Evita aceste 10 combinatii de alimente daca vrei sa scapi de balonare si kilograme in plus

1
De Minerva Mircea
26 sept. 2022

Traim intr-o epoca in care sfaturile despre o alimentatie sanatoasa se gasesc la tot pasul, pe toate canalele media.

Cand tastezi cuvantul „dieta” in searchbar-ul telefonului sau al computerului, te trezesti inconjurata de „sfaturi de la experti”, de ceva timp si in varianta de podcast sau video, asa ca nu mai este nevoie sa iti gasesti timpul necesar lecturii, poti sa ii asculti in timp ce stai in trafic fara prea mult efort. 

Rina, Dukan, Ketogenica, Paleo, Disociata, Montignac, sunt doar cateva din variantele de diete „populare” pe care sigur le-ati incercat, macar o data. Si fara doar si poate, ele functioneaza. Problema este, ca in oricare alt domeniu, una de mindset. Daca pornesti de la ideea ca „trebuie sa scapi de cele 5 kilograme acumulate in vacantele de vara” cat mai rapid, atunci cu siguranta ca rezultatele de dupa oricare varianta de dieta ai incerca, nu vor fi de durata.

Un plan alimentar corect trebuie sa devina un stil de viata

Ceea ce mai toti specialistii in nutritie au in comun este ideea conform careia un plan alimentar corect trebuie sa devina un stil de viata, si nu trebuie sa te raportezi la el ca la o „dieta”. Ce inseamna asta? Inseamna ca, indiferent care este planul cel  mai potrivit pentru tine, trebuie sa intelegi ca organismul tau functioneaza cel mai bine atunci cand primeste IN MOD CONSTANT acele alimente care il mentin sanatos si in echilibru.

5 alimente pentru slabit pe care nutritionistii le au mereu in bucatarie

Asta nu inseamna ca niciodata nu o sa iti mai poti permite lava-cake-ul tau preferat de la restaurantul italienesc din coltul strazii tale. Inseamna doar ca intelegi care sunt implicatiile „calcatului pe langa” si ca nu il vei transforma in obicei.  

Fie ca este vorba de supra-compensare sau un exces al nevoii de a te rasfata cu o masa copioasa, de lacomie sau pur si simplu de lipsa de control, toate pot fi folosite cu succes daca ar fi nevoie sa descriem ideea de „a manca” din societatea moderna. „Pofticios” s-a transformat in „gurmand” si dintr-o data este parca mai usor de scuzat. A devenit aproape o chestie de finete, de inalta societate sa fii gurmand.

Mancarea este unul dintre lucrurile care stimuleaza productia de dopamina si serotonina

Adevarul este ca noi cu totii avem „pofte” si tuturor ne place sa savuram anumite alimente. Sa nu uitam ca mancarea este unul dintre lucrurile care stimuleaza productia de dopamina si serotonina, neurotransmitatori responsabili cu nivelul de buna dispozitie si capacitatea de relaxare. Asa ca este de la sine inteles de ce mancarea da un plus valoare vietilor noastre.

Si de cand cu accesul la toate sursele de informatie din ultima vreme, majoritatea dintre noi cunosc riscurile pe care mancarea de proasta calitate si fast-food-ul il au asupta sanatatii noastre, dar oare chiar stim ce trebuie sa evitam?

Cand vine vorba de lucruri „daunatoare” pe care le consumam, combinatia dintre doua tipuri de alimente este de fapt cea care creste gradul de „toxicitate”. 

Iata cateva combinatii de alimente pe care ar fi bine sa nu le faci niciodata:  

1. Fructele in timpul mesei sau imediat dupa

Fructele sunt absorbite foarte repede, trecand prin stomac si apoi digerandu-se in marea lor majoritate in intestine. Cand aceste fructe sunt combinate cu cereale, carne, lactate sau produse uscate, care au un timp mult mai indelungat de digestie si raman in stomac pentru a putea fi digerate, fructele pot ramane blocate prea mult timp in tractul digestiv si pot incepe sa fermenteze. Acest lucru poate provoca pe langa balonare si deteriorarea peretilor intestinului, precum si alte probleme.

