3 greseli de fitness care te imbatranesc mai repede, dezvaluite de antrenori de fitness

1
De Maria Constantin
15 oct. 2022

Daca faci vreunul dintre aceste lucruri gresite, trebuie sa schimbi ceva. Altfel, vei avea de suferit pe termen lung.

Indiferent de varsta, obiectivul este sa duci o viata sanatoasa, activa. Asta inseamna sa capeti cateva obiceiuri esentiale: sa ai o dieta plina de legume, verdeturi si proteine sanatoase, precum si sa faci miscare, atat prin sesiuni de rezistenta, cat si cardio. Totusi, din dorinta de a urma un stil de viata echilibrat, unele persoane ajung sa capete anumite obiceiuri gresite, care sunt, de fapt, nesanatoase, scrie Well + Good.

Pe masura ce inaintam in varsta, pierdem din masa musculara, proces cunoscut sub numele de sarcopenie. Dupa 30 de ani, pierdem intre 3 si 5% din masa musculara la fiecare zece ani, ceea ce contribuie la scaderea mobilitatii si la reducerea fortei. De aceea este atat de important sa faci exercitii de intarire a fortei si sa te asiguri ca ai o dieta care include suficiente proteine.

Cand duci o viata activa, acesta e drumul pe care trebuie sa-l urmezi. Asigura-te doar ca eviti aceste obiceiuri gresite de fitness care iti pot imbatrani prematur corpul:

Folosesti prea multe suplimente

Multi antuziasti ai fitness-ului folosesc shake-uri de pre-antrenament pentru a se putea antrena mai bine si a obtine rezultate maxime din efortul depus. Unii le folosesc si pentru a intra mai usor in forma daca nu simt ca au o zi grozava.

Problema e ca multe dintre aceste suplimente sunt bogate in cafeina, care poate avea efecte secundare negative precum dureri de cap, insomnie, anxietate, nervozitate si cresterea pulsului, potrivit Healthline. In plus, acestea pot afecta stomacul, marind retentia de apa si chiar contribui la ingrasare daca contin creatina.

4 lectii de invatat de la cineva care si-a indeplinit obiectivele de fitness si sanatate anul trecut

E usor sa te atasezi de aceste produse, dar de dragul sanatatii tale si a unui antrenament curat, este recomandat sa le folosesti numai in ultima instanta. Mai bine bea o ceasca sau doua de cafea daca ai nevoie de un plus de energie.

Antrenamentele sunt prea intense

Toti ne dorim sa progresam la antrenamente, insa unii pot merge prea departe. De obicei, asta duce la acumularea unui volum prea mare de antrenament, cunoscut si drept „junk volume”. E usor sa te gandesti ca daca faci ceva sanatos, atunci poti face cat mai mult ca sa scoti mai multe beneficii din asta. De fapt, la un moment dat intervine plafonarea si tot ce obtii este acumularea oboselii.

Nu uita ca antrenamentele sunt un factor de stres pentru organism. Daca te antrenezi la intensitate maxima fara sa aloci suficient timp pentru recuperare, nivelul de cortizol creste, iar nivelul de energie din urmatoarele zile va avea de suferit. Prin urmare, nu merita sa ai un antrenament brutal urmat de alte cateva in care nivelul tau de performanta nu este la cote optime.

Nu ai destule zile de pauza si de refacere

La fel cum volumul excesiv nu este indicat, un alt obicei de fitness care iti imbatraneste prematur corpul este sa renunti la zilele de pauza si de refacere, ceea ce te poate indrepta spre epuizare. Daca faci antrenamente intense, atunci ai nevoie de o zi in care sa te concentrezi pe recuperarea activa, pe stretching si pe managementul stresului. Ca sa faci progrese si sa-ti maresti masa musculara, trebuie sa lasi corpul sa se odihneasca. In fond, atunci se produce cresterea.

Dedica o zi sau doua pe saptamana odihnei, iar daca urmezi un program de antrenament solicitant, ia-ti o saptamana de pauza.

Foto: depositphotos.com