Puterea vindecatoare a artei sau cum aduci un zambet pe chipul copiilor pentru care spitalul e acasa

1
De Cristina Tudor
27 sept. 2019

Literatura de specialitate a indicat in ultimii ani ca arta este terapeutica si benefica pentru copiii spitalizati.

Din ce in ce mai multe voci arata si sustin ca cei mici aflati intr-un context medical, spitalizare sau ingrijire, care participa la activitati creative sau sunt inconjurati de imagini vesele, colorate, au sanse mai mari de a-si spori/creste sentimentul de speranta de vindecare, autonomie, competenta si stima de sine.

Efectele experientei artei asupra micilor pacienti spitalizati in sectii de pediatrie sunt doar pozitive.

In 1999, doamna doctor Cathy Malchiodi a oferit si o definitie „ terapiei medicale prin arta” drept „utilizarea expresiei si imaginilor artei cu persoane bolnave fizic, care sufera de traume ale corpului sau care urmeaza un tratament medical agresiv, cum ar fi chirurgie sau chimioterapie”.

In ultimii ani, literatura de specialitate si practica medicala sugereaza ca arta este terapeutica si benefica pentru copiii spitalizati. In plus, terapia prin arta si educatia artelor au fost integrate cu succes in unele programe spitalicesti pentru copii si adulti.

Omeoart s-a nascut in 2001 in Italia din dorinta de a crea un dialog intre arta si homeopatie. La inceputurile sale, Omeoart, Asociatia Culturala BOIRON a avut drept scop strangerea de fonduri din vanzarea operelor de arta create de copii, fonduri pe care sa le investeasca intr-o sectie a unui spital de oncologie din Roma. Insa, Omeoart, Asociatia Culturala BOIRON a reusit sa creeze un intreg ambient nou intr-un spital pentru copiii care sufera de cancer si de alte boli care necesita spitalizare de lunga durata.

Astazi Omeoart, Asociatia Culturala BOIRON a calatorit in intreaga lume. Si nu se opreste.

Luna aceasta s-a aflat la Bucuresti la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC) din zona Lacul Tei. Pentru ca, in perioada mai – septembrie 2019, alaturi de companii din domenii diverse, INSMC a demarat un amplu proiect de renovare si modernizare a zonei de izolare a sectiei de primiri urgente a acestei unitati spitalicesti care avea nevoie urgent de suport si sustinere financiara.

Proiectul a presupus renovarea si echiparea a 9 rezerve situate in imediata vecinatate a compartimentului de Primiri Urgente al Spitalului Alessandrescu – Rusescu si … pictura.

Omeoart, Asociatia Culturala BOIRON a adus la Bucuresti pentru acest scop pe pictorul asociatiei: Gregorio Mancino.

Gregorio Mancino este un „terapeut”desavarsit, un artist unic care si-a dedicat intreaga viata fericirii copiilor pentru care ofera momente caritabile spectaculoase in intreaga lume si este fondator al Movimentart (arta in miscare).

Obiectivele sale privesc pictura in : spitale, case pentru batrani sau scoli.

De multi ani isi pune talentul in scopuri caritabile si umanitare. Implicat activ pentru TELETHON si purtator de cuvant al UNICEF, cauta intotdeauna acel fir numit dragoste care uneste totul si pe toata lumea.

23 spitale pictate in lume, 42 scoli, 6 gari, 4 penitenciare, cea mai mare inima mobila a LUMII cu BOIRON in Piata Domului din Milano in decembrie 2014 (3.000 de tablouri create de copii din toata lumea), 250 prezente in Italia alaturi de alti artisti.

2 zile, Gregorio a pictat pentru copii la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu din Bucuresti iar acestia vor putea sa se bucure de noua sectie renovata incepand din data de 30 Septembrie.

Pentru ca, asa cum spunea Christian Boiron, “Arta este cel mai bun medicament impotriva intolerantei si modul cel mai discret si incisiv de a explora inexplorabilul”.

Foto: Boiron