Cum se calculeaza varsta metabolica si cum o poti reduce

2. Proteinele ​​animale si amidonul 

Potrivit Tarei Aldar, (expert in sanatate si detoxifiere) ingerarea proteinelor animale si a carbohidratilor in același timp poate anula efectele fiecarui macronutrient. Enzimele digestive diferite de care are fiecare nevoie intra in conflict si pot provoca probleme cu gazele, dureri si flatulenta. Aveti grija sa consumati carnea alaturi de o salata sau de legume bogate in fibre, lasand carbohidratii pentru o alta masa. 

3. Carbohidratii amidonici impreuna cu rosiile

Rosiile sunt un fruct acid si pot cauza probleme atunci cand sunt consumate in același timp cu carbohidratii amidonici. Acestia includ chiar orezul alb sau cartofii dulci. Cine alege totusi sa le consume impreuna isi creste riscul de probleme digestive, si in timp, chiar gastrita. In plus, se pare ca oboseala care apare dupa masa poate fi intensificata de consumul de rosii in combinatie cu carbohidratii amidonici. 

5. Fructele si iaurtul

Combinarea fructelor cu produsele lactate poate duce la multe suferinte! Lactatele sunt oricum congestive, cresc inflamatia din tesuturi si pot bloca sinusurile, pot scadea eficienta sistemului imunitar si deci pot creste incidenta racelilor, ba chiar agrava simptomele alergiilor! Atunci cand sunt combinate cu fructe si zaharuri adaugate, lactatele cresc procesul inflamator din corp. In plus, digestia are de suferit din cauza timpilor de digestie complet diferiti ai celor doua alimente.

6. Burgerul cu cartofii prajiti

O masa care sa ne satisfaca in adevaratul sens al cuvantului este, de obicei, o masa nesanatoasa. Alimentele gatite in exces, cu niveluri ridicate de grasimi, sosuri pline de conservanti si alte chimicale pot forma o substanta de tip carbune. Aceasta se combina apoi cu zaharul din cartofii prajiti si stimuleaza supra-secretia de citokine, proteine implicate in multe aspecte ce tin de inflamatie si imunitate. Dereglarea aceasta poate provoca inflamatii si accelereaza procesul de imbatranire. 

Combinatii de alimente pentru micul dejun care dubleaza pierderea kilogramelor in plus

7. Vinul si desertul (mai ales ciocolata)

O veste proasta pentru cei pasionati de dulce si de vin in acelasi timp. Acest combo delicios poate face ravagii in corp, pentru ca alcoolul scade aproape pe loc nivelul de zahar din sange (glicemia) si creste productia de insulina, facand ca pofta de dulce sa fie si mai mare. In plus, cele doua au indice caloric destul de ridicat. Doua pahare de vin sunt echivalentul unui desert copios – asa ca ar fi bine sa nu le consumi impreuna daca vrei sa iti mentii greutatea.

Consumat in exces in prezenta ciocolatei, alcoolul poate duce chiar la pancreatita acuta, o afectiune care poate pune viata in pericol! 

8. Laptele cu cereale

Poate sa vi se para ciudat, in conditiile in care aproape orice copil sau adolescent primeste micul dejun exclusiv in aceasta forma, dar laptele cu cereale este una dintre cele mai nocive combinatii. Dincolo de procesul inflamator la care suntem predispusi prin consumul excesiv de lapte, acest combo este de evitat mai ales pentru ca ambele alimente contin carbohidrati care se digera extrem de rapid. Supun corpul unui stres urias prin cresterea brusca a nivelurilor de zahar din sange si care lasa consumatorul intr-o stare letargica de extenuare, numai buna pentru pofta de dulce care asteapta dupa colt.

9. Banane impreuna cu lapte 

Desi o baza folosita de multe persoane pentru smoothies, aceasta combinatie grea este cunoscuta pentru formarea de toxine in corp. Se spune ca poate crea stari de confuzie si incetinire in planul mental si greutate de miscare in planul fizic. 

10. Oul cu bacon

Dincolo de greutatea acestui fel de mancare specific pentru micul dejun, combinatia este de evitat mai ales pentru ca cele doua tipuri de alimente sunt doua tipuri de proteina. Iar proteinele pot fi combinate doar cu frunze, fibre sau legume non-amidonice, niciodata cu un alt tip de proteina. In plus, boost-ul de energie aproape instant pe care combo-ul ti-l da va disparea extrem de rapid si te va lasa intr-o stare de epuizare. 

Foto: Instagram/@samiclarke