Vitaminele si acizii de care depinde tinerete pielii si parului

Ti-ai cumparat vreodata ulei din seminte de struguri? Daca nu stii prea multe despre el, iti spunem ca este un adevarat elixir al frumusetii, ce are grija ca pielea ta sa ramana hidratata si ferita de riduri, iar parul tau sa straluceasca. 

Stiu ca ti-am vorbit anul trecut despre tot felul de uleiuri esentiale pentru ingrijirea pielii, dar tin sa-ti prezint pe larg uleiul din seminte de struguri. Specialistii beauty il considera un soi de elixir al frumusetii, fiind utilizat la scara larga in industria cosmetica. Il regasesti in produse ca lotiuni de corp, uleiuri de masaj, sapunuri, sampoane sau balsamuri de par si nar strica o cura cu ulei din seminte de struguri din cand in cand.

Foloseste ulei din seminte de struguri pentru riduri fine sau piele uscata

Uleiul din seminte de struguri este, de fapt, un produs secundar, fiind obtinut in urma procesului de vinificatie. Mai exact, dupa ce vinul este extras din boabele de struguri, raman aceste seminte nefolositoare – am spune la prima vedere – din care se obtine, mai departe, uleiul miraculos folosit in cosmetice.

Secretul uleiului din seminte de struguri sta in pachetul extraordinar de antioxidanti pe care ii contine, printre care flavonoizi, polifenoli, tanine, antocianine si proantocianine. Pe langa aceste substante cu nume ce ti se pot parea ciudate (dar atat de folositoare pentru diverse afectiuni dermatologice!), uleiul din seminte de struguri mai contine si diversi acizi: oleic, linoleic, palmitic si stearic, ce ajuta la mentinerea sanatatii celulelor pielii. Iar ca o mica curiozitate, afla ca uleiul din seminte de struguri contine antioxidanti de cateva ori mai puternici decat vitamina E si vitamina C (doua vitamine esentiale pentru frumusetea pielii).

Iata cum poti folosi uleiul din seminte de struguri, daca vrei sa-ti imbunatatesti sau sa faci mici modificari in rutina de ingrijire.

5 beneficii de neegalat pe care le aduce pielii tale uleiul din seminte de struguri

1. Este un hidratant excelent pentru piele, in special pentru cea cu tendinte de uscare. Poate fi folosit direct pe piele o data sau de doua ori pe zi ori poate fi combinat cu lotiunea de corp (poti adauga cateva picaturi in produsul cosmetic pe care il folosesti regulat). Are o textura usoara, ce patrunde rapid in piele si o regenereaza, fara a exista riscul de iritatie.

2. Are proprietati antiimbatranire. Datorita antioxidantilor puternici pe care ii contine, uleiul din seminte de struguri lupta eficient impotriva radicalilor liberi, care printre altele, pot cauza aparitia ridurilor premature. Este recomandat sa folosesti uleiul zilnic sau de cel putin doua-trei pe saptamana, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Poti amesteca o picatura de ulei din seminte de struguri cu concealerul pentru cearcane, pentru a estompa efectul acela de prea incarcat al ochilor.

3. Mentine elasticitatea pielii, datorita complexului de flavonoizi ce joaca un rol important in stabilizarea colagenului si a elastinei in piele. Cand aplici ulei din seminte de struguri pe fata, foloseste maxim doua-trei picaturi, asteapta sa intre bine in piele (vei simti imediat cat de catifelat devine tenul), iar apoi utilizeaza crema de fata si crema cu factor de protectie.

4. Are proprietati astringente, care ajuta la defundarea si micsorarea porilor si la vindecarea acneei. Aici intervin acidul linoleic si vitamina E, astfel: acidul linoleic (omega 6) este un puternic antiinflamator, care grabeste vindecarea ranilor provocate de acnee, iar vitamina E imbunatateste calitatea pielii, distrugand radicalii liberi ce provoaca acneea.

5. Poate fi folosit si ca tratament pentru par, ajutand la normalizarea scalpului, dar si la hidratarea firului de par uscat. Pentru un tratament cu ulei din seminte de struguri pune patru-cinci lingurite de ulei intr-un bol peste care adauga putina apa calda. Dupa ce te-ai spalat pe cap cu sampon, aplica aceasta masca pe parul umed, acordand atentie varfurilor, las-o sa actioneze cam 15 minute, iar apoi clateste. Tratamentul reduce riscul ruperii firului de par si, daca masezi scalpul, imbunatatesti circulatia si poti scapa de matreata.

Si pentru ca tot vorbim despre aceste fructe pline de calitati pentru industria cosmetica, pe langa cura cu ulei de struguri poti incerca si un tratament special, terapia cu struguri!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver