Dar oamenii de stiinta spun acum ca momentul primei mese e la fel de important precum ceea ce avem in farfurie – pentru buna functionare a metabolismului.
Specialistii in sanatate de la MindbodyGreen vorbesc despre un domeniu de cercetare in crestere, numit crononutritie, ce arata ca momentul in care alegem sa mancam pe parcursul zilei influenteaza modul in care corpul nostru imbatraneste. Oamenii de stiinta spun acum ca orele de masa influenteaza toate procesele organismului, de la metabolism si starea de spirit pana la repararea celulara si inflamatie. Iar de toate acestea depinde si felul in care imbatranim.
Mai mult, un nou studiu pe termen lung ofera o perspectiva clara asupra modului in care ora micului dejun ar putea reflecta si chiar influenta varsta noastra biologica.
Monitorizarea orelor de mic dejun pe parcursul a 20 de ani
Intr-o noua lucrare publicata in Communications Medicine, cercetatorii au urmarit aproape 3.000 de adulti cu varste cuprinse intre 42 si 94 de ani timp de peste doua decenii. Participantii au raportat cand luau de obicei micul dejun, pranzul si cina, impreuna cu starea lor generala de sanatate, starea de spirit si obiceiurile de viata.
Scopul a fost de a vedea cum se schimba orarul meselor odata cu varsta si daca aceste schimbari corespund unor diferente in rezultatele privind sanatatea fizica sau mintala.
De-a lungul timpului, majoritatea oamenilor au inceput sa ia micul dejun si cina mai tarziu in cursul zilei, reducandu-si fereastra totala de alimentatie. Aceasta schimbare subtila a ritmului nu doar ca a accelerat imbatranirea – a fost corelata de asemenea cu o probabilitate mai mare de oboseala, schimbari de dispozitie si alte probleme de sanatate.
In special, cei care au amanat in mod constant micul dejun au avut o durata de viata mai scurta decat cei care au mancat mai devreme, chiar si dupa luarea in considerare a calitatii dietei, a exercitiilor fizice si a somnului.
De ce mancatul tarziu poate perturba ritmul natural al corpului tau
Corpul tau functioneaza pe un sistem complex de sincronizare interna numit ritm circadian, un ciclu de 24 de ore care guverneaza cand te simti alert sau obosit, cum fluctueaza hormonii tai si cat de eficient metabolizezi nutrientii.
Lumina este ceasul principal, semnalandu-i creierului ca este zi sau noapte. Dar mancarea actioneaza ca un semnal secundar puternic, in special pentru organele tale metabolice. Cand mananci, practic ii spui corpului tau: „E zi – este timpul sa arzi si sa folosesti energie”.
Mancatul mai devreme in timpul zilei iti aliniaza metabolismul cu ciclurile naturale de energie si reparare. Dimineata si la pranz sunt momentele in care corpul tau este cel mai pregatit sa proceseze nutrientii eficient, sa stabilizeze glicemia si sa transforme alimentele in energie utilizabila.
In schimb, mancatul tarziu, mai ales aproape de ora de culcare, poate desincroniza aceste ritmuri interne. Sistemul digestiv incetineste seara, sensibilitatea la insulina scade, iar mitocondriile trec de la productia de energie la modul de reparare.
In timp, aceasta nealiniere circadiana poate contribui la dezechilibre hormonale, metabolism lent, inflamatii si chiar modificari ale expresiei genelor legate de imbatranire. Cu alte cuvinte, atunci cand orarul meselor se ciocneste constant cu ceasul intern al corpului tau, apare subtil uzura biologica.
Mananca sincronizat cu ceasul tau circadian
Daca diminetile tale tind sa fie grabite, vestea buna este ca nu trebuie sa-ti revizuiesti intreaga rutina – doar cateva schimbari strategice pot face o diferenta reala.
1. Incepe-ti ziua cu un mic dejun nutritiv:
Incearca sa mananci prima masa in decurs de una sau doua ore de la trezire. Acest lucru ajuta la stabilizarea glicemiei si a energiei la inceputul zilei si ii semnaleaza ritmului tau circadian ca este timpul sa fii alert si activ.
2. Mentine un program constant:
Incearca sa mananci cam la aceeasi ora in fiecare zi. Orele neregulate ale meselor, cum ar fi saritul peste micul dejun intr-o zi si mancatul tarziu in urmatoarea, iti pot perturba ceasul biologic la fel de mult ca statul treaz prea tarziu.
3. Prioritizeaza proteinele dimineata:
Alimentele bogate in proteine, cum ar fi ouale, iaurtul grecesc sau un smoothie cu pudra proteica ajuta la echilibrarea zaharului din sange si sustin neurotransmitatorii care regleaza starea de spirit si concentrarea.
4. Incheie programul de masa cu 2-3 ore inainte de culcare:
Gustarile de seara mentin digestia activa atunci cand corpul ar trebui sa se odihneasca. Terminarea cinei mai devreme sustine un somn mai bun, un metabolism mai bun si procesele de reparare peste noapte.
Foto: Unsplash.com

1