata poate pune in pericol viata pacientului.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.