Interviu cu cele patru cercetatoare din Romania care au castigat bursele private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Stiinta

1
De Teodora Tirca
12 apr. 2022

Ancuta Jurj, Madalina Pandele, Dana Popescu si Isabela Traistaru sunt cele patru cercetatoare din Romania care au fost desemnate castigatoarele celei de-a XII-a editii a competitiei L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Stiinta”, organizata cu suportul UEFISCDI, cu scopul de a sprijini comunitatea stiintifica din Romania.

Cele patru burse private in valoare totala de 188.000 de lei vor fi investite in proiectele de cercetare cu care s-au inscris in competitie cele patru castigatoare, acestea fiind:

  • Abordari terapeutice personalizate in cazul cancerului de san rezistent la tratament
  • Solutii inovatoare pentru protectia mediului
  • Noi tipuri de memorie pentru stocarea datelor, care nu necesita alimentare cu energie electrica
  • Solutii pentru trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabila

Finantarea acestor proiecte de cercetare reprezinta modalitatea prin care L’Oréal sprijina si incurajeaza femeile sa urmeze o cariera in stiinta, dar si pasul-cheie spre noi descoperiri stiintifice cu impact atat in medicina, cat si in protejarea mediului – obiectiv strategic al companiei care isi indreapta toate eforturile spre respectarea granitelor planetare, imbunatatirea eficientei energetice si utilizarea energiei regenerabile.

„Preocuparile tinerelor cercetatoare din Romania sunt mereu directionate catre cele mai spinoase probleme cu care lumea se confrunta, fie ca vorbim despre sanatate, avans tehnologic sau mediu. In acelasi timp, aflam de la tinerele cercetatoare ca proiectele complexe si cercetarile avansate in care sunt implicate necesita timp, resurse si, de multe ori, sacrificii sau alegeri personale dificile. De aceea ne bucuram ca putem contribui la finantarea activitatii lor, cu sprijinul partenerilor nostri si al juriului, care ne ajuta sa selectam tinerele ale caror preocupari si activitate pot aduce tratamente revolutionare, intelegeri mai profunde ale anumitor afectiuni, noi materiale, noi tehnologii sau solutii salvatoare pentru intreaga planeta.” a declarat Simona Firtat, Corporate Affairs & Engagement Director LOréal Romania.

 Cele patru burse in valoare de 47.000 lei fiecare vor fi investite in activitati de cercetare din domeniile Stiintele Vietii si Stiintele Fizice. Cu un impact semnificativ in lumea stiintei, acestea au potentialul de a gasi solutii inovatoare pentru proiectele lor de cercetare.

 Castigatoarele sectiunii Stiintele Vietii

Castigatoarele sectiunii Stiintele Vietii sunt ANCUTA JURJ, Cercetator stiintific grad III, Centrul de Cercetari pentru Genomica Functionala, Biomedicina si Medicina Translationala, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca, si MADALINA PANDELE, Conferentiar, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor.

Castigatoarele sectiunii Stiinte Fizice

Castigatoarele sectiunii Stiinte Fizice sunt DANA POPESCU, Cercetator stiintific grad III, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor din Magurele, si ISABELA TRAISTARU, Cercetator stiintific grad III, Centrul de Chimie Organica „Costin D. Nenitescu” al Academiei Romane, Bucuresti.

Cele patru femei cercetatoare au fost desemnate castigatoare in cadrul Galei celei de-a XII-a editii Burselor L’Oréal–UNESCO Pentru Femeile din Stiinta.

In cadrul evenimentului, au avut ocazia sa-si prezinte proiectele, motivatia si intentiile de viitor, precum si elemenetele necesare dezvoltarii unei cariere in stiinta.

„Cine sunteti si care sunt proiectele voastre castigatoare?”, intreaba gazda Galei Burselor L’Oréal, Amalia Enache.

DANA POPESCU

„Salutare! Eu sunt Dana Popescu si lucrez la Institutul pentru Fizica Materialelor din Magurele, iar proiectul meu isi propune sa aduca un concept nou, o platforma noua legata de o memorie cu capacitate mare de stocare.”

PANDELE MADALINA

„Ma numesc Pandele Madalina si sunt cadru didactic in cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor. Eu am un proiect care vizeaza obtinerea unor membrane polimerice cu proprietati auto-indicatoare pentru retinerea diferitelor metale grele din apele uzate.”

ANCUTA JURJ

„Ma numesc Ancuta Jurj si lucrez ca si Cercetator Stiintific, grad III, la Centrul de Cercetari pentru Genomica Functionala, Biomedicina si Medicina Translationala, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie <<Iuliu Hatieganu>>, din Cluj Napoca. Pentru aceasta competitie am aplicat cu un proiect de cercetare care se bazeaza pe valoarea micrometrului tumoral in cancerul de san triplu negativ. Propun sa identific noi biomarkeri pentru diagnostice si prognostic, in aceasta patologie, care sa fie niste instrumente de suport pentru clinicieni.”

ISABELA TRAISTARIU

„Sunt cercetator in cadrul Centrului de Chimie Organica <<Costin Nenitescu>> al Academiei Romane. Proiectul pe care urmeaza sa il cercetez este teoretic si practic. Este vorba despre catalizatori bazati pe grafene pentru pilele de combustie. Pilele de combustie folosesc hidrogenul pentru generare de electricitate. O aplicabilitate este vehicul, masina.”

„Cu ce vis ati pornit in aceasta profesie si care sunt beneficiile pe care le aduceti omenirii?”

DANA POPESCU

„Mi-as dori sa fac stiinta mai accesibila pentru toata lumea, asa cum isi doreste si premiul acestei burse L’oreal, sa ajungem la cat mai multa lume si sa le explicam ce facem, ce este important, de ce este importanta stiinta, de ce avem nevoie de ea, de ce e importanta finantarea Stiintei in Romania. Asa cum ai spus si tu este subfinantata.”

