Avi,profesor de yoga si mindfulness

La conferinta de mindfulness de pe 22 iunie, de la Connect Hub, Andreea Raicu il va avea ca invitat pe Avisek Majumdar, profesor de yoga din India.

Desi este o tehnica de meditatie care schimba vieti si si-a dovedit eficienta in cazul tuturor celor care au decis sa o aplice, conceptul de mindfulness nu este foarte cunoscut in Romania. Andreea a luat primul contact cu el in calatoria pe care a facut-o in India si a continuat ulterior sa-l practice zi de zi. Apoi, pentru ca prin intermediul mindfulness e mai fericita, mai linistita, mai impacata cu ea si cu cei din jur, a decis sa-l impartaseasca cu toti cei care vor sa simta pe pielea lor cat de usor e sa scape din „inchisoarea” stresului.

Ca lucrurile sa fie si mai relevante, ea a decis ca la conferinta de pe 22 iunie sa il invite in calitate de speaker pe Avisek Majumdar, profesor de yoga si meditatie. Avi – asa cum ii spun prietenii – este o enciclopedie de spiritualitate! Pentru a-l cunoaste mai bine, l-am provocat la un interviu. Raspunsurile lui sunt o speranta in plus: chiar putem fi fericiti!

Yoga – deficitara in Europa de Est

Te-ai nascut in India, o tara unde yoga si meditatia au o traditie indelungata. Din 2008, traiesti in Romania, care este povestea lui Avisek Majumdar?
Cred cu tarie in legea karmei. Din 2006, in viata mea au avut loc o serie de evenimente care m-au pus pe fagasul mutarii in Romania. Printre aceste evenimente, cel mai important a fost o scurta discutie cu Maestrul meu.
Dupa ce am lucrat ca profesor de yoga si consultant de wellness in diverse tari, am cerut sfatul
maestrului meu despre ce ar trebui sa fac in urmatoarea faza a vietii mele. El nu mi-a dat un raspuns clar, ci mi-a spus doar ca „sunt multe de facut cu yoga in Europa de Est”.
Mi-a luat mai multe luni si a trebuit sa traiesc mai multe evenimente succesive ca sa incep sa cred ca ar trebui sa ma mut in Romania, mutare care s-a materializat in cele din urma la mijlocul lui 2008.

Cum ai inceput sa practici yoga? Ce te-a motivat sa te apuci? Daca cineva vrea sa inceapa sa practice yoga, ce ar trebui sa stie si sa faca?
Ca sa spun drept, mi-ar fi foarte greu sa plasez in timp prima mea intalnire cu yoga. Trebuie sa fi fost candva in primii ani ai copilariei. Am crescut intr-o familie cu inclinatii spre spiritualitate, in care yoga facea parte din viata de zi cu zi.
In jurul varstei de sase ani, parintii mei m-au invatat cateva elemente de baza de yoga, pe care le-am practicat apoi mai mult in joaca si fara regularitate. Sincer, nu am fost prea atasat de yoga in copilarie. Dar ca adolescent, am inceput sa devin mai interesat de stiinta yoga, fiindca aborda multiple intrebari pe care mi le puneam pe atunci despre dezvoltarea personala, constiinta de sine si spiritualitate. Calatoria a continuat si karma mea m-a purtat catre mai multi Maestri iluminati in ultimii ani.
Desi este adevarat ca yoga devine din ce in ce mai populara in Vest, sunt foarte putini cei ce ajung sa imbratiseze aceasta stiinta in totalitatea si in forma ei pura. Multi profesori cu moduri de intelegere si experiente foarte diverse tot incearca sa propuna noi stiluri de yoga aproape in fiecare zi si din cauza asta devine foarte derutant si dificil, in special pentru vestici, sa discearna care din acestea sunt autentice si care sunt doar niste antrenamente fizice ce aduc vag a yoga.
Daca mi-e permis, as sfatui pe oricine este interesat sa inceapa sa practice yoga, sa reflecteze pe marginea catorva intrebari esentiale.
“Ce incerc sa realizez prin yoga?”
“Este yoga instrumentul adecvat pentru a realiza ce-mi doresc?”
“Sunt pregatit sa imbratisez yoga in totalitatea ei sau vreau sa ma limitez doar la o anumita parte?
Raspunsurile la aceste intrebari, daca sunt sincere, vor putea ghida pe oricine sa gaseasca un profesor potrivit care sa-i indrume pasii pe calea yoga.

Yoga nu este despre flexibilitate fizica

Uitandu-te in urma, la toata practica ta de yoga si meditatie, care sunt cele mai importante lectii pe care le-ai invatat?

Yoga m-a invatat importanta simplitatii.
Multi oameni adopta practici spirituale si prin asta isi fac viata mai complicata. Complicatia se reflecta in opiniile, comportamentul si personalitatea lor. Yoga promoveaza simplitatea si claritatea. Simplitatea in ganduri, cuvinte si actiuni aduce o revarsare de fericire in viata.

Yoga m-a invatat sa vad partea frumoasa a vietii.
Yoga nu e de nici un folos daca nu iti imbunatateste perspectiva asupra vietii. In ultima instanta, yoga NU este despre flexibilitate fizica. Viata este un amestec de evenimente si circumstante pozitive si negative. Un aspirant yoghin trebuie intotdeauna sa se imbratiseze partea luminoasa a vietii si sa cultive bunatatea in interior si in afara.

Si mai presus de toate, yoga m-a invatat sa imi asum deplin responsabilitatea asupra vietii mele.
Daca te uiti in jur, vezi o gramada de oameni care mereu dau vina pe altii sau pe anumite situatii pentru esecurile lor. Yoga ne invata sa stam pe picioarele noastre si sa ne asumam responsabilitatea.

Cum percepi atitudinea romanilor fata de yoga, meditatie si dezvoltare personala? Ai intalnit vreo prejudecata? Daca da, de unde crezi ca provine?
Daca mi se cere sa descriu mentalitatea romanilor in general, as spune ca romanii sunt in esenta ingenui, oferindu-si increderea fara sa cerceteze suficient. Astea fiind spuse, din perspectiva atitudinii pe care o au fata de yoga, in Romania am intalnit practic trei categorii de oameni:
O categorie a acelora care vor sa obtina o diploma universitara fara sa absolve scoala primara. Sunt oameni care vor sa se concentreze pe aspectele ezoterice ale yoga, fara a avea o baza si suficienta informatie. In mod evident, asta duce la o intelegere confuza si doar pe jumatate digerata despre yoga. Yoga nu ar trebui considerata un “sport de aventura spirituala”.
O alta categorie sunt cei care relationeaza doar cu un aspect limitat al yoga si ignora totalitatea pe care yoga o are de oferit. Aceasta intelegere limitata poate satisface anumite nevoi si dorinte punctuale pe termen scurt, dar cu siguranta cei care se opresc la ea nu percep la adevarata ei valoare o stiinta veche de mii de ani, care urmareste dezvoltarea „intregului” din noi.
Si in sfarsit, un numar mic de oameni care inteleg si imbratiseaza yoga pentru ceea ce este cu adevarat in forma sa originala. Dar acestia sunt foarte putini si majoritatea prefera sa ramana discreti, fara sa atraga prea multa atentie.
Cauza principala a acestor intelegeri gresite o reprezinta lipsa de profesori de yoga bine instruiti si cu suficienta experienta, care sa puna evolutia cursantilor inaintea propriei nevoi de a impresiona si care sa nu fie motivati de perspectiva imbogatirii si faimei personale.

Care sunt cele mai importante trei motive care ar determina pe cineva sa vrea sa afle mai multe si sa inceapa sa practice mindfulness – starea de prezenta constienta?Mindfulness duce la gratitudine, gratitudinea aduce fericire. Fericirea este ceea ce cautam cu totii.
Daca urmarim perfectiunea si eficienta, mindfulness este metoda de a le atinge.
Mintea noastra conditionata este inchisoarea in care traim si mindfulness este modalitatea de a ne elibera si de a experimenta “nemarginirea”.

Ne poti spune care este legatura dintre mindfulness si yoga?
Mindfulness este o parte integranta din Yoga Traditionala. As spune chiar ca este elementul central in yoga traditionala. Numai cu mindfulness – o constiinta de sine crescuta – putem patrunde in straturile mai adanci ale propriei fiinte si schimba programele subtile din mintea noastra care ne controleaza subconstient.

Te rog sa transmiti un mesaj pentru ca oamenii sa vina la conferinta din 22 iunie.
Calitatea vietii noastre reflecta calitatea mintii noastre. Transformarea este posibila transformand mintea. Producerea unei schimbari in comportamentul mental are loc printr-un proces stiintific si secvential. Acest workshop de Mindfulness va abilita participantii sa abordeze acest proces, echipandu-i cu cunostinte si experienta.