Cum poti sa previi aparitia vergeturilor si ce ar fi bine sa stii despre ele?

1
De Maria-Anca Zarnescu
13 aug. 2018

Cum poti sa previi aparitia vergeturilor? Cred ca este una dintre cele mai des intalnite intrebari pe care le putem auzi. Si poate chiar si una dintre cele mai mari curiozitati de infrumusetare, alaturi de acnee si aparitia ridurilor.

Da! Majoritatea femeilor au vergeturi la un moment dat in viata lor, iar acesta nu mai este de mult un scret. Totusi, ele te pot face sa te simti incomod, mai ales atunci cand trebuie sa mergi la piscina, la plaja sau sa porti lenjeria ta prefertata.

Exista cateva trucuri care te pot ajuta sa previi aparitia vergeturilor, insa inainte de asta ar fi bine sa stii de ce apar ele si care ar fi cateva tratamente eficiente.

Potrivit specialistilor de la Healthline.com, iata ce ar fi bine sa stii despre ele, de ce le ai si cum le poti preveni.

De ce apar vergeturile?

Exista cateva motive pentru care apar vergeturile. Unul dintre cele mai des intalnite este perioada sarcinii. Atunci cand uterul se mareste, pielea de la nivelul acestuia se intinde, pentru a-i oferi bebelusului cat mai mult spatiu sa se dezvolte. Mai mult decat atat, tot in timpul sarcinii se intampla sa iei in greutate, si atunci apar vergeturi in alte zone ale corpului.

Ingrasarea sau slabirea intr-un timp scurt sunt un alt motiv pentru care apar vergeturile. Explicatia este aceeasi ca si in cazul sarcinii. Pielea se strange rapid, pierzandu-si elasticitatea, iar astfel apar vergeturile.

Vergeturile mai pot fi si mostenite din familie. In cazul in care mama ta si majoritatea membrilor familiei tale s-au confruntat cu vergeturi, este posibil ca si tie sa iti apara aceste semne, fiind un proces ereditar.

In prezent, exista numeroase tratamente medicale, dar si lotiuni si tratamente pe care le gasesti in farmacii, care te pot ajuta sa scapi de vergeturi. Microdermabraziunea sau tratamentele laser sunt doar cateva dintre ele.

Totusi, unul dintre cele mai bune tipuri de tratament, din punctul meu de vedere, este preventia. Practic, de ce sa astepti sa se intample ceva neplacut, cand poti sa previi?

Cum poti sa previi aparitia vergeturilor?

Exista cateva modalitati chiar simple care te vor ajuta. Iata, potrivit specialistilor de la Healthline.com, cum poti sa previi aparitia vergeturilor:

Fii atenta si controleaza-ti greutatea in mod regulat

Asa cum spuneam si la inceput, vergeturile pot aparea cand scazi sau iei in greutate intr-un mod rapid. Tocmai de aceea, controlul greutatii este una dintre cele mai simple modalitati prin care poti preveni aparitia vergeturilor.

Incearca sa nu optezi pentru diete stricte, care promit scaderea rapida in greutate, ci mai repede pentru o dieta sanatoasa, echilibrata, care sa te ajute sa pierzi in greutate intr-un mod rational. Daca nu stii cum sa faci acest lucru, poti opta pentru sfaturile si parerea unui nutritionist.

Hidratarea corecta a pielii

Atata timp cat pielea este fina, catifelata si hidratata, isi va pierde elasticitatea mai greu, iar vergeturile vor intarzia sa apara. Incearca sa bei cat mai multa apa si sa iti mentii mereu organismul hidratat.

Hidratarea nu are efect doar asupra pielii corpului, ci si a tenului, asa ca ai toate motivele sa iti reamintesti sa bei suficiente lichide!

O dieta sanatoasa te ajuta sa iti mentii pielea intr-o stare buna

Chiar daca ai un program aglomerat, incearca sa iti mentii o dieta cat mai echilibrata. De exemplu, opteaza pentru o dieta bogata in nutrieti precum vitamina C, D, E, zinc sau proteine. Astfel, vei reusi sa mentii elasticitatea pielii si sa ai si un regim alimentar mult mai sanatos.

Spre exemplu, vitamina C este foarte importanta pentru productia naturala de colagen a pielii. Cand pielea produce suficient colagen, reuseste sa isi mentina singura elasticitatea si fermitatea. Mai mult decat atat, colagenul te ajuta si sa eviti aspectul tern al pielii. Si sa nu mai spun ca vitamina C este foarte buna si pentru ten!

Sper ca aceste trucuri te-au ajutat sa afli cum sa previi aparitia vergeturilor si iti vor fi de folos pe viitor!

Foto: Instagram – Shihfen Gavala