PANDELE MADALINA

„Mi-am dorit foarte mult sa transpun partea de cercetare in viata noastra de zi cu zi, mai exact sa incercam sa convingem mai mult partenerii industriali sa se implice in partea de cercetare, astfel ca rezultatele ar fi mult mai benefice si ar avea un impact mai mare. De asemenea, probabil, cum este Germania, de exemplu, acolo industria investeste foarte mult in partea de cercetare si finantarea ar fi mult mai consistenta din acest punct de vedere. Si cred ca stiinta poate sa usureze viata de zi cu zi oamenilor.”

ANCUTA JURJ

„La inceput mi-am dorit foarte mult sa ajut, sa fiu alaturi de persoanele care au nevoie de o mana de ajutor, mai ales in aceasta cercetare, stiind ca intr-adevar o afectiune patologica este foarte greu de parcurs si de manageriat. Astfel imi doresc sa ajut cat de mult pot, sa lucram alaturi de medici oncologi pentru a putea stabili scheme terapeutice corespunzatoare pentru fiecare persoana in parte ca sa putem sa imbunatatim calitatea vietii acelui pacient. Intr-adevar, ca sa putem efectua o astfel de munca avem nevoie de mana de lucru, in special de tineri cercetatori care sa fie motivati, dornici de a invata si de a se implica in acest domeniu.”

ISABELA TRAISTARIU

„Voi dori sa continui tot pe partea aceasta de cataliza si simulari pentru a intelege materialele la baza lor, cum se zice, pentru ca este o cercetare fundamentala intr-adevar, in care se vede mai tarziu beneficiul acestei cercetari. Este important sa intelegem bazele ca sa imbunatatim mai departe aceste surse de energie regenerabila pentru ca vedem foarte bine ca avem nevoie de aceste resurse regenerabile de energie pentru a pentru a realiza un mediu mai curat. Bineinteles, ca este nevoie de foarte multa cercetare cu foarte multe rezultate, care de multe ori nu sunt pozitive. Practic ai 10% performanta, iar in spatele acestor 10% rezultate bune sunt si foarte multe rezultate proaste care se obtin.”

„Sunteti foarte tinere, petreceti foarte mult timp in laboratoare, cum reusiti sa va impacati cu viata voastra personal? Trei dintre voi mai putin, Ancuta, aveti copii si copiii solicita destul de mult timp, poate mai mult timp decat un proiect de cercetare.”

 DANA POPESCU

„Copiii sunt la gradinita si cu ajutorul mamei, care o tine si pe cea mica, am timp sa implementez ce mi-am propus. Ea este baza atunci cand trebuie sa plec la masuratori in strainatate…si cu ea imi las copiii.”

PANDELE MADALINA

„Este destul de greu sa aloc mai mult timp familiei in aceasta situatie, dar eu pot sa ma consider norocoasa pentru ca am sprijinul partenerului de viata, pe de o parte. Pe de alta parte, baietelul meu are opt ani, deci as putea spune ca deja intelege si este obisnuit cu activitatea mea, mai ales ca si el este pasionat pe partea de chimie. Mereu vin acasa cu diferite experimente mici care sa il stimuleze si, de asemenea, ma pot considera norocoasa ca lucrez intr-un colectiv in care o parte din ei au copii si ne ajutam reciproc, asa ca nu pot sa spun ca am intampinat foarte multe dificultati in ceea ce priveste cercetarea stiintifica.”

„Cum simti tu Ancuta ca societatea romaneasca primeste ideea de tanara femeie cercetator?”

ANCUTA JURJ

„Este un drum lung de parcurs. Poate ca ar fi bine sa fim putin mai sustinute ca femei in cercetare sau sa fim motivate pentru a putea sa ne atingem telul in acest domeniu.”

„Cum simti ca a fost intreg parcursul? Au fost tentatii sa iesi din cercetare, intr-o zona mai concreta, in care cunostintele si-ar gasi si acolo locul?”

ISABELA TRAISTARIU

„Cand am terminat Facultatea de Chimie industriala in Politehnica, eu mi-am dorit sa lucrez in industrie si am fost la un interviu, la inceput, la o fabrica de anvelope. Mi-au spus ca nu este pentru mine si sa incerc cercetarea. Era un mediu mai dificil, mai toxic. Am facut si masterul, iar pe timpul masterului, am lucrat pentru o firma care comercializa cerneluri seligrafice. In al treilea an, am decis sa schimb ceva, am facut doctoratul si de atunci am inceput cu partea de cercetare si sper sa continui in continuare. Depinde mult de finantari si de oamenii pe care ii ai care sa te ajute.”

Cercetarea si stiinta reprezinta unul dintre pilonii importanti pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetator in urma cu peste 110 de ani. Inca de atunci, L’Oréal si-a dedicat energia pentru sustinerea si promovarea cauzei femeilor, oriunde pe glob.

Lansat in Romania in anul 2009, programul de burse private L’Oréal-UNESCO „Pentru Femeile din Stiinta” ofera sprijin tinerelor cercetatoare, le ajuta sa-si dezvolte potentialul, iar prin faptul ca ofera vizibilitate activitatii lor, programul le inspira si pe tinerele eleve sa ia in considerare o cariera in stiinta.

In cei 12 ani de la lansare, proiectul a premiat si sustinut 33 de cercetatoare din Romania, cu burse in valoare totala de peste 1,3 milioane de lei.

Bursele L’Oréal–UNESCO ”For Women in Science” se acorda anual la nivel national sau regional, in ceremonii organizate in 117 tari.

Foto: depositphotos.com