Andreea fara make-up

Atat de multe masti a ajuns sa produca industria massmedia, incat, in loc sa ne bucuram de realitate, respingem tot ce nu e infrumusetat in photoshop.

Atat de multe masti a ajuns sa produca industria massmedia, incat, in loc sa ne bucuram de realitate, respingem tot ce nu e infrumusetat in photoshop.

Cindy in Marie Claire

De curand mi-a atras atentia o disputa nascuta pentru Ocean si preluata cu aplomb in toata lumea: editia din Statele Unite ale Americii a revistei Marie Claire a publicat un editorial in care Cindy Craword a pozat in lenjerie intima.
Nu lipsa hainelor a scandalizat mapamondul, ci faptul ca Cindy a acceptat ca pozele sa nu fie  deloc modificate! Astfel a fost mai mult decat vizibil ca Cindy, femeie trecuta de 40 de ani, are riduri, celulita, vergeturi, piele lasata! In-gro-zi-tor!!!!

Un corp natural, adevarat e cea mai buna dovada de sanatate

Am auzit asta chiar si de la apropiati ai mei. Ca si cand ar fi comis un sacrilegiu, fostul fotomodel a fost pus la zid pentru ca a avut curajul sa-si arate corpul exact asa cum e.
Nu vi se pare ca e ceva ciudat aici? Sunt extrem de fericita ca trendul acesta al expunerii naturalului a castigat deja teren printre vedete – Julia Roberts apare intr-o recenta campanie publicitara fara niciun pic de machiaj – si pune pe tapet o problema mult mai delicata.
Aceea a acceptarii! Nu, nu acceptam ca realitatea sa fie mai prejos de imaginatia noastra! Nu acceptam adevarul daca nu e frumos ascuns sub fard. Trist!

Doua gesturi, acelasi efect

Ca sa aduc discutia si mai aproape am sa va spun o experienta personala. Particip des la sedinte foto, sunt implicata in proiecte care presupun sa fiu “ca scoasa din cutie”.
Machiaj profesional, coafura atent realizata, tinute care imi vin ca turnate in luminile care fac sa arate totul perfect.
Cand postez pe pagina mea de Facebook imaginile respective, adun o multime de detractori care imi reproseaza ca sunt, citez, “prea machiata”, “prea aranjata” si sunt indemnata sa ma arat exact cum sunt in viata de zi cu zi, fara make-up.
Pentru ca nu suport sa port masti si nici sa mint, pe aceeasi pagina de Facbook postez si fotografii cu mine cat se poate de naturala. Fara fond de ten, fara anticearcan, fara ruj, fara bucle intr-o perfecta dezordine.

Andreea fara make-up
E chipul Andreei Raicu, fara photoshop. Rezultatul e acelasi! Oamenii imi recomanda sa ma machiez, se mira ca am cearcane sau ca nu-mi sta parul impecabil. Cum de imi permit sa fac publice poze asa… neprelucrate?!
Sincera sa fiu, nu ma supara aceste observatii! De ceva vreme. De ce? Pentru ca mi-am dat seama ca nu eu am o problema. Eu sunt o femeie de 37 de ani. Da, am zile cand sunt obosita si am pungi sub ochi si parul e ciufulit si nu port stilettos si nici rochii cu trena. Da, sunt un om cat se poate de normal, nu o papusa Barbie.
Eu ma accept asa cum sunt, cu toate “defectele” pe care mi le imputa o parte a publicului. Prefer sa respect realitatea inainte de a construi casetele de nisip din fond de ten si pudra!

Realitate versus imaginatie

Cindy Crawford are celulita si vergeturi.  WOW! Ce surpriza!!!! Ganditi-va, va rog, la o femeie de aproape 50 de ani pe care o cunoasteti si al carei corp arata ca al unei tinere e 20 de ani.
Desi pot exista poze cu acea persoana, ea nu exista in realitate!
Problema reala insa vine din faptul ca ne e foarte greu sa ne acceptam asa cum suntem.
Daca noi insine nu ne simtim bine in pielea noastra, daca nu suntem confortabili cu corpul nostru si cu schimbarile inevitabile prin care trece de-a lungul anilor, e imposibil sa o apreciem pe Cindy Crawford pentru ca a acceptat sa-si arate trupul fara sa-si fi retusat imaginea! Acesta e si cuvantul cheie: imaginea! Nu conteaza cum arati, conteaza ce imagine vinzi.
Este insa atat, atat de obositor sa construiesti ceva ce nu esti: e ca si cum ai cara un om in spate. Pe cel pe care il arati lumii!

Regula de aur

Da, va marturisesc ca ani de zile si pe mine m-au complexat cearcanele pe care le am uneori. Dupa ce am inteles ce minunat e sa te bucuri de corpul tau, sa faci sport, sa te simti bine in pielea ta – fie ea si ridata – dupa ce m-am acceptat, am scapat de acest complex.
Nu cu bisturiul, ci cu increderea in mine. 30 de ani mi-a luat sa ajung sa gandesc asa! Nu a fost usor si pentru ca mama mea m-a crescut cu o regula de aur: tot ce faceam eu, tot ce eram eu trebuia sa fie perfect, ireprosabil, fara greseala.
Aceasta exigenta exagerata a mamei m-a transformat in cel mai mare dusman al corpului meu: voiam ca mereu sa fie perfect, ireprosabil, fara greseala. Imposibil!!!
Nu, nu sunt perfecta, dar ma simt perfect in corpul meu chiar daca uneori nu am cel mai plat abdomen, nici cea mai intinsa piele si nici ochi fara pungi sub ei.

Etalon artificial

In cele mai multe cazuri, se (auto)produc niste personaje impecabile, care sunt luate ca model. Asa s-a ajuns la niste standarde artificiale: de ce s-ar mira cineva ca Cindy Crawford are vergeturi, dupa ce a nascut si se apropie de 50 de ani?
Din aceste sabloane retusate exagerat se nasc frustrarile – cum sa se simta cineva care o vede pe Cindy intr-o imagine in care arata impecabil, fara nicio urma a trecerii timpului, decat contrariat?!

Eu – care stiu cum e si de partea cealalta a baricadei – va marturisesc din toata inima ca cel mai important e sa acceptati realitatea. Sa o cautati pe cea adevarata, nu pe cea prelucrata. Acceptati-va corpul si luptati ca el sa fie sanatos, nu frumos. Bucuria e ca prima vine la pachet pe cea de-a doua!

Cu drag,

A.