Cum indepartezi petele de deodorant ca sa nu-ti strici hainele preferate

1
De Maria Constantin
7 iun. 2020

Oricat ai incerca, uneori transpiratia nu poate fi impiedicata, mai ales acum, cand temperaturile incep sa creasca. Si cu cat folosesti mai mult deodorant, cu atat risti sa-ti distrugi mai repede hainele preferate.

Din fericire, exista cateva metode care te ajuta sa scapi de petele albe care iti strica tinutele. Dar inainte de a afla cum sa indepartezi petele de deodorant, sa ne amintim mai intai de ce isi fac aparitia. „Petele albe sunt provocate de proprietatile deodorantului antiperspirant”, explica Gwen Whiting, co-fondatoare a companiei producatoare de detergenti si alte produse ecologice The Laundress.

„Sarurile de aluminiu folosite in antiperspirante lasa adesea o pelicula fina pe piele care se poate transfera pe haine si lasa urme albe. Cu timpul, aceasta se acumuleaza si formeaza petele”, adauga ea.

Cum sa previi aparitia petelor

„Pentru a evita urmele albe, foloseste deodorant dupa ce imbraci topul, aplicandu-l pe sub camasa sau bluza, prin partea de jos. Evita sa-l aplici prin decolteu, pentru ca poti strica materialul. Daca utilizezi deodorantul inainte sa te imbraci, asteapta cateva minute ca sa se usuce pe piele”, explica Lindsey Boyd, co-fondatoare The Laundress.

Poti sa incerci, de asemenea, un deodorant care nu contine saruri de aluminiu, substanta care provoaca aparitia petelor albe. Sau poti incerca urmatoarea metoda: „Un alt truc este sa infasori maneca bluzei dinspre tiv spre umar inainte de a aplica deodorantul. In acest fel e mai putin probabil sa capeti o pata la subrat care sa se vada in exterior”, recomanda Lindsey.

Cum elimini petele de deodorant de pe haine

Daca raul este facut, nu-i totul pierdut. Potrivit Whiting and Boyd, indepartarea petelor albe se face in trei pasi simpli:

– aplica o solutie pentru pete pe bluza respectiva si freaca locul cu o perie sau cu un prosop.
– umple un castron sau chiuveta cu apa fierbinte pentru articolele din bumbac sau cu apa rece pentru cele din matase, lana ori casmir. Lasa bluza sa stea in apa timp de 30 de minute.
– spala bluza normal cu detergent in masina de spalat, la programul potrivit.

Pentru a fi sigura ca aceste recomandari sau rezultate si ca nu ramai cu pete permanente pe hainele tale, rutina de spalare te ajuta sa opresti petele sa devina mai pronuntate in timp. Iar daca folosesti articole din lana, matase sau casmir, vei avea nevoie de sfaturile unor specialisti.

Cat de des ar trebui sa-ti speli hainele

„Spalarea sau curatarea uscata a bluzelor si camasilor dupa fiecare folosire ajuta la prevenirea acumularii petelor si a mirosurilor, precum si a deteriorii fibrelor”, spune Katie Brown, proprietara companiei Rytina Fine Cleaners din Sacramento, California. „Daca mergi la o curatatorie uscata, angajatii de acolo pot trata petele de la subrat. Sunt multe produse cu actiune rapida care pot fi folosite pentru a trata zona subratului inainte de spalare”, adauga ea.

Metode alternative prin care poti indeparta singura petele de deodorant

Daca alegi sa cureti singura petele inainte de a spala hainele si nu ai acasa un produs dedicat sau pur si simplu cauti solutii alternative, Well+Good prezinta cateva metode practice pe care sa le incerci. Iata opt recomandari ale expertilor care te ajuta sa scapi de petele de deodorant si sa pastrezi aspectul impecabil al hainelor.

1. Apa oxigenata

„Pentru petele profunde incearca sa aplici direct pe pata apa oxigenata, care poate fi gasita in orice farmacie. Asteapta 30 de minute, apoi spala bluza conform instructiunilor de pe eticheta”, spune Brown.

Nu folosi, insa, din prima o cantitate mare de apa oxigenata, avertizeaza experta. Ea recomanda sa incerci mai intai pe o zona mica inainte de a ataca toata pata. Astfel te asiguri ca apa oxigenata nu va afecta materialul.

2. Natural Pit Stop, 14$

Aplica acest spray organic peste pata si apoi freaca locul cu o periuta pana cand problema e rezolvata. Asteapta 20 de minute inainte de a freca iar zona, apoi spala bluza separat de celelalte rufe. Poti folosi produsul si pentru a scapa de petele de cerneala sau de sos de tomate de pe articolele din matase.

3. Oxo Good Grips All-Purpose Scrub Brush, 8$

Aceasta perie multifunctionala este un intrument util daca alegi sa scoti petele cu un spray de curatare. Este potrivita pentru a freca locul patat si pentru a ajuta substanta de curatare sa patrunda in fibrele materialului.

4. Hollywood Deodorant Removing Sponge, 14$

Daca vrei o solutie-fulger cand deodorantul ti-a murdarit o rochie pe care tocmai doreai s-o imbraci, acest deodorant cu actiune rapida iti poate fi de mare folos. Poate fi utilizat fara apa si incape in bagajul de calatorie pentru a-l avea la indemana. Agita-l bine inainte de utilizare si vei vedea ca da repede rezultate!

Foto: Instagram/Camille Charriere