Cum se calculeaza varsta metabolica si cum o poti reduce

1
De Cristina Tudor
18 sept. 2022

Nu intotdeauna varsta cronologica este aceeasi cu varsta metabolica, cea din urma fiind cea care ne arata cat de bine functioneaza organismul nostru.

Iata cum se calculeaza varsta metabolica si ce trebuie sa facem daca aceasta este mai mare decat varsta cronologica.

Ecuatia Mifflin, formula cu care se calculeaza varsta metabolica

Varsta metabolica se calculeaza in functie de rata metabolismului tau, raportata la varsta metabolismului persoanelor de varsta ta.

Femei: 655 + (9,6 x greutatea in kg) + (1,8 x inaltimea in cm) – (4,7 x varsta in ani)
Barbati: 66 + (13,7 x greutatea in kg) + (5 x inaltimea in cm) – (6,8 x varsta in ani)

Pentru a calcula varsta metabolica, trebuie mai intai sa iti notezi masuratorile: inaltimea, masa corporala si varsta. Apoi, va trebui sa calculezi rata metabolismului bazal dupa formula de mai sus.
In urma acestui calcul, vei obtine numarul de calorii pe care ar trebui sa-l consumi zilnic pentru ca organismul tau sa functioneze corect. Varsta metabolica reprezinta comparatia dintre rata metabolica bazala pe care ti-ai calculat-o si rata metabolica bazala normala pentru varsta ta.

Daca rata pe care ti-ai calculat-o este mai scazuta decat ar fi normal pentru varsta ta, fiind corespunzatoare unei varste mai inaintate, inseamna ca varsta ta metabolica este mai mare decat ar trebui si ca este momentul sa faci niste schimbari in stilul tau de viata.

Cum iti reduci varsta metabolica

Vestea buna este ca-ti poti reduce varsta metabolica daca nu consumi multe calorii si renunti la alimentele grase, bei multa apa si mananci putin si des. De asemenea, este de mare ajutor sa faceti miscare. Chiar daca nu va place sa faceti exercitii fizice, recurgeti macar la plimbari lungi, pentru a creste eficienta metabolismului si a imbunatati toate functiile importante ale corpului.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: depositphotos.com